Mjesec ramazan / dove i dobra djela

O VRLINAMA MJESECA RAMAZANA

Šejh Saduq prenosi vjerodostojnim lancem od Imama Reze, a.s., a on preko svojih plemenitih predaka od Vladara pravovjernih koji je rekao: „Jednog dana Božiji poslanik, s.a.v.a., održao je hutbu i poručio: ‘O ljudi, zaista vam dolazi Allahov mjesec sa blagoslovom, milošću i oprostom. On je kod Allaha najbolji od svih mjeseci. Dani njegovi su najbolji dani, noći njegove su najbolje noći i časovi njegovi su najbolji časovi. To je mjesec u kojem ste pozvani na gozbu kod Allaha i postali ste dostojni Njegove plemenitosti. Vaše disanje u njemu se nagrađuje kao veličanje, vaš san je ibadet, u njemu su vaša djela prihvaćena i vaše dove uslišane, pa – sa iskrenim namjerama i srcima čistim od grijeha i pokuđenih svojstava – tražite od svoga Gospodara da vam podari uspjeh da ga ispostite i uspjeh učenja Kur'ana. Zaista je nesretan i loše će završiti onaj kome u ovom velikom mjesecu bude uskraćen Božiji oprost.

Glađu i žeđu u ovom mjesecu sjetite se vaše gladi i žeđi na Sudnjem danu, udijelite sadaku siromašnim i onima koji su u bijedi, ukazujte poštovanje starima, smilujte se djeci, budite nježni prema rodbini, čuvajte svoje jezike od onoga što se ne smije govoriti, zatvorite oči pred onim što nije dozvoljeno gledati, odvratite uši od slušanja onog što je zabranjeno. Budite milostivi prema siročadi drugih ljudi da bi drugi bili milostivi prema vašoj siročadi poslije vas. Vraćajte se od svojih grijeha Bogu. U vremenu namaza podižite ruke na molitvu, jer vrijeme namaza je najbolje vrijeme, i Allah u njemu na Svoje robove gleda s milošću i kada Ga mole odgovara im, kada Ga dozivaju odaziva im se i kada od Njega traže, usliša im. O ljudi, zaista su vaše duše zalog za vaša djela, pa ih otkupite traženjem oprosta od Allaha; vaša leđa su opterećena grijesima, pa ih olakšajte oduljivanjem sedždi.

Znajte da se Uzvišena Istina zaklela Svojom Nesalomljivom moći i Uzvišenošću da neće kazniti one koji klanjaju, one koji u ovom mjesecu čine sedždu i da ih neće plašiti džehennemskom vatrom na Sudnjem danu. O ljudi, onaj od vas ko u ovom mjesecu priredi iftar postaču vjerniku, za to će kod Boga imati nagradu oslobađanja roba i to će biti povod za opraštanje njegovih prijašnjih grijeha.’ Onda su neki od ashaba rekli: ‘O Božiji poslaniče, mi svi nismo u stanju to uraditi.’ On je rekao: ‘Čuvajte se džehennemske vatre priređujući iftar postačima, makar to bilo polovinom hurme ili gutljajem vode. Zaista će Bog dati nagradu onome ko učini ovako, ako nije u stanju više od toga.

O ljudi, onaj ko u ovom mjesecu uljepša svoje ćudoređe (ahlak) proći će s lahkoćom na Dan u kojem će se noge klizati na Siratu, onome ko u olakša poslove svoga roba i robinje Bog će olakšati svođenje računa na Sudnjem danu, ko u ovom mjesecu poštedi ljude svoga zla Uzvišeni će njega na Sudnjem danu poštedjeti Svoje srdžbe. Onome ko u ovom mjesecu ukaže poštovanje siročetu Bog će ukazati poštovanje na Sudnjem danu, onoga ko održava rodbinske veze i čini dobro rodbini Bog će na Sudnjem danu spojiti sa Svojom milošću. Onome ko u ovom mjesecu prekine dobročinstvo prema bližnjima, Bog će na Sudnjem danu prekinuti Svoju milost, onome ko u ovom mjesecu klanja mustahab namaz Bog će mu za njega zapisati udaljavanje od džehennemske vatre, a onome ko u ovom mjesecu klanja obavezni namaz Bog će dati nagradu sedamdeset obaveznih namaza koji se klanjaju u drugim mjesecima.

Onome ko u ovom mjesecu na mene donosi mnogo salavata Bog će vagu djela učiniti teškom na Dan kada vage djela budu lahke, a onome ko u ovom mjesecu prouči jedan ajet iz Kur'ana pripada nagrada osobe koja je u drugim mjesecima proučila čitav Kur'an.

O ljudi, zaista su u ovom mjesecu vrata Dženneta otvorena, pa tražite od Gospodara svoga da ih ne zatvori pred vama. Vrata Džehennema su u ovom mjesecu zatvorena, pa tražite od Gospodara Koji je pun blagoslova i Uzvišen da ih ne otvori pred vama, a šejtani su u ovom mjesecu okovani, pa tražite od Boga da ih ne pusti na vas.’”

Najbolje djelo u noćima i danima mubarek mjeseca Ramazana je učenje Kur'ana, jer je Kur'an spušten u ovom mjesecu. U predaji stoji da svaka stvar ima svoje proljeće, a proljeće Kur'ana je mjesec Ramazan.

U ovom mjesecu treba mnogo učiti dove, donositi salavate, činiti istigfar i mnogo izgovarati riječiلاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ .

Prenosi se da imam Ali ibn Husejn, a.s., kada bi nastupio mjesec Ramazan ne bi izgovarao ništa osim dove, tesbiha, istigfara i tekbira.

ZAJEDNIČKA DJELA MJESECA RAMAZANA

1. Sejjid ibn Tawus prenosi od Imama Dža‘fera Sadika i Imama Musaa Kazima, a.s., da su rekli: “Od početka pa sve do kraja mjeseca Ramazana nakon svakog obaveznog namaza proučite ovu dovu:

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِى حَجَّ بَيْتِكَ الْحَرَامِ فِى عَامِى هَذَا وَفِى كُلِّ عَامٍ مَا اَبْقَيْتَنِى فِى يُسْرٍ مِنْكَ وَعَافِيَةٍ وَسَعَةِ رِزْقٍ وَلاَ تُخْلِنِى مِنْ تِلْكَ الْمَوَاقِفِ الْكَرِيمَةِ وَالْمَشَاهِدِ الشَّرِيفَةِ وَزِيَارَةِ قَبْرِ نَبِيِّكَ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَفِى جَمِيعِ حَوَائِجِ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ فَكُنْ لِى

‘Allahu moj, obdari me hodočašćem Tvoga Svetog hrama u ovoj godini i u svim godinama dok sam živ, u lahkoći koju Ti daješ, u zdravlju i u obilju opskrbe. Ne udalji me od posjete tim plemenitim mjestima i časnim predjelima, ni od posjete kaburu Tvoga Vjerovjesnika, neka su Tvoji blagoslovi njemu i njegovoj porodici. Budi mi oslonac u svim mojim ovosvjetskim i onosvjetskim potrebama.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ فِيمَا تَقْضِى وَتُقَدِّرُ مِنَ الاَمْرِ الْمَحْتُومِ فِى لَيْلَةِ الْقَدْرِ مِنَ الْقَضَاءِ الَّذِى لاَ يُرَدُّ وَلاَ يُبَدَّلُ اَنْ تَكْتُبَنِى مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرَامِ الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمُ الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ الْمُكَفَّرِ عَنْهُمْ سَيِّئَاتُهُمْ وَاجْعَلْ فِيمَا تَقْضِى وَتُقَدِّرُ اَنْ تُطِيلَ عُمْرِى وَتُوَسِّعَ عَلَىَّ رِزْقِى وَتُؤَدِّىَ عَنِّى اَمَانَتِى وَدَيْنِى آمِينَ رَبَّ الْعَالَمِينَ

Bože, molim Te da u onome što ćeš odrediti kao konačno i neizbježno u noći Kadr, u određenju koje se ne odbija i ne mijenja, da me upišeš među hodočasnike Tvoga Svetog hrama kojima je hodočašće primljeno, čiji je trud nagrađen, grijesi oprošteni, a loši postupci pokriveni. I odredi, u onome što određuješ kao konačno, da mi život bude dug, opskrba obilna i izmiri moje obaveze i dugove. Uslišaj mi, Gospodaru svih svjetova.’”

2. Također se prenosi da je mustehab nakon obaveznih namaza učiti sljedeću dovu:

يَا عَلِىُّ يَا عَظِيمُ يَا غَفُورُ يَا رَحِيمُ اَنْتَ الرَّبُّ الْعَظِيمُ الَّذِى لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَىْءٌ وَهُوَ السَّمِيعُ الْبَصِيرُ وَهَذَا شَهْرٌ عَظَّمْتَهُ وَكَرَّمْتَهُ وَشَرَّفْتَهُ وَفَضَّلْتَهُ عَلَى الشُّهُورِ وَهُوَ الشَّهْرُ الَّذِى فَرَضْتَ صِيَامَهُ عَلَىَّ

“O Uzvišeni, Moćni, Koji praštaš, Milostivi – Ti si Gospodar Veličanstveni, Kome ništa nije slično, Koji sve čuje i vidi; ovo je mjesec koji si učinio veličanstvenim, plemenitim, časnim i boljim od drugih mjeseci i čiji si post meni učinio obaveznim.

وَهُوَ شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِى اَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ هُدىً لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ وَجَعَلْتَ فِيهِ لَيْلَةَ الْقَدْرِ وَجَعَلْتَهَا خَيْراً مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ فَيَا ذَا الْمَنِّ وَلاَ يُمَنُّ عَلَيْكَ مُنَّ عَلَىَّ بِفَكَاكِ رَقَبَتِى مِنَ النَّارِ فِيمَنْ تَمُنُّ عَلَيْهِ وَاَدْخِلْنِى الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

To je mjesec Ramazan, mjesec u kojem Si spustio Kur'an kao uputu za ljude i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja istine od zablude. U njemu si dao noć Kadr i učinio je boljom od hiljadu mjeseci. O Dobročinitelju Kojem niko za učinjeno dobro ne može prigovoriti, budi prema meni dobrostiv oslobađajući me od vatre sa onima prema kojima si dobrostiv, i uvedi me u Džennet, tako Ti Tvoje milosti, Najmilostiviji.”

3. Prenosi se od Božijeg poslanika, s.a.v.a., da je rekao: “Onome ko u mjesecu Ramaznu nakon obaveznih namaza prouči ovu dovu Uzvišeni Allah će oprostiti grijehe:

اَللَّهُمَّ اَدْخِلْ عَلَى اَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ اَللَّهُمَّ اَغْنِ كُلَّ فَقِيرٍ اَللَّهُمَّ اَشْبِعْ كُلَّ جَايِعٍ اَللَّهُمَّ اكْسُ كُلَّ عُرْيَانٍ اَللَّهُمَّ اقْضِ دَيْنَ كُلِّ مَدِينٍ اَللَّهُمَّ فَرِّجْ عَنْ كُلِّ مَكْرُوبٍ اَللَّهُمَّ رُدَّ كُلَّ غَرِيبٍ

‘Bože, daj radost stanovnicima kabura; Bože, učini imućnim svakog siromaha; Bože, nahrani sve gladne; Bože, obuci svakog neobučenog; Bože, izmiri dugove svih koji su dužni; Bože, otkloni žalost od svakog nevoljnika; Bože, vrati domovini svakog udaljenog od domovine…

اَللَّهُمَّ فُكَّ كُلَّ اَسِيرٍ اَللَّهُمَّ اَصْلِحْ كُلَّ فَاسِدٍ مِنْ اُمُورِ الْمُسْلِمِينَ اَللَّهُمَّ اشْفِ كُلَّ مَرِيضٍ اَللَّهُمَّ سُدَّ فَقْرَنَا بِغِنَاكَ اَللَّهُمَّ غَيِّرْ سُوءَ حَالِنَا بِحُسْنِ حَالِكَ اَللَّهُمَّ اقْضِ عَنَّا الدَّيْنَ وَاَغْنِنَا مِنَ الْفَقْرِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Bože, oslobodi svakog zarobljenika; Bože, ispravi svaku nepravilnost u poslovima muslimana; Bože, izliječi sve bolesnike; Bože, popuni naše siromaštvo Svojim bogatstvom; Bože, izmijeni naše loše stanje Tvojim lijepim stanjem; Bože, oslobodi nas dugova i riješi nas siromaštva. Zaista, Ti možeš sve.’”

DJELA KOJA SU PREPORUČENA U NOĆIMA MJESECA RAMAZANA

1. Mustehab je iftariti nakon akšamskog namaza osim ako je čovjek malaksao ili ako ima skupina koja ga čeka. Treba iftariti nečim što je čisto od harama i sumnje, a najbolje je iftariti hurmom koja je stečena na halal način, da bi nagrada namaza bila četiri stotine puta veća. Lijepo je iftariti bilo kojom od sljedećih stvari: hurmom, vodom, mlijekom, halvom ili toplom vodom.

2. Prenosi se da je vladar pravovjernih, Ali, a.s., uvijek prilikom iftara izgovarao sljedeće riječi:

بِسْمِ اللَّهِ اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْنَا وَعَلَى رِزْقِكَ اَفْطَرْنَا فَتَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“U ime Allaha. Bože, zbog Tebe smo postili i Tvojom opskrbom se iftarimo, pa primi od nas. Zaista si Ti Onaj Koji sve čuje i sve zna.”

3. Prenosi se da će onome ko u svakoj noći mjeseca Ramazana prouči sljedeću dovu biti oprošteni grijesi (koje je počinio prethodnih) četrdeset godina:

اَللَّهُمَّ رَبَّ شَهْرِ رَمَضَانَ الَّذِى اَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ وَافْتَرَضْتَ عَلَى عِبَادِكَ فِيهِ الصِّيَامَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَارْزُقْنِى حَجَّ بَيْتِكَ الْحَرَامِ فِى عَامِى هَذَا وَفِى كُلِّ عَامٍ وَاغْفِرْ لِى تِلْكَ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ فَاِنَّهُ لاَ يَغْفِرُهَا غَيْرُكَ يَا رَحْمَنُ يَا عَلاَّمُ

“Bože moj, Gospodaru mjeseca Ramazana u kojem si spustio Kur'an i u kojem si Svojim robovima naredio post, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i daj mi da hodočastim Tvoj Sveti hram u ovoj godini i svim drugim godinama. Oprosti mi velike grijehe jer ih, zaista, ne oprašta niko osim Tebe, o Milostivi i Sveznajući.”

4. Učiti u svim noćima mjeseca Ramazana dovu koja je poznata kao iftitah dova (dova počinjanja).

IFTITÂH DOVA

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَفْتَتِحُ الثَّنَاءَ بِحَمْدِكَ وَاَنْتَ مُسَدِّدٌ لِلصَّوَابِ بِمَّنِكَ وَاَيْقَنْتُ اَنَّكَ اَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ فِى مَوْضِعِ الْعَفْوِ وَالرَّحْمَةِ وَاَشَدُّ الْمُعَاقِبِينَ فِى مَوْضِعِ النَّكَالِ وَالنَّقِمَةِ وَاَعْظَمُ الْمُتَجَبِّرِينَ فِى مَوْضِعِ الْكِبْريَاءِ وَالْعَظَمَةِ

Bože moj, počinjem veličanje hvaleći Te, a Ti Svojim dobročinstvom podstičeš na ispravnost. Čvrsto sam uvjeren da si Ti Najmilostiviji tamo gdje je mjesto praštanju i milosti, i da najžešće kažnjavaš tamo gdje je mjesto strogoj kazni i osveti, i da si Najveći među silnima tamo gdje je mjesto sile i veličine.

اَللَّهُمَّ اَذِنْتَ لِى فِى دُعَائِكَ وَمَسْئَلَتِكَ فَاسْمَعْ يَا سَمِيعُ مَدْحَتِى وَاَجِبْ يَا رَحِيمُ دَعْوَتِى وَاَقِلْ يَا غَفُورُ عَثْرَتِى فَكَمْ يَا اِلَهِى مِنْ كُرْبَةٍ قَدْ فَرَّجْتَهَا وَهُمُومٍ قَدْ كَشَفْتَهَا وَعَثْرَةٍ قَدْ اَقَلْتَهَا وَرَحْمَةٍ قَدْ نَشَرْتَهَا وَحَلْقَةِ بَلاَءٍ قَدْ فَكَكْتَهَا

Bože moj, dozvolio si mi da Te dozivam i da od Tebe molim, pa čuj me, Ti Koji čuješ moju hvalu, i odazovi se mom dozivanju, Milostivi, oprosti moje posrtaje, o Ti Koji praštaš. Koliko si mi, Bože, teškoća otklonio, koliko li mi samo briga raspršio i koliko mojih grešaka umanjio, koliko milosti rasprostro i nedaća koje si razriješio.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَلاَ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِى الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِىٌّ مِنَ الذُّلِّ وَ كَبِّرْهُ تَكْبِيراً اَلْحَمْدُ لِلَّهِ بِجَمِيعِ مَحَامِدِهِ كُلِّهَا عَلَى جَمِيعِ نِعَمِهِ كُلِّهَا

Hvala Allahu Koji nije uzeo ni drūgu ni djeteta, Koji u vlasti nema ortaka i Kome ne treba zaštitnik zbog nemoći, pa Ga veličaj hvaleći. Hvala Allahu svim hvalama, na svim Njegovim blagodatima.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى لاَ مُضَادَّ لَهُ فِى مُلْكِهِ وَلاَ مُنَازِعَ لَهُ فِى اَمْرِهِ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى لاَ شَرِيكَ لَهُ فِى خَلْقِهِ وَلاَ شَبِيهَ لَهُ فِى عَظَمَتِهِ

Hvala Allahu Koji nema protivnika u vlasti i Kojem niko ne protivrječi u onome što odredi. Hvala Allahu Koji nema sudruga u stvaranju i Kojem nema sličnog u veličanstvu.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْفَاشِى فِى الْخَلْقِ اَمْرُهُ وَ حَمْدُهُ الظَّاهِر بِالْكَرَمِ مَجْدُهُ الْبَاسِط بِالْجُودِ يَدَهُ الَّذِى لاَ تَنْقُصُ خَزَائِنُهُ وَلاَ تَزِيدُهُ كَثْرَةُ الْعَطَاءِ اِلاَّ جُوداً وَ كَرَماً اِنَّهُ هُوَ الْعَزِيزُ الْوَهَّابُ

Hvala Allahu, Čija su se odredba i hvala raširile među stvorenjima. Njegova slava se očituje plemenitošću, ruke su Mu otvorene darežljivošću, Njegova riznice se ne umanjuju i mnoštvo davanja uvećava darežljivost i plemenitost. Zaista je On Silni, Koji mnogo daruje.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ قَلِيلاً مِنْ كَثِيرٍ مَعَ حَاجَةٍ بِى اِلَيْهِ عَظِيمَةٍ وَغِنَاكَ عَنْهُ قَدِيمٌ وَ هُوَ عِنْدِى كَثِيرٌ وَهُوَ عَلَيْكَ سَهْلٌ يَسِيرٌ

Bože, tražim od Tebe malo od mnogog i moja potreba za tim je velika, a Tvoja neovisnost o tome vječna; to je za mene mnogo, a za Tebe lahko i neznatno.

اَللَّهُمَّ اِنَّ عَفْوَكَ عَنْ ذَنْبِى وَتَجَاوُزَكَ عَنْ خَطِيئَتِى وَصَفْحَكَ عَنْ ظُلْمِى وَسِتْرَكَ عَلَى قَبِيحِ عَمَلِى وَحِلْمَكَ عَنْ كَثِيرِ جُرْمِى عِنْدَ مَا كَانَ مِنْ خَطَإِى وَعَمْدِى اَطْمَعَنِى فِى اَنْ اَسْئَلَكَ مَا لاَ اَسْتَوْجِبُهُ مِنْكَ

Bože, zaista su me Tvoje praštanje moga grijeha, prelazak preko moje greške, neosvrtanje na moje nasilje, pokrivanje mojih ružnih djela i Tvoja blagost prema mnoštvu mojih nedjela, bilo da sam ih učinio greškom ili namjerno, nagnali da tražim od Tebe ono što ne zaslužujem.

اَلَّذِى رَزَقْتَنِى مِنْ رَحْمَتِكَ وَاَرَيْتَنِى مِنْ قُدْرَتِكَ وَعَرَّفْتَنِى مِنْ اِجَابَتِكَ فَصِرْتُ اَدْعُوكَ آمِناً وَاَسْئَلُكَ مُسْتَأْنِساً لاَ خَائِفاً وَلاَ وَجِلاً مُدِلاًّ عَلَيْكَ فِيمَا قَصَدْتُ فِيهِ اِلَيْكَ

Ono čime si me iz Svoje milosti opskrbio, ono što si mi pokazao iz Svoje moći i ono sa čime si me upoznao od Tvoga odazivanja na molbe postalo je povod da Te molim sa sigurnošću, da tražim od Tebe kao prisan, a ne kao onaj koji je u strahu i koji je ustreptao, već slobodan prema Tebi u onome što tražim od Tebe.

فَاِنْ اَبْطَأَ عَنِّى عَتَبْتُ بِجَهْلِى عَلَيْكَ وَلَعَلَّ الَّذِى اَبْطَأَعَنِّى هُوَ خَيْرٌ لِى لِعِلْمِكَ بِعَاقِبَةِ الأُمُورِ فَلَمْ اَرَ مَوْلاً كَرِيماً اَصْبَرَ عَلَى عَبْدٍ لَئِيمٍ مِنْكَ عَلَىَّ

Pa ako se odgodi ispunjavanje moje potrebe, prigovaram Ti zbog neznanja, a možda je odgađanje bolje za mene, jer Tebi su poznate konačnice svih stvari. Ne vidjeh plemenitog gospodara strpljivijeg prema robu koji prigovara, nego što si Ti prema meni.

يَا رَبِّ اِنَّكَ تَدْعُونِى فَاُوَلِّى عَنْكَ وَتَتَحَبَّبُ اِلَىَّ فَاَتَبَغَّضُ اِلَيْكَ وَتَتَوَدَّدُ اِلَىَّ فَلاَ اَقْبَلُ مِنْكَ كَاَنَّ لِىَ التَّطَوُّلَ عَلَيْكَ فَلَمْ يَمْنَعْكَ ذَلِكَ مِنَ الرَّحْمَةِ لِى وَالإِحْسَانِ اِلَىَّ وَالتَّفَضُّلِ عَلَىَّ بِجُودِكَ وَكَرَمِكَ

Gospodaru moj, Ti me dozivaš, a ja se okrećem od Tebe, Ti mi ukazuješ prijateljstvo, a ja Tebi neprijateljstvo, Ti mi ukazuješ blagonaklonost, a ja je ne prihvaćam, kao da ja Tebi činim dobro, ali Te ovo ne sprječava da mi ukazuješ milost, dobročinstvo i ljubaznost iz Svoje darežljivosti i plemenitosti.

فَارْحَمَ عَبْدَكَ الْجَاهِلَ وَجُدْ عَلَيْهِ بِفَضْلِ اِحْسَانِكَ اِنَّكَ جَوَادٌ كَرِيمٌ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ مَالِكِ الْمُلْكِ مُجْرِى الْفُلْكِ مُسَخِّرِ الرِّيَاحِ فَالِقِ الإِصْبَاحِ دَيَّانِ الدِّينِ رَبِّ الْعَالَمِين

Smiluj se Svome robu neznalici i budi prema njemu darežljiv iz Svoga dobročinstva, zaista si Ti Darežljivi i Plemeniti. Hvala Allahu Koji ima svu vlast, Koji čini da plovi lađa (postojanja), Koji potčinjava vjetrove i čini da svane jutro, Vladaru Sudnjega dana, Gospodaru svih svjetova.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى حِلْمِهِ بَعْدَ عِلْمِهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى عَفْوِهِ بَعْدَ قُدْرَتِهِ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى طُولِ اَنَاتِهِ فِى غَضَبِهِ وَهُوَ قَادِرٌ عَلَى مَا يُرِيدُ

Hvala Allahu za Njegovu blagost nakon Njegovog znanja, hvala Allahu na praštanju i pored Njegove moći i hvala Allahu za trajanje Njegove strpljivosti u srdžbi. On može sve što želi.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ خَالِقِ الْخَلْقِ بَاسِطِ الرِّزْقِ فَالِقِ الإِصْبَاحِ ذِى الْجَلاَلِ وَالإِكْرَامِ وَالْفَضْلِ وَالإِنْعَامِ الَّذِى بَعُدَ فَلاَ يُرَى وَقَرُبَ فَشَهِدَ النَّجْوَى تَبَارَكَ وَتَعَالَى

Hvala Allahu, Stvoritelju stvorenja, Koji obilno opskrbljuje, Koji čini da svane jutro, Uzvišeni i Plemeniti, Vlasnik dobrote i blagodati, Koji je dalek pa se ne vidi i blizak pa zna šaputanja, Slavljeni i Uzvišeni.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى لَيْسَ لَهُ مُنَازِعٌ يُعَادِلُهُ وَلاَ شَبِيهٌ يُشَاكِلُهُ وَلاَ ظَهِيرٌ يُعَاضِدُهُ قَهَرَ بِعِزَّتِهِ الأَعِزَّاءَ وَتَوَاضَعَ لِعَظَمَتِهِ الْعُظَمَاءُ فَبَلَغَ بِقُدْرَتِهِ مَا يَشَاءُ

Hvala Allahu, s Kojim se niko ne nadmeće u jednakosti, nema Mu niko sličan, ko podsjeća na Njega, nema pomagača koji Mu pomaže; Svojom snagom savlađuje moćnike, pred Njegovim veličanstvom velikani su ponizni; Svojom moći postiže sve što želi.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى يُجِيبُنِى حِينَ اُنَادِيهِ وَيَسْتُرُ عَلَىَّ كُلَّ عُوْرَةٍ وَاَنَا اَعْصِيهِ وَ يُعَظِّمُ النِّعْمَةَ عَلَىَّ فَلاَ اُجَازِيهِ فَكَمْ مِنْ مَوْهِبَةٍ هَنِيئَةٍ قَدْ اَعْطَانِى وَعَظِيمَةٍ مَخُوفَةٍ قَدْ كَفَانِى وَبَهْجَةٍ مُونِقَةٍ قَدْ اَرَانِى فَاُثْنِى عَلَيْهِِ حَامِدًا وَاَذْكُرُهُ مُسَبِّحاً

Hvala Allahu Koji mi se odaziva kada Ga dozivam, Koji pokriva moje sramotne postupke, a ja sam Mu nepokoran i Koji mi uvećava blagodati, a ja mu ne uzvraćam. Koliko mi je samo prijatnih darova dao, od kakvih velikih i strašnih događaja me je zaštitio i koliko li mi je zadivljujućih ljepota pokazao, pa Ga veličam hvaleći i spominjem slaveći Ga.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى لاَ يُهْتَكُ حِجَابُهُ وَلاَ يُغْلَقُ بَابُهُ وَلاَ يُرَدُّ سَائِلُهُ وَلاَ يُخَيَّبُ آمِلُهُ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى يُؤْمِنُ الْخَائِفِينَ وَيُنَجِّى الصَّالِحِينَ وَيَرْفَعُ الْمُسْتَضْعَفِينَ وَيَضَعُ الْمُسْتَكْبِرِينَ وَ يُهْلِكُ مُلُوكاً وَيَسْتَخْلِفُ آخَرِينَ

Hvala Allahu Čiji se zastor ne razdire, Čija se vrata ne zatvaraju, Čiji se molitelj ne odbija i od Koga se ne vraća neispunjene nade onaj koji se nada. Hvala Allahu Koji daje sigurnost uplašenim, spašava čestite, uzdiže potlačene, unizuje ohole, uništava kraljeve i daje da ih nasljeđuju drugi.

وَالْحَمْدُ لِلَّهِ قَاصِمِ الْجَبَّارِينَ مُبِيرِ الظَّالِمِينَ مُدْرِكِ الْهَارِبِينَ نَكَالِ الظَّالِمِينَ صَرِيخِ الْمُسْتَصْرِخِينَ مَوْضِعِ حَاجَاتِ الطَّالِبِينَ مُعْتَمَدِ الْمُؤْمِنِينَ

Hvala Allahu Koji upropaštava tirane, uništava nasilnike, sustiže bjegunce, strogo kažnjava tlačitelje, pristiže u pomoć onima koji dozivaju. On je mjesto potreba onih koji traže i oslonac vjernicima.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى مِنْ خَشْيَتِهِ تَرْعَدُ السَّمَاءُ وَ سُكَّانُهَا وَتَرْجُفُ الأَرْضُ وَعُمَّارُهَا وَتَمُوجُ الْبِحَارُ وَمَنْ يَسْبَحُ فِى غَمَرَاتِهَا اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى هَدَانَا لِهَذَا وَمَا كُنَّا لِنَهْتَدِىَ لَوْلاَ اَنْ هَدَانَا اللَّهُ

Hvala Allahu pred Kojim se od straha tresu nebo i njegovi stanovnici, drhte zemlja i oni koji je naseljavaju, talasaju se mora i oni koji plivaju u njihovim dubinama. Sva hvala pripada samo Allahu Koji nas je uputio, a da nas nije uputio, ne bismo bili upućeni.

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى يَخْلُقُ وَلَمْ يُخْلَقْ وَيَرْزُقُ وَلاَ يُرْزَقُ وَيُطْعِمُ وَلاَ يُطْعَمُ وَيُمِيتُ الأَحْيَاءَ وَيُحْيِى الْمَوْتَى وَهُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَهُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Hvala Allahu Koji stvara, a nije stvoren, Koji opskrbljuje, a Sam nema potrebu za opskrbom, Koji hrani druge a Njega niko ne hrani, usmrćuje žive i oživljava mrtve. On je Živi, Koji ne umire, u Njegovoj ruci je svo dobro i On sve može.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ عَبْدِكَ وَرَسُولِكَ وَاَمِينِكَ وَ صَفِيِّكَ وَحَبِيبِكَ وَخِيَرَتِكَ مِنْ خَلْقِكَ وَحَافِظِ سِرِّكَ وَمُبَلِّغِ رِسَالاَتِكَ اَفْضَلَ وَاَحْسَنَ وَاَجْمَلَ وَاَكْمَلَ وَاَزْكَى وَاَنْمَى وَاَطْيَبَ وَاَطْهَرَ وَاَسْنَى وَاَكْثَرَ مَا صَلَّيْتَ وَبَارَكْتَ وَتَرَحَّمْتَ وَتَحَنَّنْتَ وَسَلَّمْتَ عَلَى اَحَدٍ مِن عِبَادِكَ وَاَنْبِيَائِكَ وَرُسُلِكَ وَصِفْوَتِكَ وَاَهْلِ الْكَرَامَةِ عَلَيْكَ مِن خَلْقِكَ

Bože moj, blagoslovi Muhammeda, Tvoga roba, Tvoga poslanika, povjerenika i izabranika, Tvoga miljenika, odabranog među stvorenjima, čuvara Tvoje tajne i donosioca Tvojih poruka, najvrednijim, najboljim, najljepšim, najsavršenijim, najčistijim, najnaprednijim, najprijatnijim, najčišćim i najblještavijim i najbrojnijim blagoslovima, kojima si blagoslovio i obdario, smilovao se, sažalio i poslao pozdrave nekom od Svojih robova, vjerovjesnika, poslanika, izabranika i uglednika među Tvojim stvorenjima.

اَللَّهُمَّ وَصَلِّ عَلَى عَلِيٍّ اَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ وَوَصِىِّ رَسوُلِ رَبِّ الْعَالَمِينَ عَبْدِكَ وَوَلِيِّكَ وَاَخِى رَسُولِكَ وَحُجَّتِكَ عَلَى خَلْقِكَ وَآيَتِكَ الْكُبْرَى وَالنَّبَإِ الْعَظِيمِ وَصَلِّ عَلَى الصِّدِّيقَةِ الطَّاهِرَةِ فَاطِمَةَ سَيِّدَةِ نِسَاءِ الْعَالَمِينَ

Bože moj, blagoslovi, Alija, vladara pravovjernih, namjesnika Poslanika Gospodara svjetova, Tvog roba i prijatelja, brata Tvog Poslanika, Tvog dokaza nad stvorenjima Tvojim, koji je veliki znak Tvoj i velika vijest, i blagoslovi iskrenu, čistu Fatimu, prvakinju svih žena svijeta.

وَصَلِّ عَلَى سِبْطَىِ الرَّحْمَةِ وَاِمَامَىِ الْهُدَى الْحَسَنِ وَالْحُسَيْنِ سَيِّدَىْ شَبَابِ اَهْلِ الْجَّنَةِ وَصَلِّ عَلَى اَئِمَّةِ الْمُسْلِمِينَ عَلِىِّ بْنِ الْحُسَيْنِ وَمُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ وَجَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ وَمُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ وَعَلِىِّ بْنِ مُوسَى وَمُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ وَعَلِىِّ بْنِ مُحَمَّدٍ وَالْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ وَالْخَلَفِ الْهَادِى الْمَهْدِىِّ

Blagoslovi dvojicu Poslanikovih unuka i imame upute, Hasana i Husejna, prvake džennetskih mladića, i blagoslovi imame muslimana, Alija ibn Husejna, Muhammeda ibn Alija, Dža‘fera ibn Muhammeda, Musaa ibn Dža‘fera, Alija ibn Musaa, Muhammeda ibn Alija, Alija ibn Muhammeda, Hasana ibn Alija i njegovog nasljednika upućivača Mehdija…

حُجَجِكَ عَلَى عِبَادِكَ وَاُمَنَائِكَ فِى بِلاَدِكَ صَلَوةً كَثِيرَةً دَائِمَةً اَللَّهُمَّ وَصَلِّ عَلَى وَلِىِّ اَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ وَالْعَدْلِ الْمُنْتَظَرِ وَحُفَّهُ بِمَلاَئِكَتِكَ الْمُقَرَّبِينَ وَاَيِّدْهُ بِروُحِ الْقُدُسِ يَا رَبَّ الْعَالَمِينَ

… Tvoje dokaze nad robovima i Tvoje povjerenike u gradovima, blagoslovi ih mnoštvom neprekidnih blagoslova. Bože moj, blagoslovi zaštitnika Tvoje odredbe, koji će ustati, u koga su položene nade i koji je iščekivana pravda, okruži ga Svojim bliskim melecima i podupri ga Svetim ruhom, Gospodaru svih svjetova.

اَللَّهُمَّ اجْعَلْهُ الدَّاعِىَ اِلَى كِتَابِكَ وَالْقَائِمَ بِدِينِكَ اسْتَخْلِفْهُ فِى الأَرْضِ كَمَا اسْتَخْلَفْتَ الَّذِينَ مِنْ قَبْلِهِ مَكِّنْ لَهُ دِينَهُ الَّذِى ارْتَضَيْتَهُ لَهُ اَبْدِلْهُ مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِ اَمْناً يَعْبُدُكَ لاَ يُشْرِكُ بِكَ شَيْئاً

Bože moj, učini ga onim koji poziva ka Tvojoj Knjizi, koji je održavatelj Tvoje vjere, učini ga nasljednikom na Zemlji kao što si učinio one koji su bili prije njega, utvrdi njegovom rukom vjeru kojom si zadovoljan i daj mu sigurnost nakon straha koji je imao, da bi samo Tebe obožavao i da Ti ničim ne bi druga pripisivao.

اَللَّهُمَّ اَعِزَّهُ وَاَعْزِزْ بِهِ وَانْصُرْهُ وَانْتَصِرْ بِهِ وَانْصُرْهُ نَصْرًا عَزِيزًا وَافْتَحْ لَهُ فَتْحاً يَسِيراً وَاجْعَلْ لَهُ مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَاناً نَصِيراً

Bože moj, osnaži ga i druge osnaži njim, pomozi ga i druge pomozi njim, pomozi ga pobjedničkom pomoći, daj mu lahku pobjedu i uspostavi mu od Sebe vlast koja donosi pomoć.

اَللَّهُمَّ اَظْهِرْ بِهِ دِينَكَ وَسُنَّةَ نَبِيِّكَ حَتَّى لاَ يَسْتَخْفِىَ بِشَىْءٍ مِنَ الْحَقِّ مَخَافَةَ اَحَدٍ مِنَ الْخَلْقِ اَللَّهُمَّ اِنَّا نَرْغَبُ اِلَيْكَ فِى دَوْلَةٍ كَرِيمَةٍ تُعِزُّ بِهَا الإِسْلاَمَ وَاَهْلَهُ وَتُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَاَهْلَهُ وَتَجْعَلُنَا فِيهَا مِنَ الدُّعَاةِ اِلَى طَاعَتِكَ وَالْقَادَةِ اِلَى سَبِيلِكَ وَتَرْزُقُنَا بِهَا كَرَامَةَ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ

Bože moj, posredstvom njega objelodani Svoju vjeru i put Tvoga vjerovjesnika tako da ništa od istine skrivati ne mora iz straha od ljudi. Bože, hrlimo k Tebi u plemenitoj vlasti kojom islam i muslimane činiš moćnim i ponizuješ licemjerstvo i licemjere. Učini nas u njoj onima koji će pozivati pokornosti Tebi i vodičima ka Tvome putu i opskrbi nas na taj način častima Ovog i Onog svijeta.

اَللَّهُمَّ مَا عَرَّفْتَنَا مِنَ الْحَقِّ فَحَمِّلْنَاهُ وَمَا قَصُرْنَا عَنْهُ فَبَلِّغْنَاهُ اَللَّهُمَّ الْمُمْ بِهِ شَعَثَنَا وَاشْعَبْ بِهِ صَدْعَنَا وَارْتُقْ بِهِ فَتْقَنَا وَكَثِّرْ بِهِ قِلَّتَنَا وَاَعْزِزْ بِهِ ذِلَّتَنَا وَاَغْنِ بِهِ عَائِلَنَا وَاقْضِ بِهِ عَنْ مُغْرَمِنَا وَاجْبُرْبِهِ فَقْرَنَا وَسُدَّ بِهِ خَلَّتَنَا وَيَسِّرْ بِهِ عُسْرَنَا وَبَيِّضْ بِهِ وُجُوهَنَا وَفُكَّ بِهِ اَسْرَنَا وَاَنْجِحْ بِهِ طَلِبَتَنَا وَاَنْجِزْ بِهِ مَوَاعِيدَنَا وَاسْتَجِبْ بِهِ دَعْوَتَنَا

Bože, daj nam snage da ponesemo ono s čime si nas upoznao od istine i da postignemo ono što nismo postigli. Bože, posredstvom njega (Imama Mehdija) otkloni naše raspršenosti, posredstvom njega popravi našu rascijepljenost, spoji posredstvom njega našu razdvojenost, pretvori našu malobrojnost u mnogobrojnost, posredstvom njega pretvori naše poniženje u veličinu, njime pretvori naše siromaštvo u imućnost, izmiri njime naše dugove, nadomjesti njime naše siromaštvo, popuni njime naše praznine, olakšaj njime naše teškoće, osvijetli njime naša lica, oslobodi njime naše zarobljenike, udovolji njime našim željama, ispuni njime naše obećane rokove i uslišaj njime naše dove.

وَاَعْطِنَا بِهِ سُؤْلَنَا وَ بَلِّغْنَا بِهِ مِنَ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ آمَالَنَا وَاَعْطِنَا بِهِ فَوْقَ رَغْبَتِنَا يَا خَيْرَ الْمَسْئُولِينَ وَاَوْسَعَ الْمُعْطِينَ اِشْفِ بِهِ صُدُورَنَا وَاَذْهِبْ بِهِ غَيْظَ قُلُوبِنَا وَاهْدِنَا بِهِ لِمَا اخْتُلِفَ فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِاِذْنِكَ اِنَّكَ تَهْدِى مَنْ تَشَاءُ اِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ

Daj nam posredstvom njega ono što tražimo i učini da posredstvom njega postignemo naše ovosvjetske i onosvjetske želje, daj nam njime više od naše čežnje, o Najbolji od onih od kojih se traži i Najdarežljivi od onih koji daju. Izliječi njegovim dolaskom naša prsa, otkloni njime srdžbu iz naših srca i s Tvojom dozvolom uputi nas njime na istinu oko koje su se ljudi razišli, zaista Ti upućuješ na Pravi put koga hoćeš.

وَانْصُرْنَا بِهِ عَلَى عَدُوِّكَ وَعَدُوِّنَا اِلَهَ الْحَقِّ آمِينَ اَللَّهُمَّ اِنَّا نَشْكوُ اِلَيْكَ فَقْدَ نَبِيِّنَا صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَآلِهِ وَغَيْبَةَ وَلِيِّنَا وَكَثْرَةَ عَدُوِّنَا وَقِلَّةَ عَدَدِنَا وَشِدَّةَ الْفِتَنِ بِنَا وَتَظَاهُرَ الزَّمَانِ عَلَيْنَا

Pomozi nas njime protiv Tvog i našeg neprijatelja, Istiniti Bože, amin. Bože, zaista Ti se žalimo na odsustvo našeg Vjerovjesnika, neka su blagoslovi Tvoji njemu i njegovoj porodici, na skrivenost našeg zaštitnika, na mnogobrojnost naših neprijatelja i našu malobrojnost, na žestinu naših iskušenja i na to što nam prilike nisu naklonjene.

فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاَعِنَّا عَلَى ذَلِكَ بِفَتْحٍ مِنْكَ تُعَجِّلُهُ وَبِضُرٍّ تَكْشِفُهُ وَنَصْرٍ تُعِزُّهُ وَسُلْطَانِ حَقٍّ تُظْهِرُهُ وَرَحْمَةٍ مِنْكَ تُجَلِّلُنَاهَا وَعَافِيَةٍ مِنْكَ تُلْبِسُنَاهَا بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i pomozi nas brzom pobjedom, otklanjanjem poteškoća, pobjedonosnom pomoći, očitovanjem istinite vlasti, milošću od Sebe koja će nas obuhvatiti i zdravljem od Tebe koje će nas zaodjenuti, tako Ti milosti, o Najmilostiviji.”

5. Među djelima čije je obavljanje mustehab u noćima mjeseca Ramazana je i hiljadu rekata namaza. Najpoznatiji način obavljanja ovog namaza je da se u prvih dvadeset noći, odnosno u prvoj i drugoj trećini mjeseca Ramazana, svaku noć klanja dvadeset rekata (po dva rekata) i to tako da se osam rekata klanja poslije akšamskog farza, a preostalih dvanaest poslije jacije namaza, a da se u posljednjih deset dana, odnosno u posljednjoj trećini, svaku noć klanja po trideset rekata – poslije akšama osam, a preostalih dvadeset i dva poslije jacije. Zbir rekata ovih namaza iznosi sedamsto, a preostalih tri stotine klanja se u noćima Kadra: sto rekata u devetnaestoj noći, sto rekata u dvadeset i prvoj noći i sto rekata u dvadeset i trećoj noći, da bi ukupan broj iznosio hiljadu rekata.

SEHURSKA DOVA

Mustehab je u ramazanu učiti ovu dovu svake noći u vrijeme pred zoru (sehur). Ovo je veoma cijenjena dova koju je imam Muhammed Bakir, a.s., učio u sehurima mjeseca Ramazana:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ بَهَائِكَ بِاَبْهَاهُ وَكُلُّ بَهَائِكَ بَهِىٌّ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِبَهَائِكَ كُلِّهِ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ جَمَالِكَ بِاَجْمَلِهِ وَكُلُّ جَمَالِكَ جَمِيلٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِجَمَالِكَ كُلِّهِ

“Bože moj, molim Te najblistavijim stepenima Tvoje blistavosti, a svi stepeni blistavosti Tvoje su blistavi, Bože moj, tražim od Tebe svom Tvojom blistavošću. Bože moj, molim te najljepšim stepenom Tvoje ljepote, a svi stepeni Tvoje ljepote su lijepi, Bože, zaista tražim od Tebe svim stepenima Tvoje ljepote.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ جَلاَلِكَ بِاَجَلِّهِ وَكُلُّ جَلاَلِكَ جَلِيلٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِجَلاَلِكَ كُلِّهِ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ عَظَمَتِكَ بِاَعْظَمِهَا وَكُلُّ عَظَمَتِكَ عَظِيمَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِعَظَمَتِكَ كُلِّهَا

Bože moj, molim Te najuzvišenijim stepenima Tvoje uzvišenosti, a svi stepeni uzvišenosti Tvoje su uzvišeni, Allahu moj, tražim od Tebe svim stepenima Tvoje uzvišenosti. Allahu moj, molim Te najvećim stepenima veličanstva Tvoga, a svi stepeni Tvoga veličanstva su veliki, Allahu moj, tražim od Tebe svim stepenima Tvoga veličanstva.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسَئَلُكَ مِنْ نُورِكَ بِاَنْوَرِهِ وَكُلُّ نُورِكَ نَيِّرٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِنُورِكَ كُلِّهِ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ رَحْمَتِكَ بِاَوْسَعِهَا وَكُلُّ رَحْمَتِكَ وَاسِعَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِرَحْمَتِكَ كُلِّهَا

Allahu moj, molim Te najsvjetlijim stepenima svjetlosti Tvoje, a svi stepeni svjetlosti Tvoje su svijetli, Allahu moj, tražim od Tebe svim stepenima svjetlosti Tvoje. Allahu moj, molim Te najobuhvatnijim stepenima Tvoje milosti, a svi stepeni Tvoje milosti su obuhvatni, Allahu moj, tražim od Tebe svim stepenima Tvoje milosti.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ كَلِمَاتِكَ بِاَتَمِّهَا وَكُلُّ كَلِمَاتِكَ تَامَّةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِكَلِمَاتِكَ كُلِّهَا اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ كَمَالِكَ بِاَكْمَلِهِ وَكُلُّ كَمَالِكَ كَامِلٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِكَمَالِكَ كُلِّهِ

Allahu moj, uistinu tražim od Tebe najpotpunijim riječima Tvojim, a sve riječi Tvoje su potpune, Allahu moj, zaista tražim od Tebe svim riječima Tvojim. Allahu moj, zaista, molim Te najsavršenijim stepenom Tvoga savršenstva, a svi stepeni Tvog savršenstva su savršeni, Allahu moj, uistinu tražim od Tebe svim stepenima Tvoga savršenstva.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ اَسْمَائِكَ بِاَكْبَرِهَا وَكُلُّ اَسْمَائِكَ كَبِيرَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِاَسْمَائِكَ كُلِّهَا اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ عِزَّتِكَ باَعَزِّهَا وَكُلُّ عِزَّتِكَ عَزِيزَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِعِزَّتِكَ كُلِّهَا

Allahu moj, molim Te najvećim Tvojim imenom, a sva imena Tvoja su velika, Allahu moj, molim Te svim imenima Tvojim. Allahu moj, molim Te najvišim stepenom Tvoje nesalomljive moći, a svi stepeni nesalomljive moći Tvoje su nesalomljivi, Allahu moj, molim Te svim stepenima Tvoje nesalomljive moći.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ مَشِيئَتِكَ بِاَمْضَاهَا وَكُلُّ مَشِيئَتِكَ مَاضِيَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِمَشِيئَتِكَ كُلِّهَا اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ قُدْرَتِكَ بِالْقُدْرَةِ الَّتِى اسْتَطَلْتَ بِهَا عَلَى كُلِّ شَىْءٍ وَكُلُّ قُدْرَتِكَ مُسْتَطِيلَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِقُدْرَتِكَ كُلِّهَا

Allahu moj, molim Te voljom Tvoju, a svi stepeni Tvoje volje su provedeni, Allahu moj, molim Te svim stepenima volje Tvoje. Allahu moj, molim Te Tvojom moći koja sve stvari nadmašuje, a Tvoja moć nadmašuje sve, Allahu moj, molim te svom Tvojom moći.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ عِلْمِكَ بِاَنْفَذِهِ وَكُلُّ عِلْمِكَ نَافِذٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِعِلْمِكَ كُلِّهِ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ قَوْلِكَ بِاَرْضَاهُ وَكُلُّ قَوْلِكَ رَضِىٌّ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِقَوْلِكَ كُلِّهِ

Allahu moj, molim Te najdjelotvornijm stepenom Tvog znanja, a svi stepeni Tvoga znanja su djelotvorni, Allahu moj, molim Te svim stepenima Tvoga znanja. Allahu moj, molim Te onim što od Tvoga govora najviše zadovoljava, a svaki govor Tvoj zadovoljava, Allahu moj, molim te svakim Tvojim govorom.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ مَسَائِلِكَ بِاَحَبِّهَا اِلَيْكَ وَكُلُّ مَسَائِلِكَ اِلَيْكَ حَبِيبَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِمَسَائِلِكَ كُلِّهَا اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ شَرَفِكَ بِاَشْرَفِهِ وَكُلُّ شَرَفِكَ شَرِيفٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِشَرَفِكَ كُلِّهِ

Allahu moj, molim Te najomiljenijom od želja Tvojih, a sve želje Tvoje su omiljene Tebi, Allahu moj, molim Te svim Tvojim željama. Allahu moj, molim Te najčasnijim stepenom časti Tvoje, a svi stepeni časti Tvoje su časni, Allahu moj, molim Te svim stepenima Tvoje časti.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ سُلْطَانِكَ بِاَدْوَمِهِ وَكُلُّ سُلْطَانِكَ دَائِمٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِسُلْطَانِكَ كُلِّهِ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ مُلْكِكَ بِاَفْخَرِهِ وَكُلُّ مُلْكِكَ فَاخِرٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِمُلْكِكَ كُلِّهِ

Allahu moj, molim te Tvojom najtrajnijom vlašću, a sva Tvoja vlast je vječna, Allahu moj, molim Te svom Tvojom vlašću. Allahu moj, molim te najslavnjim Tvojim kraljevstvom, a sva Tvoja kraljevstva su slavna, Allahu moj, molim Te svim Tvojim kraljevstvima.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ عُلُوِّكَ بِاَعْلاَهُ وَكُلُّ عُلُوِّكَ عَالٍ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِعُلُوِّكَ كُلِّهِ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ مَنِّكَ بِاَقْدَمِهِ وَكُلُّ مَنِّكَ قَدِيمٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِمَنِّكَ كُلِّهِ

Allahu moj, molim te najuzvišenijim stepenom uzvišenosti Tvoje, a svi stepeni Tvoje uzvišenosti su uzvišeni, Allahu moj, molim te svim stepenima Tvoje uzvišenosti. Allahu moj, molim Te najstarijom od Tvojih blagodati, a sve blagodati Tvoje su prastare, Allahu moj, molim Te svim Tvojim blagodatima.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ مِنْ آيَاتِكَ بِاَكْرَمِهَا وَكُلُّ آيَاتِكَ كَرِيمَةٌ اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِآيَاتِكَ كُلِّهَا اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِمَا اَنْتَ فِيهِ مِنَ الشَّأْنِ وَالْجَبَرُوتِ وَاَسْئَلُكَ بِكُلِّ شَأْنٍ وَحْدَهُ وَ جَبَرُوتٍ وَحْدَهَا اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِمَا تُجِيبُنِى [بِهِ] حِينَ اَسْئَلُكَ فَاَجِبْنِى يَا اَللَّهُ

Allahu moj, molim te najplemenitijim od Tvojih znamenja, a sva znamenja Tvoja su plemenita, Allahu moj, molim Te svim znamenjima Tvojim. Allahu moj, molim Te Tvojim položajem i veličinom koja ti pripada i molim Te svakim položajem Tvojim pojedinačno i svakom veličinom pojedinačno. Allahu moj, molim te onim čime se odazivaš mojoj dovi kada tražim od Tebe, pa odazovi mi se, o Allahu

(koju god potrebu imaš, traži od Boga, svakako će biti uslišano).

POSEBNA DJELA U NOĆIMA I DANIMA RAMAZANA

Dova i djela prve noći Ramazana

1.Tražiti mlađak

Prenosi se da bi Božiji poslanik, s.a.v.a., kada bi ugledao mlađak mjeseca Ramazana, svoje mubarek lice okrenuo prema kibli i rekao:

اَللَّهُمَّ اَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالأَمْنِ والإِِيمَانِ وَالسَّلاَمَةِ وَالإِِسْلاَمِ وَالْعَافِيَةِ الْمُجَلَّلَةِ وَدِفَاعِ الأَسْقَامِ وَالْعَوْنِ عَلَى الصَّلاَةِ وَالصِّيَامِ وَالْقِيَامِ وَتِلاَوَةِ الْقُرْآنِ اَللَّهُمَّ سَلِّمْنَا لِشَهْرِ رَمَضَانَ وَتَسَلَّمْهُ مِنَّا وَسَلِّمْنَا فِيهِ حَتَّى يَنْقَضِىَ عَنَّا شَهْرُ رَمَضَانَ وَقَدْ عَفَوْتَ عَنَّا وَغَفَرْتَ لَنَا وَرَحِمْتَنَا

“Bože, daj nam pojavom mladog mjeseca sigurnost, vjerovanje, spas, islam, potpuno zdravlje, zaštitu od bolesti, pomoć za namaz, post, noćni namaz i učenje Kur'ana. Bože, učini nas zdravim za mjesec Ramazan i uzmi ga od nas u zdravlju, održi nas zdravim u njemu sve dok ne prođe i Ti ne pređeš preko naših loših djela, oprostiš nam i smiluješ nam se.”

2. Uzeti gusul za prvu noć mjeseca.

3. Prenosi se da je Božiji poslanik, s.a.v.a., u prvoj noći mjeseca Ramazana učio ovu dovu:

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى اَكْرَمَنَا بِكَ اَيُّهَا الشَّهرُ الْمُبَارَكُ اَللَّهُمَّ فَقَوِّنَا عَلَى صِيَامِنَا وَقِيَامِنَا وَثبِّتْ اَقْدَامَنَا وَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

“Hvala Allahu Koji nas je počastio tobom, časni mjeseče. Bože, osnaži nas za post i noćni namaz, učvrsti naše korake i pomozi nam protiv naroda koji ne vjeruje.

اَللَّهُمَّ اَنْتَ الْوَاحِدُ فَلاَ وَلَدَ لَكَ وَاَنْتَ الصَّمَدُ فلاَ شِبْهَ لَكَ وَاَنْتَ الْعَزِيزُ فَلاَ يُعِزُّكَ شَىْءٌ وَاَنْتَ الْغَنِىُّ وَاَنَا الْفَقِيرُ وَاَنْتَ الْمَوْلَى وَاَنَا الْعَبْدُ وَاَنْتَ الْغَفُورُ وَاَنَا الْمُذْنِبُ وَاَنْتَ الرَّحِيمُ وَاَنَا الْمُخْطِئُ

Allahu moj, Ti si Jedini i nemaš djeteta, Ti si Neovisni i nema Ti sličnog, Ti si Silni i ništa Ti ne uvećava moć, Ti si neovisan, a ja sam siromah, Ti si Gospodar, a ja sam rob, Ti si Onaj koji prašta, a ja sam griješnik, Ti si Milostivi, a ja sam onaj koji griješi…

وَاَنْتَ الْخَالِقُ وَاَنَا الْمَخْلُوقُ وَاَنْتَ الْحَىُّ وَاَنَا الْمَيِّتُ اَسْئَلُكَ بِرَحْمَتِكَ اَنْ تَغْفِرَ لِى وَتَرْحَمَنِى وَتَجَاوَزَ عَنِّى اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

Ti si Stvoritelj, a ja sam stvorenje, Ti si Živi, a ja sam mrtav, molim Te, tako Ti tvoje milosti da mi oprostiš, da mi se smiluješ i da pređeš preko mojih loših djela, zaista Ti možeš sve.”

Dove i djela prvog dana

1. Klanjati dva rekata namaza, na prvom rekatu proučiti Fatihu i suru Feth, a na drugom rekatu proučiti Fatihu i bilo koju suru koju želiš učiti.

2. Dova časnog Poslanika islama, s.a.v.a., u prvom danu mubarek mjeseca Ramazana:

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ صِيَامِى فِيهِ صِيَامَ الصَّائِمِينَ وَقِيَامِى فِيهِ قيَامَ الْقَائِمِينَ وَنَبِّهْنِى فِيهِ عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِينَ وَهَبْ لِى جُرْمِى فِيهِ يَا اِلَهَ الْعَالَمِينَ وَاعْفُ عَنِّى يَا عَافِياً عَنِ الْمُجْرِمِينَ

“Bože, učini moj post u ovom mjesecu postom onih koji istinski poste i moj noćni ibadet ubroji među ibadete onih koji ga istinski čine, probudi me u njemu iz sna nemarnih i oprosti mi moj grijeh u njemu, o Bože svih svjetova. Oprosti mi, Ti Koji praštaš griješnicima.”

3. Prenosi se da je Imam Musa ibn Dža‘fer, a.s., rekao: “Uči ovu dovu u prvom danu mjeseca Ramazana:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِاسْمِكَ الَّذِى دَانَ لَهُ كُلُّ شَىْءٍ وَبِرَحْمَتِكَ الَّتِى وَسِعَتْ كُلَّ شَىْءٍ وَبِعَظَمَتِكَ الَّتِى تَوَاضَعَ لَهَا كُلُّ شَىْءٍ وَبِعِزَّتِكَ الَّتِى قَهَرْتَ كُلَّ شَىْءٍ

‘Bože moj, tako Ti Tvoga imena kojem je sve pokorno, i Tvoje milosti kojom si sve obuhvatio, i Tvoga veličanstva pred kojim je sve ponizno, i Tvoje moći kojoj se sve potčinilo…

وَبِقُوَّتِكَ الَّتِى خَضَعَ لَهَا كُلُّ شَىْءٍ وَبِجَبَرُوتِكَ الَّتِى غَلَبَتْ كُلَّ شَىْءٍ وَبِعِلْمِكَ الَّذِى اَحَاطَ بِكُلِّ شَىْءٍ يَا نُورُ يَا قُدُّوسُ يَا اَوَّلُ قَبْلَ كُلِّ شَىْءٍ [وَيَا بَاقِياً بَعْدَ كُلِّ شَىْءٍ] يَا اَللَّهُ يَا رَحْمَنُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ

I tako Ti Tvoje snage pred kojom je sve pokorno, poniznosti i sile Tvoje koja nadvladava svaku stvar i Tvoga znanja koje je sve obuhvatilo, o Svjetlosti, o Presveti, Koji si prije svake stvari (i Koji opstaješ poslije svih stvari), Allahu, Milostivi, blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu.

وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تُغَيِّرُ النِّعَمَ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تُنْزِلُ النِّقَمَ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تَقْطَعُ الرَّجَاءَ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تُدِيلُ الْأَعْدَاءَ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تَرُدُّ الدُّعَاءَ

Oprosti mi grijehe što blagodati mijenjaju, oprosti mi grijehe što bol i patnju spuštaju, oprosti mi grijehe što nadu prekidaju, oprosti mi grijehe što pobjedu neprijatelja donose, oprosti mi grijehe što dovu vraćaju (neuslišanu)…

وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى يُسْتَحَقُّ بِهَا نُزُولُ الْبَلاَءِ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تَحْبِسُ غَيْثَ السَّمَاءِ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تَكْشِفُ الْغِطَاءَ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تُعَجِّلُ الْفَنَاءَ

Oprosti mi grijehe zbog kojih ljudi zaslužuju spuštanje nedaća, oprosti mi grijehe koji sprječavaju padanje kiše s neba, oprosti mi one grijehe koji dižu zastore, oprosti mi one grijehe koji ubrzavaju nestanak…

وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تُورِثُ النَّدَمَ وَاغْفِرْ لِىَ الذُّنُوبَ الَّتِى تَهْتِكُ الْعِصَمَ وَاَلْبِسْنِى دِرْعَكَ الْحَصِينَةَ الَّتِى لاَ تُرَامُ وَعَافِنِى مِنْ شَرِّ مَا اُحَاذِرُ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ فِى مُسْتَقْبَلِ سَنَتِى هَذِهِ

Oprosti mi grijehe koji donese kajanje, oprosti mi one grijehe koji obeščašćuju, zaodjeni me utvrđenim, neprobojnim štitom Tvojim, i zaštiti me od zla od kojeg strahujem, noću i danju preostalih dana ove godine.

اَللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبَّ الأَرَضِينَ السَّبْعِ وَمَا فِيهِنَّ وَمَا بَيْنَهُنَّ وَرَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ وَرَبَّ السَّبْعِ الْمَثَانِى وَالْقُرْآنِ الْعَظِيمِ وَرَبَّ اِسْرَافِيلَ وَمِيكَائِيلَ وَجَبْرَئِيلَ

Bože moj, Gospodaru sedam Nebesa i sedam Zemalja i onoga što je u njima i onoga što je između njih, Gospodaru veličanstvenog arša, Gospodaru sedam ajeta i Velikog Kur'ana, Gospodaru Israfila, Mikaila i Džebraila…

وَرَبَّ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ سَيِّدِ الْمُرْسَلِينَ وَخَاتَمِ النَّبِيِّينَ اَسْئَلُكَ بِكَ وَبِمَا سَمَّيْتَ بِهِ نَفْسَكَ يَا عَظِيمُ اَنْتَ الَّذِى تَمُنُّ بِالْعَظِيمِ

Gospodaru Muhammeda, neka su Allahovi blagoslovi njemu i njegovoj porodici, prvaku poslanika i pečatu vjerovjesnika, tražim od Tebe Tobom i pravom onoga čime si Sebe imenovao, o Veličanstveni, Ti si Onaj Koji daje veliku blagodat…

وَتَدْفَعُ كُلَّ مَحْذُورٍ وَتُعْطِى كُلَّ جَزِيلٍ وَتُضَاعِفُ الْحَسَنَاتِ بِالْقَلِيلِ وَبِالْكَثِيرِ وَتَفْعَلُ مَا تَشَاءُ يَا قَدِيرُ يَا اَللَّهُ يَا رَحْمَنُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَاَهْلِ بَيْتِهِ

…otklanjaš svaku opasnost, daješ svaku nagradu, umnogostručuješ dobra djela malo i mnogo, činiš sve što želiš, o Svemoćni, Allahu, Milostivi, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu.

وَاَلْبِسْنِى فِى مُسْتَقْبَلِ سَنَتِى هَذِهِ سِتْرَكَ وَنَضِّرْ وَجْهِى بِنُورِكَ وَاَحِبَّنِى بِمَحبَّتِكَ وَبَلِّغْنِى رِضْوَانَكَ وَشَرِيفَ كَرَامَتِكَ وَجَسِيمَ عَطِيَّتِكَ وَاَعْطِنِى مِنْ خَيْرِ مَا عِنْدَكَ وَمِنْ خَيْرِ مَا اَنْتَ مُعْطِيهِ اَحَداً مِنْ خَلْقِكَ

Zaodjeni me u preostalim danima ove godine Svojim zastorom, prosvijetli moje lice Svojom svjetlošću, učini me voljenim Svojom ljubavlju i učini da postignem Tvoje zadovoljstvo, čast Tvog veličanstva i veličinu Tvog davanja. Daj mi najbolje od onoga što je kod Tebe i najbolje od onoga što daješ nekom od Svojih stvorenja.

وَاَلْبِسْنِى مَعَ ذَلِكَ عَافِيَتَكَ يَا مَوْضِعَ كُلِّ شَكْوَى وَيَا شَاهِدَ كُلِّ نَجْوَى وَيَا عَالِمَ كُلِّ خَفِيَّةٍ وَيَا دَافِعَ مَا تَشَاءُ مِنْ بَلِيَّةٍ يَا كَرِيمَ الْعَفْوِ يَا حَسَنَ التَّجَاوُزِ

Zaodjeni me uz to i zdravljem od Sebe, o Ti Kome se iznosi svaka žalba, Koji si Svjedok svakom tajnom šaputanju, Koji znaš sve što je skriveno, Koji otklanjaš od nesreća ono što hoćeš, :Ti Koji plemenito praštaš i Koji lijepo prelaziš preko loših postupaka…

تَوَفَّنِى عَلَى مِلَّةِ اِبْرَاهِيمَ وَفِطْرَتِهِ و َعَلَى دِينِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ وَسُنَّتِهِ وَعَلَى خَيْرِ الْوَفَاةِ فَتَوَفَّنِى مُوَالِياً لأَوْلِيَائِكَ وَمُعَادِياً لأَعْدَائِكَ

Učini da umrem u vjeri Ibrahimovoj, u praiskonskoj vjeri njegovoj i Muhammedovoj vjeri i sunnetu, neka su blagoslovi Božiji njemu i njegovoj porodici – to na najbolji način umiranja. Učini da umrem kao prijatelj Tvojim prijateljima i u neprijateljstvu sa Tvojim neprijateljima.

اَللَّهُمَّ وَجَنِّبْنِى فِى هَذِهِ السَّنَةِ كُلَّ عَمَلٍ اَوْ قَوْلٍ اَوْ فِعْلٍ يُبَاعِدُنِى مِنْكَ وَاَجْلِبْنِى اِلَى كُلِّ عَمَلٍ اَوْ قَوْلٍ اَوْ فِعْلٍ يُقَرِّبُنِى مِنْكَ فِى هَذِهِ السَّنَةِ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Bože moj, skloni od mene u ovoj godini svako djelo, govor ili čin koji će me udaljiti od Tebe, a primakni me svakom djelu, govoru ili činu koji će me približiti Tebi u ovoj godini, o Najmilosniji.

وَامْنَعْنِى مِنْ كُلِّ عَمَلٍ اَوْ قَوْلٍ اَوْ فِعْلٍ يَكُونُ مِنِّى اَخَافُ ضَرَرَ عَاقِبَتِهِ وَاَخَافُ مَقْتَكَ اِيَّاىَ عَلَيْهِ حِذَارَ اَنْ تَصْرِفَ وَجْهَكَ الْكَرِيمَ عَنِّى فَاَسْتَوْجِبَ بِهِ نَقْصاً مِنْ حَظٍّ لِى عِنْدَكَ يَا رَؤُوفُ يَا رَحِيمُ

Zaštiti me od svakog djela, govora ili čina od čijih štetnih posljedica se plašim, i zbog čega se strahujem od Tvog prezira i bojim se da ćeš Svoje plemenito lice okrenuti od mene, pa ću time zaslužiti umanjenje udjela koji imam kod Tebe, o Blagi i Milostivi.

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِى فِى مُسْتَقْبَلِ سَنَتِى هَذِهِ فِى حِفْظِكَ وَ فِى جِوَارِكَ وَفِى كَنَفِكَ وَجَلِّلْنِى سِتْرَ عَافِيَتِكَ وَهَبْ لِى كَرَامَتَكَ عَزَّ جَارُكَ وَجَلَّ ثَنَاؤُكَ وَلاَ اِلَهَ غَيْرُكَ

Bože moj, u preostalim danima ove moje godine, stavi me u Svoju zaštitu, blizinu i u Svoje okrilje, prekri me pokrivačem zdravlja od Tebe i daruj me iz Svoje plemenitosti. Jak je onaj ko je u Tvojoj blizini, uzvišena je pohvala Tvoja i nema drugog boga osim Tebe.

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِى تَابِعاً لِصَالِحِى مَنْ مَضَى مِنْ اَوْلِيَائِكَ وَاَلْحِقْنِى بِهِمْ وَاجْعَلْنِى مُسَلِّماً لِمَنْ قَالَ بِالصِّدْقِ عَلَيْكَ مِنْهُمْ وَاَعُوذُ بِكَ اللَّهُمَّ اَنْ تُحِيطَ بِى خَطِيئَتِى وَظُلْمِى وَاِسْرَافِى عَلَى نَفْسِى وَاتِّبَاعِى لِهَوَاىَ وَاشْتِغَالِى بِشَهَوَاتِى

Bože moj, učini me sljedbenikom Tvojih prošlih čestitih prijatelja i pridruži me njima, učini me predanim onima od njih koji govore istinito o Tebi. Utječem ti se, Bože moj, od toga da me obuhvate moji grijesi, moje nasilje i pretjerivanje kada sam u pitanju ja, moje slijeđenje želja i moja obuzetost strastima…

َيَحُولُ ذَلِكَ بَيْنِى وَبَيْنَ رَحْمَتِكَ وَرِضْوَانِكَ فَاَكُونُ مَنْسِيّاً عِنْدَكَ مُتَعَرِّضاً لِسَخَطِكَ وَنِقْمَتِكَ اَللَّهُمَّ وَفِّقْنِى لِكُلِّ عَمَلٍ صَالِحٍ تَرْضَى بِهِ عَنِّى وَقَرِّبْنِى اِلَيْكَ زُلْفَى.

…pa da se to ispriječi između mene i Tvoje milosti i zadovoljstva, da budem kod Tebe zaboravljen i izložen Tvojoj srdžbi i kazni. Bože moj, podari mi uspjeh u svakom dobrom djelu, kako bi Ti bio zadovoljan sa mnom i približi me položaju blizine Tvoje.

اَللَّهُمَّ كَمَا كَفَيْتَ نَبِيَّكَ مُحَمَّداً صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَ آلِهِ هَوْلَ عَدُوِّهِ وَفَرَّجْتَ هَمَّهُ وَكَشَفْتَ غَمَّهُ وَصَدَقْتَهُ وَعْدَكَ وَاَنْجَزْتَ لَهُ عَهْدَكَ اَللَّهُمَّ فَبِذَلِكَ فَاكْفِنِى هَوْلَ هَذِهِ السَّنَةِ وَآفَاتِهَا وَاَسْقَامَهَا وَفِتْنَتَهَا وَشُرُورَهَا وَاَحْزَانَهَا وَضيْقَ الْمَعَاشِ فِيهَا

Bože moj, kao što si zaštitio Svog poslanika Muhammeda, neka su Allahovi blagoslovi s njim i njegovom porodicom, od straha od njegovih neprijatelja, otklonio mu brige, odagnao njegovu tugu, obistinio Svoje obećanje i ispunio za njega Svoj zavjet, Bože moj, na isti taj način zaštiti i mene od straha ove godine i nesreća, bolesti, iskušenja, zala, tuga i oskudica u njoj.

وَبَلِّغْنِى بِرَحْمَتِكَ كَمَالَ الْعَافِيَةِ بِتَمَامِ دَوَامِ النِّعْمَةِ عِنْدِى اِلَى مُنْتَهَى اَجَلِى اَسْئَلُكَ سُؤَالَ مَنْ اَسَاءَ وَظَلَمَ وَاسْتَكَانَ وَاعْتَرَفَ وَاَسْئَلُكَ اَنْ تَغْفِرَ لِى مَا مَضَى مِنَ الذُّنُوبِ الَّتِى حَصَرَتْهَا حَفَظَتُكَ وَاَحْصَتْهَا كِرَامُ مَلاَئِكَتِكَ عَلَىَّ

I učini Svojom milošću da postignem potpuno zdravlje, trajnim blagodatima koje ću uživati do kraja života. Molim Te molbom onoga koji je griješio, učinio sebi nepravdu, pao u bijedu i priznaje svoj grijeh, molim Te da mi oprostiš moje prijašnje grijehe, koje su Tvoji čuvari pobrojali i Tvoji plemeniti meleci sakupili…

وَاَنْ تَعْصِمَنِى اِلَهِى مِنَ الذُّنُوبِ فِيمَا بَقِىَ مِنْ عُمْرِى اِلَى مُنْتَهَى اَجَلِى يَا اَللَّهُ يَا رَحْمَنُ يَا رَحِيمُ صَلِّ عَلَى مُحمَّدٍ وَاَهْلِ بَيْتِ مُحَمَّدٍ وَ آتِنِى كُلَّ مَا سَئَلْتُكَ وَرَغِبْتُ اِلَيْكَ فِيهِ ، فَاِنَّكَ اَمَرْتَنِى بِالدُّعَاءِ وَتَكَفَّلْتَ لِى بِالْإِِجَابَةِ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Sačuvaj me, Bože moj, od grijeha u ostatku mog života sve do smrtnog časa. Allahu, Milostivi, Samilosni, blagoslovi Muhammeda i porodicu Muhammedovu, i daj mi sve ono što sam molio od Tebe i radi čega sam u žudnji došao Tebi, jer zaista si mi Ti naredio da ti dovu činim i zajamčio si mi uslišanje, Najmilostiviji.’”

Dova drugog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ قَرِّبْنِى فِيهِ اِلَى مَرْضَاتِكَ وَجَنِّبْنِى فِيهِ مِنْ سَخَطِكَ وَنَقِمَاتِكَ وَوَفِّقْنِى فِيهِ لِقِرَائَةِ آيَاتِكَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Bože moj, približi me u ovom mjesecu Svome zadovoljstvu, udalji me u njemu od Svoje srdžbe i kazne, i podari mi da u njemu učim Tvoje ajete, tako Ti Tvoje milosti, o Najmilostiviji.

Dova trećeg dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِى فِيهِ الذِّهْنَ وَالتَّنْبِيهَ وَبَاعِدْنِى فِيهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَالتَّمْوِيهِ وَاجْعَلْ لِى نَصِيباً مِنْ كُلِّ خَيْرٍ تُنْزِلُ فِيهِ بِجُودِكَ يَا اَجْوَدَ الأَجْوَدِينَ

Bože moj, opskrbi me u ovom mjesecu bistrinom, razboritošću i budnošću, drži me u njemu daleko od gluposti i obmana i odredi mi udio u svakom dobru koje spuštaš u njemu, tako Ti Tvoje darežljivosti, o Najdarežljiviji.

Dova četvrtog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ قَوِّنِى فِيهِ عَلَى اِقَامَةِ اَمْرِكَ وَاَذِقْنِى فِيهِ حَلاَوَةَ ذِكْرِكَ وَاَوْزِعْنِى فِيهِ لأَدَاءِ شُكْرِكَ بِكَرَمِكَ وَاحْفَظْنِى فِيهِ بِحِفْظِكَ وَسَتْرِكَ يَا اَبْصَرَ النَّاظِرِين

Bože, osnaži me u ovom mjesecu radi izvršavanja Tvojih naređenja, daj mi da u njemu okusim slast spominjanja Tebe, nadahni me u njemu kako da Ti iskažem zahvalnost, tako Ti Tvoje plemenitosti i zaštiti me u njemu Svojom zaštitom i skloništem, o Ti Koji najbolje vidiš.

Dova petog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِى فِيهِ مِنَ الْمُسْتَغْفِرِينَ وَاجْعَلْنِى فِيهِ مِنْ عِبَادِكَ الصَّالِحِينَ اْلقَانِتِينَ وَاجْعَلْنِى فِيهِ مِنْ اَوْلِيَائِكَ الْمُقَرَّبِينَ بِرَأْْفَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Bože moj, učini me u ovom danu od onih koji traže oprost, učini me jednim od Tvojih čestitih i pokornih robova i jednim od Tvojih bliskih prijatelja, tako Ti Tvoje samilosti, o Najmilostiviji.

Dova šestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ لاَ تَخْذُلْنِى فِيهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِيَتِكَ وَلاَ تَضْرِبْنِى بِسِيَاطِ نَقِمَتِكَ وَزَحْزِحْنِى فِيهِ مِنْ مُوجِبَاتِ سَخَطِكَ بِمَنِّكَ وَاَيَادِيكَ يَا مُنْتَهَى رَغْبَةِ الرَّاغِبِينَ

Bože moj, nemoj me uniziti zbog neposlušnosti prema Tebi, nemoj me udarati bičem Svoje kazne i udalji me od povoda Tvoje srdžbe, tako Ti Tvog dobročinstva i pomoći, o Krajnja željo onih koji žude.

Dova sedmog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اَعِنِّى فِيهِ عَلَى صِيَامِهِ وَقِيَامِهِ وَجَنِّبْنِى فِيهِ مِنْ هَفَوَاتِهِ وَ آثَامِهِ وَارْزُقْنِى فِيهِ ذِكْرَكَ بِدَوَامِهِ بِتَوْفِيقِكَ يَا هَادِىَ الْمُضِلِّينَ

Bože moj, pomozi me u ovom mjesecu u postu i u noćnom namazu, udalji me u njemu od posrtaja i grijeha i sve dok traje opskrbi me sjećanjem na Tebe i Svojom uputom, o Ti Koji upućuješ zalutale.

Dova osmog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِى فِيهِ رَحْمَةَ الأَيْتَامِ وَاِطْعَامَ الطَّعَامِ وَاِفْشَاءَ السَّلاَمِ وَصُحْبَةَ الْكِرَامِ بِطَوْلِكَ يَا مَلْجَأََ الآمِلِينَ

Bože moj, daj mi u ovom mjesecu da budem milostiv prema siročadi, da hranim ljude, širim selam i družim se sa plemenitima, tako Ti Tvoje darežljivosti, o Utočište onih koji se nadaju.

Dova devetog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِى فِيهِ نَصِيباً مِنْ رَحْمَتِكَ الْوَاسِعَةِ وَاهْدِنِى فِيهِ لِبَرَاهِينِكَ السَّاطِعَةِ وَخُذْ بِنَاصِيَتِى اِلَى مَرْضَاتِكَ الْجَامِعَةِ بِمَحَبَّتِكَ يَا اَمَلَ الْمُشْتَاقِينَ

Bože moj, daj mi u ovom danu dio iz Svoje sveobuhvatne milosti, uputi me u njemu Tvojim jasnim dokazima i usmjeri me ka onome čime Si zadovoljan, tako Ti Tvoje ljubavi, Nado onih koje silno žele.

Dova desetog dana

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِى فِيهِ مِنَ الْمُتَوَكِّلِينَ عَلَيْكَ وَاجْعَلْنِى فِيهِ مِنَ الْفَائِزِينَ لَدَيْكَ وَاجْعَلْنِى فِيهِ مِنَ الْمُقَرَّبِينَ اِلَيْكَ بِاِحْسَانِكَ يَا غَايَةَ الطَّالِبِينَ

Bože moj, učini me u ovom mjesecu jednim od onih koji se oslanjaju na Tebe, učini me od onih koji su kod Tebe postigli uspjeh i od onih koji su Ti bliski, tako Ti dobročinstva Tvoga, o Krajnji cilju onih koji traže.

Dova jedanaestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ حَبِّبْ اِلَىَّ فِيهِ الإِِحْسَانَ وَكَرِّهْ اِلَىَّ فِيهِ الْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ وَحَرِّمْ عَلَىَّ فِيهِ السَّخَطَ وَالنِّيرَانَ بِعَوْنِكَ يَا غِيَاثَ الْمُسْتَغِيثِينَ

Bože moj, omili mi u ovom mjesecu dobročinstvo, učini mi mrskim poročnost i nepokornost i zabrani mi u njemu srdžbu i vatru koja prži, Svojom pomoći, Spasitelju onih koji traže spasa.

Dova dvanaestog dana

(dova Božijeg Poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ زَيِّنِّى فِيهِ بِالسِّتْرِ وَالْعَفَافِ وَاسْتُرْنِى فِيهِ بِلِبَاسِ الْقُنُوعِ وَالْكِفَافِ وَاحْمِلْنِى فِيهِ عَلَى الْعَدْلِ وَالإِِنْصَافِ وَ آمِنِّى فِيهِ مِنْ كُلِّ مَا اَخَافُ بِعِصْمَتِكَ يَا عِصْمَةَ الْخَائِفِينَ

Bože moj, ukrasi me u ovom mjesecu čednošću i krjepošću, ogrni me odjećom zadovoljstva i zadovoljavanja onim što je dovoljno, povedi me u ovom danu pravdi i pravičnosti i zaštiti me Svojom zaštitom od svega od čega strahujem, Zaštitniče onih koji strahuju.

Trinaesta noć

U ovoj noći pohvaljeno je obavljanje triju stvari:

1. Uzimanja gusula.

2. Četiri rekata namaza (po dva rekata), na svakom rekatu učiti Fatihu i dvadeset i pet puta suru Ihlas.

3. Klanjanje dvaju rekata namaza koji se obavljaju i u trinaestim noćima redžeba i šabana. Na svakom rekatu poslije Fatihe uče se sure Ja sin, Mulk i Ihlas.

Dova trinaestog dana

اَللَّهُمَّ طَهِّرْنِى فِيهِ مِنَ الدَّنَسِ وَالأَقْذَارِ وَصَبِّرْنِى فِيهِ عَلَى كَائِنَاتِ الأَقْدَارِ وَوَفِّقْنِى فِيهِ لِلتُّقَى وَصُحْبَةِ الأَبْرَارِ بِعَوْنِكَ يَا قُرَّةَ عَيْنِ الْمَسَاكينَ

Bože moj, očisti me u ovom danu od nečistoća i prljavština, učini me u njemu strpljivim na odredbama koje će se sprovesti i nadahni me u njemu bogobojaznošću i druženjem sa dobrima, tako Ti Tvoje pomoći, o Radosti bijednih.

Dova četrnaestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ لاَ تُؤَاخِذْنِى فِيهِ بِالْعَثَرَاتِ وَاَقِلْنِى فِيهِ مِنَ الْخَطَايَا وَالْهَفَوَاتِ وَلاَ تَجْعَلْنِى فِيهِ غَرَضاً لِلْبَلاَيَا وَالآفَاتِ بِعِزَّتِكَ يَا عِزَّ الْمُسْلِمِينَ

Bože moj, nemoj me kazniti u ovom danu zbog posrtaja, udalji me u njemu od prestupa i propusta i nemoj me u njemu učiniti podložnim iskušenjima i nesrećama, tako Ti Tvoje moći, o Ti Koji daruješ moć muslimanima.

Petnaesta noć mjeseca Ramazana

Petnaesta noć je noć u kojoj se rodio Imam Hasan ibn Ali, a.s., i ona je jedna od mubarek noći. U njoj je lijepo obavljati sljedeća djela:

1. Uzimanje gusula.

2. Obavljanje šest rekata namaza (po dva rekata), na svakom rekatu se uče sure Fatiha, Ja sin, Mulk i Ihlas.

Dova petnaestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِى فِيهِ طَاعَةَ الْخَاشِعِينَ وَاشْرَحْ فِيهِ صَدْرِى بِاِنَابَةِ الْمُخْبِتِينَ بِاَمَانِكَ يَا اَمَانَ الْخَائِفِينَ

Bože moj, daj mi u ovom danu pokornost poniznih i raširi u njemu moja prsa, da bih Ti se vratio kao što se vraćaju ponizni, tako Ti Tvoje sigurnosti, o Ti Koji daruješ sigurnost uplašenima.

Dova šesnaestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ وَفِّقْنِى فِيهِ لِمُوَافَقَةِ الأَبْرَارِ وَجَنِّبْنِى فِيهِ مُرَافَقَةَ الأَشْرَارِ وَآوِنِى فِيهِ بِرَحْمَتِكَ اِلَى دَارِ الْقَرَارِ بِاِلَهِيَّتِكَ يَا اِلَهَ الْعَالَمِينَ

Bože moj, daj mi u ovom danu uspjeh druženja sa dobrima, udalji me od drugovanja sa zlima i primi me Svojom milošću u vječno boravište, tako Ti Božanstva Tvoga, o Bože svih svjetova.

Sedamnaesta noć mjeseca Ramazana

Ovo je veoma časna noć. U njoj se vojska Božijeg Poslanika, s.a.v.a., susrela sa vojskom nevjernika iz plemena Kurejš i sedamnaestog dana se dogodila Bitka na Bedru. Uz Božiju pomoć vojska Božijeg Poslanika, s.a.v.a., pobijedila je vojsku mnogobožaca. Ovo je najveća pobjeda muslimana, pa su učenjaci rekli da je u ovom danu mustehab udjeljivati sadaku, mnogo zahvaljivati Bogu i uzeti gusul.

Dova sedamnaestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اهْدِنِى فِيهِ لِصَالِحِ الأَعْمَالِ وَاقْضِ لِى فِيهِ الْحَوَائِجَ وَالآمَالَ يَا مَنْ لاَ يَحْتَاجُ اِلَى التَّفْسِيرِ وَالسُّؤَالِ يَا عَالِماً بِمَا فِى صُدُورِ الْعَالَمِينَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ

Bože moj, uputi me u ovom danu prema dobrim djelima, ispuni mi potrebe i nade, o Ti Koji ne trebaš pojašnjenja i pitanja, Koji znaš ono što je u srcima ljudi, blagoslovi Muhammeda i njegovu čistu porodicu.

Dova osamnaestog dana

(dova Božijeg Poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ نَبِّهْنِى فِيهِ لِبَرَكَاتِ اَسْحَارِهِ وَنَوِّرْ فِيهِ قَلْبِى بِضِيَاءِ اَنْوَارِهِ وَخُذْ بِكُلِّ اَعْضَائِى اِلىَ اتِّبَاعِ آثارِهِ بِنُورِكَ يَا مُنَوِّرَ قُلُوبِ الْعَارِفِينَ

Bože moj, učini me u ovom mjesecu svjesnim mnoštva blagodati njegovih sehura, prosvijetli mi srce njegovim svjetlima i učini da svi udovi moji slijede njegove tragove, tako Ti Tvoje svjetlosti, o Ti Koji prosvjetljavaš srca znalaca.

Djela posljednjih deset dana i noći, odnosno treće trećine mjeseca Ramazana

Prenosi se od Imama Sadika, a.s., da je rekao: “U svakoj noći posljednje trećine Ramazana učite ovu dovu:

اَعُوذُ بِجَلاَلِ وَجْهِكَ الْكَرِيمِ اَنْ يَنْقَضِىَ عَنِّى شَهْرُ رَمَضَانَ اَوْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ لَيْلَتِى هَذِهِ وَلَكَ قِبَلِى ذَنْبٌ اَوْ تَبِعَةٌ تُعَذِّبُنِى عَلَيْهِ

‘Utječem se uzvišenosti Tvog plemenitog Lica od toga da mi mjesec Ramazan prođe ili da ovoj noći osvane zora, a da mi prema Tebi ostane i jedan grijeh ili nešto za što ćeš me kazniti…“

Prenosi se da je Imam Sadik, a.s., svake noći u posljednjoj trećini Ramazana učio:

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ قُلْتَ فِى كِتَابِكَ الْمُنْزَلِ شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِى اُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدىً لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَعَظَّمْتَ حُرْمَةَ شَهْرِ رَمَضَانَ بِمَا اَنْزَلْتَ فِيهِ مِنَ الْقُرْآنِ وَخَصَصْتَهُ بِلَيْلَةِ الْقَدْرِ وَجَعَلْتَهَا خَيْراً مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ

Bože, zaista si u Svojoj Knjizi koju si spustio rekao: Mjesec ramazan je mjesec u kojem je spušten Kur'an kao putokaz ljudima i jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja istine od zablude, te si učinio velikom svetost mjeseca Ramazana, spustivši u njemu Kur'an, i odlikovao si ga s noći Kadr, učinivši je boljom od hiljadu mjeseci.

اَللَّهُمَّ وَهَذِهِ اَيَّامُ شَهْرِ رَمَضَانَ قَدِ انْقَضَتْ وَلَيَالِيهِ قَدْ تَصَرَّمَتْ وَقَدْ صِرْتُ يَا اِلَهِى مِنْهُ اِلَى مَا اَنْتَ اَعْلَمُ بِهِ مِنِّى وَاَحْصَى لِعَدَدِهِ مِنَ الْخَلْقِ اَجْمَعِينَ.

Bože moj, u danima mjeseca Ramazana koji su prošli i noćima njegovim koje su također prošle dospio sam, Bože moj, u stanje bolje poznato Tebi nego meni, o kojem imaš sveobuhvatno znanje više nego sva stvorenja zajedno.

فَاَسْئَلُكَ بِمَا سَئَلَكَ بِهِ مَلاَئِكَتُكَ الْمُقَرَّبُونَ وَاَنْبِيَاؤُكَ الْمُرْسَلُونَ وَعِبَادُكَ الصَّالِحُونَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَفُكَّ رَقَبَتِى مِنَ النَّارِ وَتُدْخِلَنِى الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ

Molim Te onim čime Te mole Tvoji bliski meleci, Tvoji poslani vjerovjesnici i Tvoji čestiti robovi, da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu, da me oslobodiš džehennemske vatre i da me uvedeš u Džennet, tako Ti Tvoje milosti.

وَاَنْ تَتَفَضَّلَ عَلىَّ بِعَفْوِكَ وَكَرَمِكَ وَتَتَقَبَّلَ تَقَرُّبِى وَتَسْتَجِيبَ دُعَائِى وَتَمُنَّ عَلَىَّ بِالأَمْنِ يَوْمَ الْخَوْفِ مِنْ كُلِّ هَوْلٍ اَعْدَدْتَهُ لِيَومِ الْقِيَامَةِ

I da me počastiš Svojim oprostom i plemenitošću, da primiš moje približavanje, uslišaš moju dovu i budeš dobrostiv prema meni pružajući mi na Dan straha sigurnost od svih užasa koje si pripremio za Sudnji dan.

اِلَهِى وَاَعُوذُ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ وَبِجَلاَلِكَ الْعَظِيمِ اَنْ يَنْقَضِىَ اَيَّامُ شَهْرِ رَمَضَانَ وَلَيَالِيهِ وَلَكَ قِبَلِى تَبِعَةٌ اَوْ ذَنْبٌ تُؤَاخِذُنِى بِهِ اَوْ خَطِيئَةٌ تُرِيدُ اَنْ تَقْتَصَّهَا مِنِّى لَمْ تَغْفِرْهَا لِى

Bože moj, utječem se Tvom plemenitom Licu i Uzvišenom Veličanstvu od toga da prođu dani i noći mjeseca Ramazana, a da mi ostane prema Tebi nešto s kobnom posljedicom ili grijeh za koji ćeš me kazniti ili prestup koji želiš osvetiti i koji mi nisi oprostio.

سَيِّدِى سَيِّدِى سَيِّدِى اَسْئَلُكَ يَا لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ اِذْ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ اِنْ كُنْتَ رَضِيتَ عَنِّى فِى هَذَا الشَّهْرِ فَاْزْدَدْ عَنِّى رِضاً وَاِنْ لَمْ تَكُنْ رَضِيتَ عَنِّى فَمِنَ الآنَ فَارْضَ عَنِّى يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Gospodine moj, Gospodine moj, Gospodine moj, molim Tebe, pored Kojeg drugog boga nema, jer nema boga osim Tebe, ako si u ovom mjesecu zadovoljan sa mnom, uvećaj to zadovoljstvo, a ako nisi sa mnom bio zadovoljan, od sada budi zadovoljan sa mnom, Najmilostiviji.

يَا اَللَّهُ يَا اَحَدُ يَا صَمَدُ يَا مَنْ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ كُفُواً اَحَدٌ

O Allahu, Jedini, Neovisni, o Ti Koji nisi rodio niti Si rođen i Kome niko nije ravan.

I mnogo izgovaraj:

يَا مُلَيِّنَ الْحَدِيدِ لِدَاوُدَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ يَا كَاشِفَ الضُّرِّ وَالْكُرَبِ الْعِظَامِ عَنْ اَيُّوبَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ اَىْ مُفَرِّجَ هَمِّ يَعْقُوبَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ اَىْ مُنَفِّسَ غَمِّ يُوسُفَ عَلَيْهِ السَّلاَمُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا اَنْتَ اَهْلُهُ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَيْهِمْ اَجْمَعِينَ وَافْعَلْ بِى مَا اَنْتَ اَهْلُهُ وَلاَ تَفْعَلْ بِى مَا اَنَا اَهْلُهُ.

O Ti Koji si željezo učinio mehkim za Davuda, mir s njim, Koji si otklonio nevolju i patnju od Ejjuba, mir s njim, Ti Koji si raspršio Jakubovu brigu, mir s njim, Koji si razbio tugu Jusufovu, neka je mir s njim, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu onako kako Ti dolikuje, blagoslovi ih sve skupa. Postupi sa mnom onako kako Tebi dolikuje, a ne onako kako ja zaslužujem.

Djela koja se obavljaju u noćima Kadra (zajednička djela)

Noć Kadra je noć kojoj nijedna noć u godini nije ravna u pogledu dobrote i vrline. Djela u njoj bolja su od djela u hiljadu mjeseci. Neki od velikana vjere rekli su da su najbolja djela u ovim noćima traženje oprosta i dove za svoje ovosvjetske i onosvjetske potrebe, za potrebe svojih roditelja, rodbine i braće vjernika, živih i mrtvih, te donošenje salavata na Poslanika, s.a.v.a., i njegovu porodicu, a.s., koliko je moguće. U nekim predajama stoji da se u ove tri noći uči dova Džewšenu-l-kebir. Također se prenosi da su Božijeg poslanika, s.a.v.a., upitali: “Ako doživimo noć Kadr, šta da tražimo od Boga?” Odgovorio je: “Tražite zdravlje, odnosno sreću (afijet)!”

Nekoliko stvari predstavlja zajednička djela koja se obavljaju u noćima, od kojih je jedna noć Kadr:

1. Uzimanje gusula.

2. Obavljanje dva rekata namaza, gdje se na svakom rekatu nakon Fatihe sedam puta uči sura Ihlas, a kada se završi namaz, sedamdeset puta se izgovara اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ. U predaji od Božijeg poslanika, s.a.v.a., kaže se da osoba neće ustati sa svog mjesta, a da Uzvišeni Bog ne oprosti i njemu i njegovim roditeljima.

3. Otvoriti Časni Kur'an, držati ga okrenutog prema sebi i proučiti:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِكِتَابِكَ الْمُنْزَلِ وَمَا فِيهِ وَفِيهِ اسْمُكَ الأَكْبَرُ وَاَسْمَاؤُكَ الْحُسْنَى وَمَا يُخَافُ وَيُرْجَى اَنْ تَجْعَلَنِى مِنْ عُتَقَائِكَ مِنَ النَّارِ

Bože moj, tako Ti Tvoje Knjige koju si spustio i onoga što je u njoj, a u njoj je Tvoje najveće ime, Tvoja lijepa imena i ono od čega se strahuje i čemu se nada, učini me od onih koje si oslobodio vatre.

4. Klanjati noćni namaz.

5. Klanjati sto rekata namaza, a lijepo je na svakom rekatu poslije Fatihe deset puta učiti suru Ihlas.

6. Proučiti sljedeću dovu:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَمْسَيْتُ لَكَ عَبْداً دَاخِراً لاَ اَمْلِكُ لِنَفْسِى نَفْعاً وَلاَ ضَرّاً وَلاَ اَصْرِفُ عَنْهَا سُوءاً اَشْهَدُ بِذَلِكَ عَلَى نَفْسِى وَاَعْتَرِفُ لَكَ بِضَعْفِ قُوَّتِى وَقِلَّةِ حِيلَتِى فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْجِزْ لِى مَا وَعَدْتَنِى وَجَمِيعَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ مِنَ الْمَغْفِرَةِ فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ

Bože moj, zanoćih kao Tvoj ponizni rob koji ne posjeduje za sebe ni koristi ni štete, niti mogu odvratiti od sebe zlo, svjedočim ovim protiv sebe i priznajem Ti slabost svoje snage i svoju bespomoćnost, pa blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu, ispuni u ovoj noći ono što Si obećao od oprosta meni i svim vjernicima i vjernicama.

وَاَتْمِمْ عَلَىَّ مَا اتَيْتَنِى فَاِنِّى عَبْدُكَ الْمِسْكِينُ الْمُسْتَكِينُ الضَّعِيفُ الْفَقِيرُ الْمَهِينُ اَللَّهُمَّ لاَ تَجْعَلْنِى نَاسِياً لِذِكْرِكَ فيِمَا اَوْلَيْتَنِى وَلاَ غَافِلاً لإِحْسَانِكَ فِيمَا اَعْطَيْتَنِى

Upotpuni mi ono što si mi dao, jer zaista sam ja Tvoj bijedni rob, potrebiti, slabašni, siromašni i poniženi. Bože moj, nemoj me učiniti zaboravnim prema Tvom spomenu u onome što si mi dao na raspolaganje, niti (nemarnim) prema Tvom dobročinstvu u onome što si mi darovao.

وَلاَ آيِساً مِنْ اِجَابَتِكَ وَاِنْ اَبْطَاَتْ عَنِّى فِى سَرَّاءَ اَوْ ضَرَّاءَ اَوْ شِدَّةٍ اَوْ رَخَاءٍ اَوْ عَافِيَةٍ اَوْ بَلاَءٍ اَوْ بُؤْسٍ اَوْ نَعْمَاءَ اِنَّكَ سَمِيعُ الدُّعَاءِ

I ne daj da izgubim nadu da ćeš mi uslišati i ako bi se to odužilo, bilo u veselju, ili teškoći, ili žestini, ili udobnosti, ili zdravlju, ili nesreći, ili siromaštvu, ili u blagodati, Ti zaista čuješ dovu.

POSEBNA DJELA U NOĆIMA KADRA

Djela u devetnaestoj noći

1. Stotinu puta izgovoriti:

 اَسْتَغْفِرُاللَّهَ رَبِّى وَ اَتُوبُ اِلَيْهِ

2. Učiti ovu dovu:

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ فِيمَا تَقْضِى وَتُقَدِّرُ مِنَ الأَمْرِ الْمَحْتُومِ وَفِيمَا تَفْرُقُ مِنَ الأَمْرِ الْحَكِيمِ فِى لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَفِى الْقَضَاءِ الَّذِى لاَ يُرَدُّ وَلاَ يُبَدَّلُ اَنْ تَكْتُبَنِى مِنْ حُجَّاجِ بَيْتِكَ الْحَرَامِ الْمَبْرُورِ حَجُّهُمُ الْمَشْكُورِ سَعْيُهُمُ الْمَغْفُورِ ذُنُوبُهُمُ الْمُكَفَّرِ عَنْهُمْ سَيِّئَاتُهُمْ وَاجْعَلْ فِيمَا تَقْضِى وَتُقَدِّرُ اَنْ تُطِيلَ عُمْرِى وَتُوَسِّعَ عَلَىَّ فِى رِزْقِى وَتَفْعَلَ بِى كَذَا وَكَذَا

Bože moj, odredi u onome što presuđuješ i određuješ kao konačno i u onome što odvajaš od mudrih naredbi u noći Kadr i u određenju koje nema povratka ni promjene, da me upišeš među hodočasnike Tvoga Svetoga hrama čije je hodočašće primljeno, trud nagrađen, čiji su grijesi oprošteni, a loši postupci pokriveni. Učini u onome što konačno presuđuješ i određuješ da mi se život produži, povećaj mi opskrbu i učini sa mnom tako i tako (spomenuti umjesto riječi tako i tako svoju potrebu)

Dova devetnaestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ وَفِّرْ فِيهِ حَظِّى مِنْ بَرَكَاتِهِ وَسَهِّلْ سَبِيلِى اِلَى خَيْرَاتِهِ وَلاَ تَحْرِمْنِى قَبُولَ حَسَنَاتِهِ يَا هَادِياً اِلَى الْحَقِّ الْمُبِينِ

Bože moj, učini obilnim moj udio u blagoslovima ovog mjeseca, olakšaj mi put ka njegovim dobrima i ne uskrati mi primanje dobrih djela, o Ti Koji upućuješ očitoj istini.

Dova dvadesetog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ افْتَحْ لِى فِيهِ اَبْوَابَ الْجِنَانِ وَاَغْلِقْ عَنِّى فِيهِ اَبْوَابَ النِّيرَانِ وَوَفِّقْنِى فِيهِ لِتِلاَوَةِ الْقُرْآنِ يَا مُنْزِلَ السَّكِينَةِ فِى قُلُوبِ الْمُؤْمِنِينَ

Bože moj, otvori mi u njemu džennetska vrata, zatvori preda mnom vrata Džehennema i daj mi uspjeh učenja Kur'ana, o Ti Koji spuštaš smiraj u srca vjernika.

Djela dvadeset i prve noći

Vrijednost ove noći je još veća od devetnaeste noći. I u ovoj noći se trebaju obavljati djela kao i u devetnaestoj: uzimanje gusula, noćni namaz, učenje dove Džewšenu-l-kebir i drugo. U predaji je naglašen trud u činjenju ibadeta u dvadest prvoj i dvadeset trećoj noći ramazana, kao i to da je noć Kadr jedna od ove dvije noći.

Dova dvadeset prve noći

يَا مُولِجَ اللَّيْلِ فِى النَّهَارِ وَمُولِجَ النَّهَارِ فِى اللَّيْلِ وَمُخْرِجَ الْحَىِّ مِنَ الْمَيِّتِ وَمُخْرِجَ الْمَيِّتِ مِنَ الْحَىِّ يَا رَازِقَ مَنْ يَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ يَا اَللَّهُ يَا رَحْمَنُ يَا اَللَّهُ يَا رَحِيمُ يَا اَللَّهُ يَا اَللَّهُ يَا اَللَّهُ لَكَ الأَسْمَاءُ الْحُسْنىَ وَالأَمْثَالُ الْعُلْيَا وَالْكِبْرِيَاءُ وَالآلاَءُ

O Ti Koji uvodiš noć u dan i dan u noć, izvodiš živo iz mrtvog i mrtvo iz živog, Koji opskrbljuješ koga hoćeš bez računa, Allahu, Milostivi, Allahu, Samilosni, Allahu, Allahu, Allahu, Tebi pripadaju lijepa imena, uzvišeni primjeri, veličanstvenost i blagodati.

اَسْئَلُكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمِى فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ فِى السُّعَدَاءِ وَرُوحِى مَعَ الشُّهَدَاءِ وَاِحْسَانِى فِى عِلِّيِّينَ وَاِسَائَتِى مَغْفُورَةً وَاَنْ تَهَبَ لِى يَقِيناً تُبَاشِرُ بِهِ قَلْبِى وَاِيمَاناً يُذْهِبُ الشَّكَّ عَنِّى وَتُرْضِيَنِى بِمَا قَسَمْتَ لِى

Molim Te da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i da u ovoj noći moje ime upišeš među sretne, moju dušu pridružiš šehidima, moje dobročinstvo postaviš na najveći stepen Dženneta, da mi oprostiš grijehe i da mi podariš čvrsto uvjerenje koje će me radovati, vjerovanje koje će od mene otkloniti sumnju i da me učiniš zadovoljnim onim što si mi dodijelio.

وَآتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ الْحَرِيقِ وَارْزُقْنِى فِيهَا ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالإِِنَابَةَ وَالتَّوْفِيقَ لِمَا وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلاَمُ

Daj nam dobro na Ovom svijetu i dobro na Onom svijetu, sačuvaj nas patnje u ognju, obdari me u ovoj noći sjećanjem na Tebe, zahvalom Tebi, hrljenjem Tebi i povratkom Tebi, i podari mi uspjeh u činjenju onoga za šta si podario uspjeh Muhammedu i njegovoj porodici, neka je mir njemu i njima.

Dova dvadeset i prvog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ لِى فِيهِ اِلَى مَرْضَاتِكَ دَلِيلاً وَلاَ تَجْعَلْ لِلشَّيْطَانِ فِيهِ عَلَىَّ سَبِيلاً وَاجْعَلِ الْجَنَّةَ لِى مَنْزِلاً وَمَقِيلاً يَا قَاضِىَ حَوَائِجِ الطَّالِبِينَ

Bože moj, daj mi u ovom danu poutokaz do Tvog zadovoljstva i ne ostavi u njemu put kojim bi šejtan ovladao sa mnom. Učini Džennet mojim boravištem i odmaralištem, o Ti Koji ispunjavaš potrebe onih koji traže.

Dova dvadeset i drugog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ افْتَحْ لِى فِيهِ اَبْوَابَ فَضْلِكَ وَاَنْزِلْ عَلَىَّ فِيهِ بَرَكَاتِكَ وَوَفِّقْنِى فِيهِ لِمُوجِبَاتِ مَرْضَاتِكَ وَاَسْكِنّى فِيهِ بُحْبُوحَاتِ جَنَّاتِكَ يَا مُجِيبَ دَعْوَةِ الْمُضْطَرِّينَ

Bože moj, otvori mi u ovom mjesecu vrata Svoje dobrote, obaspi me u njemu Svojim blagodatima, daj mi uspjeh u činjenju onog što zavređuje Tvoje zadovoljstvo i nastani me usred Tvog Dženneta, o Ti Koji se odazivaš dovi nevoljnika.

Dvadeset i treća noć

Prenosi se da bi Božiji poslanik, s.a.v.a., u posljednjih deset dana mjeseca Ramazana sklonio svoju prostirku za spavanje i stomak čvrsto stegnuo radi ibadeta. U dvadeset i trećoj noći bi svoje ukućane budio, a one koji bi bili pospani poprskao vodom po licu. Prenosi se da Fatima, mir njoj, u ovoj noći ne bi dozvolila nikom od svojih ukućana da spava. Držala bi ih budnim tako što bi im davala manje hrane i pripremala bi ih za noćni namaz tako što bi im u danu naredila da spavaju i odmaraju da ne bi bili pospani. Govorila bi: “Nesretan je onaj kome je uskraćeno dobro ove noći.”

Među djelima koja se obavljaju u dvadest trećoj noći su:

1. Učenje sljedeće dove:

يَا رَبَّ لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَجَاعِلَهَا خَيْراً مِنْ اَلْفِ شَهْرٍ وَرَبَّ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْجِبَالِ وَالْبِحَارِ وَالظُّلَمِ والأَنْوَارِ وَالأَرْضِ وَالسَّمَاءِ يَا بَارِئُ يَا مُصَوِّرُ يَا حَنَّانُ يَا مَنَّانُ يَا اَللَّهُ يَا رَحْمَنُ يَا اَللَّهُ يَا قَيُّومُ يَا اَللَّهُ يَا بَدِيعُ يَا اَللَّهُ يَا اَللَّهُ يَا اَللَّهُ 

Gospodaru noći Kadr, Koji si je učinio boljom od hiljadu mjeseci, Gospodaru noći i dana, Gospodaru brda i mora, Gospodaru tmine i svjetlosti, Gospodaru Zemlje i neba, Stvoritelju, Koji daješ oblike, Premilostivi, Dobročinitelju, Allahu, Milostivi, Allahu, Samostojni, Allahu, Koji stvaraš bez prethodnog primjera, o Allahu, o Allahu, o Allahu.

لَكَ الأَسْمَاءُ الْحُسْنَى وَالأَمْثَالُ الْعُلْيَا وَالْكِبْرِيَاءُ وَالآلاَءُ اَسْئَلُكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَجْعَلَ اسْمِى فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ فِى السُّعَدَاءِ وَرُوحِى مَعَ الشُّهَدَاءِ وَاِحْسَانِى فِى عِلِّيِّينَ وَاِسَائَتِى مَغْفُورَةً

Ti imaš najljepša imena, uzvišene primjere, veličanstvo i blagodati. Molim Te da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i da u ovoj noći moje ime upišeš među sretnike, dušu moju pridružiš šehidima, dobročinstvo postaviš na najveći stepen Dženneta i da mi oprostiš grijehe…

وَاَنْ تَهَبَ لِى يَقِيناً تُبَاشِرُ بِهِ قَلْبِى وَاِيمَاناً يُذهِبُ الشَّكَّ عَنِّى وَتُرْضِيَنِى بِمَا قَسَمْتَ لِى وَ آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ الْحَرِيقِ

I da mi podariš čvrsto uvjerenje koje će uvijek radovati moje srce i vjerovanje koji će od mene otkloniti sumnju. Učini me zadovoljnim onim što si mi dodijelio, daj nam dobro na Ovom svijetu i dobro na Onom svijetu i sačuvaj nas od patnje vatre koja prži…

وَارْزُقْنِى فِيهَا ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالإِِنَابَةَ وَالتَّوْفِيقَ لِمَا وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَ آلِ مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلاَمُ

Opskrbi me ove noći sjećanjem na Tebe, zahvalnošću Tebi, hrljenjem i povratkom k Tebi, podari mi uspjeh u činjenju onoga za šta si podario uspjeh Muhammedu i njegovoj porodici, neka je mir njemu i njima.

2. Prenosi se da se u dvadeset trećoj noći više puta uči ova dova na sedždi, stojeći, sjedeći ili u kojem god ste stanju:

اَللَّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَعَلَى آبَائِهِ فِى هَذِهِ السَّاعَةِ وَفِى كُلِّ سَاعَةٍ وَلِيّاً وَحَافِظاً وَقَائِداً وَنَاصِراً وَدَلِيلاً وَعَيْناً حَتَّى تُسْكِنَهُ اَرْضَكَ طَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فِيهَا طَوِيلاً

Bože moj, budi Tvome namjesniku al-Hudždžat ibni-l-Hasanu, neka su Tvoji blagoslovi njemu i njegovim očevima, u ovom času i u svim časovima Zaštitnik, Čuvar, Vođa, Pomagač, Vodič i Stražar, sve dok ga ne nastaniš na Zemlji, Tvojom željom i sklonošću ljudi i daj mu da na njoj dugo poživi u blagostanju.

3. Učiti sure Ankebut i Rum. Imam Sadik, a.s., zakleo se da onaj ko u dvadest trećoj noći Ramazana prouči ove dvije sure pripada skupini Džennetlija.

4. Učiti suru Duhan.

5. Učiti suru Kadr hiljadu puta.

6. Učiti ovu dovu:

اَللَّهُمَّ امْدُدْ لِى فِى عُمْرِى وَاَوْسِعْ لِى فِى رِزْقِى وَاَصِحَّ لِى جِسْمِى وَبَلِّغْنِى اَمَلِى وَاِنْ كُنْتُ مِنَ الأَشْقِيَاءِ فَاْمْحُنِى مِنَ الأَشْقِيَاءِ وَاْكتُبْنِى مِنَ السُّعَدَاءِ فَاِنَّكَ قُلْتَ فِى كِتَابِكَ الْمُنْزَلِ عَلَى نَبِيِّكَ الْمُرْسَلِ صَلَوَاتُكَ عَلَيْهِ وَ آلِهِ يَمْحُو اللَّهُ مَا يَشَاءُ وَيُثْبِتُ وَعِنْدَهُ اُمُّ الْكِتَابِ 

Bože moj, produži mi život, povećaj mi opskrbu, tijelo mi učini zdravim i daj da ostvarim svoju nadu. Ako sam jedan od nesretnika, izbriši moje ime iz nesretnika i upiši me među sretnike, jer zaista si rekao u Knjizi spuštenoj Tvom vjerovjesniku kojeg si poslao, neka su blagoslovi Tvoji njemu i njegovoj porodici: Allah briše ono što hoće i utvrđuje ono što hoće i kod Njega je glavna knjiga.

Dova dvadeset i trećeg dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اغْسِلْنِى فِيهِ مِنَ الذُّنُوبِ وَطَهِّرْنِى فِيهِ مِنَ الْعُيُوبِ وَامْتَحِنْ قَلْبِى فِيهِ بِتَقْوَى الْقُلُوبِ يَا مُقِيلَ عَثَرَاتِ الْمُذْنِبِينَ

Bože moj, operi me u ovom danu od grijeha, očisti me od sramote i okušaj mi srce u njemu bogobojaznošću, o Ti Koji se ne osvrćeš na posrtaje grešnika.

Dova dvadeset i četvrtog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ فِيهِ مَا يُرْضِيكَ وَاَعُوذُ بِكَ مِمَّا يُؤْذِيكَ وَاَسْئَلُكَ التَّوْفِيقَ فِيهِ لأَنْ اُطِيعَكَ وَلاَ اَعْصِيَكَ يَا جَوَادَ السَّائِلِينَ

Bože moj, tražim od Tebe u ovom danu ono čime si zadovoljan i utječem Ti se od onoga što Te uznemirava. Molim Te da mi u njemu podariš uspjeh da Ti se pokoravam, a ne da Ti budem nepokoran, o Ti Koji si darežljiv prema onima koji mole.

Dova dvadeset i petog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اجْعَلْنِى فِيهِ مُحِبّاً لأَوْلِيَائِكَ وَمُعَادِياً لأَعْدَائِكَ مُسْتَنّاً بِسُنَّةِ خَاتَمِ اَنْبِيَائِكَ يَا عَاصِمَ قُلُوبِ النَّبِيِّينَ

Bože moj, učini me u ovom danu prijateljem Tvojih prijateljima, neprijateljem Tvojih neprijatelja i sljedbenikom puta Pečata Tvojih vjerovjesnika, Zaštitniče srca vjerovjesnika.

Dova dvadeset i šestog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ سَعِْيى فِيهِ مَشْكُورًا وَذَنْبِى فِيهِ مَغْفُورًا وَعَمَلِى فِيهِ مَقْبُولاً وَعَيْبِى فِيهِ مَسْتُوراً يَا اَسْمَعَ السَّامِعِينَ 

Bože moj, nagradi u ovom danu moj trud, oprosti mi grijeh, prihvati moje djelo, pokri moje nedostatke, o Ti Koji najbolje čuješ.

Dova dvadeset i sedmog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ ارْزُقْنِى فِيهِ فَضْلَ لَيْلَةِ الْقَدْرِ وَصَيِّرْ اُمُورِى فِيهِ مِنَ الْعُسْرِ اِلَى الْيُسْرِ وَاقْبَلْ مَعَاذِيرِى وَحُطَّ عَنّىِ الذَّنْبَ وَالْوِزْرَ يَا رَؤُوفاً بِعِبَادِهِ الصَّالِحِينَ.

Bože moj, opskrbi me u ovom danu dobrima noći Kadr, vodi moje poslove u njemu od teškoće ka lahkoći, prihvati moje isprike, skini s mene grijeh i loša djela, Dobrostivi prema svojim čestitim robovima.

Dova dvadeset i osmog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ وَفِّرْ حَظِّى فِيهِ مِنَ النَّوَافِلِ وَاَكْرِمْنِى فِيهِ بِاِحْضَارِ الْمَسَائِلِ وَقَرِّبْ فِيهِ وَسِيلَتِى اِلَيْكَ مِنْ بَيْنِ الْوَسَائِلِ يَا مَنْ لاَ يَشْغَلُهُ اِلْحَاحُ الْمُلِحِّينَ

Bože moj, učini u ovom danu obilnim moj udio u pohvaljenim i dobrovoljnim djelima, počasti me udovoljavanjem molbama, približi me Sebi onim što činim, o Ti Kojeg ne zaokupljaju potrebe upornih.

Dova dvadeset devetog dana

(dova Božijeg poslanika, s.a.v.a.)

اَللَّهُمَّ غَشِّنِى فِيهِ بِالرَّحْمَةِ وَارْزُقْنِى فِيهِ التَّوْفِيقَ وَالْعِصْمَةَ وَطَهِّرْ قَلْبِى مِنْ غَيَاهِبِ التُّهَمَةِ يَا رَحِيماً بِعِبَادِهِ الْمُؤْمِنِينَ

Bože moj, obuhvati me u ovom danu milošću, opskrbi me u njemu uspjehom i krepošću, očisti mi srce od tmina potvore, o Ti Koji si Samilostan prema Svojim robovima vjernicima.

Posljednja noć mjeseca Ramazana

Ovo je veoma časna noć i preporučeno je obavljanje sljedećih djela:

1. Uzeti gusul.

2. Učiti sure An‘am, Kehf, Ja sin i sto puta proučiti: اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ

3. Učiti sljedeću dovu koja se prenosi od Imama Sadika, a.s.:

اَللَّهُمَّ هَذَا شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِى اَنْزَلْتَ فِيهِ الْقُرْآنَ وَقَدْ تَصَرَّمَ وَاَعُوذُ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ يَا رَبِّ اَنْ يَطْلُعَ الْفَجْرُ مِنْ لَيْلَتِى هَذِهِ اَوْ يَتَصَرَّمَ شَهْرُ رَمَضَانَ وَلَكَ قِبَلِى تَبِعَةٌ اَوْ ذَنْبٌ تُرِيدُ اَنْ تُعَذِّبَنِى بِهِ يَوْمَ اَلْقَاكَ

Bože moj, ovo je mjesec Ramazan u kojem si spustio Kur'an i sada prolazi; Gospodaru, utječem se Tvome plemenitom Licu od toga da mi osvane zora u ovoj noći ili da mi prođe mjesec Ramazan, a da kod Tebe bude nešto čemu je ishodište loše ili grijeh za koji me želiš kazniti na Dan susreta Tobom.

4. Oprostiti se od mjeseca Ramazana učenjem dove na iz Sahife Sedždžadijje ili učenjem ove dove koja se prenosi od Imama Sadika, a.s.:

اَللَّهُمَّ لاَ تَجْعَلْهُ آخِرَ الْعَهْدِ مِنْ صِيَامِى لِشَهْرِ رَمَضَانَ وَاَعُوذُ بِكَ اَنْ يَطْلُعَ فَجْرُ هَذِهِ اللَّيْلَةِ اِلاَّ وَقَدْ غَفَرْتَ لِى

Bože moj, nemoj ovo učiniti mojim posljednjim susretom s postom u mjesecu Ramazanu, utječem Ti se od toga da mi ove noći osvane zora, a da mi nisi oprostio.

Dova tridesetog dana

(dova Božijeg poslanika)

اَللَّهُمَّ اجْعَلْ صِيَامِى فِيهِ بِالشُّكْرِ وَالْقَبُولِ عَلَى مَا تَرْضَاهُ وَيَرْضَاهُ الرَّسُولُ مُحْكَمَةً فُرُوعُهُ بِالأُصُولِ بِحَقِّ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ وَالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Bože moj, učini da mi post u ovom danu bude nagrađen i primljen onako kako si Ti zadovoljan i kako je zadovoljan Tvoj Poslanik, grana čvrsto povezanih sa osnovom, tako Ti prava našeg prvaka Muhammeda i njegove čiste porodice. Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova.

Djela koja je pohvalno činiti noć uoči Ramazanskog bajrama

1. Uzeti gusul nakon zalaska Sunca.

2. Učiti sljedeće tekbire nakon akšamskog, jacijskog, sabahskog i bajramskog namaza:

  اَللَّهُ اَكْبَرُ اَللَّهُ اَكْبَرُ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَاللَّهُ اَكْبَرُ اَللَّهُ اَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ اَلْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى مَا هَدَانَا وَلَهُ الشُّكْرُ عَلَى مَا اَوْلاَنَا

Allah je najveći, Allah je najveći, nema boga osim Allaha, Allah je najveći i samo Allahu pripada sva hvala. Hvala Allahu na tome što nas je uputio, Njemu pripada zahvalnost na tome je što nam oprostio.

3. Kada završiš akšamski farz i nafilu, podigni ruke ka nebu i izgovori sljedeće riječi:

يَا ذَا الْمَنِّ وَالطَّوْلِ يَا ذَا الْجُودِ يَا مُصْطَفِىَ مُحَمَّدٍ وَنَاصِرَهُ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاغْفِرْ لِى كُلَّ ذَنْبٍ اَحْصَيْتَهُ وَهُوَ عِنْدَكَ فِى كِتَابٍ مُبينٍ

O Vlasniče blagodati i dobrote, Darežljivi, Koji si odabrao Muhammeda i čiji si pomagač, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i oprosti mi svaki grijeh koji si prebrojao i koji je kod Tebe u Jasnoj knjizi.

Onda učini sedždu i na sedždi sto puta izgovori: اَتُوبُ اِلَى اللّهِ i svaku potrebu koju imaš traži od Boga.

4. Klanjati četrnaest rekata namaza (po dva rekata), a na svakom rekatu proučiti Fatihu, Ajetu-l-kursijju i tri puta suru Ihlas.

Pohvalna djela prvog dana Ramazanskog bajrama

1. Nakon sabahskog i bajramskog namaza učiti iste tekbire koji se uče uoči bajrama, što je prethodno navedeno.

2. Odvajanje sadaqatu-l-fitra koji je potvrđena obaveza (wadžib muakkad).

3. Uzeti gusul u vrijeme od zore do vremena klanjanja bajramskog namaza.

4. Obući lijepu odjeću i koristiti prijatan miris.

5 Prije bajramskog namaza iftariti, a najbolje je iftariti hurmom ili nečim slatkim.

6. Prenosi se od Imama Muhammeda Bakira, a.s., da je rekao: “Kada za ramazanski i kurbanski bajram i na dan džume (petak) budeš spreman da kreneš na namaz, prouči ovu dovu:

اَللَّهُمَّ مَنْ تَهَيَّأَ فِى هَذَا الْيَوْمِ اَوْ تَعَبَّأَ اَوْ اَعَدَّ وَاسْتَعَدَّ لِوِفَادَةٍ اِلَى مَخْلُوقٍ رَجَاءَ رِفْدِهِ وَنَوَافِلِهِ وَفَوَاضِلِهِ وَعَطَايَاهُ

Bože moj, onaj ko je spreman u ovom danu, ili se priprema, ili se pripremao i spreman je za izlazak pred nekog od Tvojih stvorenja očekujući njegove darove, nagrade, blagodati i davanja…

فَاِنَّ اِلَيْكَ يَا سَيِّدِى تَهْيِئَتِى وَتَعْبِئَتِى وَاِعْدَادِى وَاسْتِعْدَادِى رَجَاءَ رِفْدِكَ وَجَوَائِزِكَ وَنَوَافِلِكَ وَفَوَاضِلِكَ وَفَضَائِلِكَ وَعَطَايَاكَ

Zaista, Gospodine moj, Tebi moje spremanje, moje pripremanje, moje opremanje i pripravnost nadajući se Tvojim darovima, Tvojim nagradama, Tvojim blagodatima i Tvojim davanjima…

وَقَدْ غَدَوْتُ اِلَى عِيدٍ مِنْ اَعْيَادِ اُمَّةِ نَبيِّكَ مُحَمَّدٍ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَيْهِ وَعَلَى آلِهِ وَلَمْ اَفِدْ اِلَيْكَ الْيَوْمَ بِعَمَلٍ صَالِحٍ اَثِقُ بِهِ قَدَّمْتُهُ وَلاَ تَوَجَّهْتُ بِمَخْلُوقٍ اَمَّلْتُهُ

Osvanuo sam u jednom od blagdana Ummeta Tvoga vjerovjesnika Muhammeda, neka su Božiji blagoslovi njemu i njegovoj porodici, i ne izađoh pred Tebe izlažući neko dobro djelo u koje se uzdam i koje sam unaprijed pripremio, niti sam se okrenuo nekom stvorenju nadajući se od njega…

وَلَكِنْ اَتَيْتُكَ خَاضِعاً مُقِرّاً بِذُنُوبِى وَاِسَائَتِى اِلَى نَفْسِى فَيَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ اِغْفِرْ لِىَ الْعَظِيمَ مِنْ ذُنُوبِى فَاِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ الْعِظَامَ اِلاَّ اَنْتَ يَا لاَ اِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

…nego sam Ti došao ponizan, priznajući svoje grijehe i da sam se o sebe ogriješio, pa o Veličanstveni, o Veličanstveni, o Veličanstveni, oprosti mi velike grijehe jer zaista velike grijehe ne oprašta niko osim Tebe, osim Kojeg drugog boga nema, o Najmilostiviji.

Djela koja se obavljaju poslije bajramskog namaza

1. Nakon namaza proučiti tesbih Fatimetu-Zehra, a.s.

2. Proučiti dovu sa 46. stranice Sahife Sedždžadijje.

3. Proučiti Nudbah dovu, a po završetku dove učini sedždu i izgovori riječi:

اَعُوذُ بِكَ مِنْ نَارٍ حَرُّهَا لاَ يُطْفِأُ وَجَدِيدُهَا لاَ يَبْلَى وَعَطْشَانُهَا لاَ يُرْوَى

Utječem Ti se od vatre čija se toplota ne gasi, čija žestina ne slabi, a žednom u njoj se ne može ugasiti žeđ.

Onda stavi desni obraz na mjestu sedžde i izgovori riječi:

اِلَهِى لاَ تُقَلِّبْ وَجْهِى فِى النَّارِ بَعْدَ سُجُودِى وَتَعْفِيرِى لَكَ بِغَيْرِ مَنٍّ مِنِّى عَلَيْكَ بَلْ لَكَ الْمَنُّ عَلَىَّ

Bože moj, ne prevrći moje lice u vatri nakon što sam ti padao na sedždu i uprašio ga radi Tebi, meni ne pripada dobročinstvo prema Tebi, nego naprotiv, Tebi pripada dobročinstvo prema meni.

Zatim postavi lijevu stranu svog obraza na mjestu sedžde i izgovaraj riječi:

اِرْحَمْ مَنْ اَسَاءَ وَاقْتَرَفَ وَاسْتَكَانَ وَاعْتَرَفَ

Smiluj se onom ko je loše postupio, činio grijeh, pao u bijedu i sve to priznaje.

Zatim se ponovo vrati na sedždu i reci:

اِنْ كُنْتُ بِئْسَ الْعَبْدُ فَاَنْتَ نِعْمَ الرَّبُّ عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ يَا كَرِيمُ

Ako sam ja loš rob, pa Ti si divan Gospodar; velik je grijeh Tvoga roba, a Tvoj je oprost divan, o Plemeniti.

Zatim sto puta izgovori: اَلْعَفْوَ الْعَفْوَ

Izvor: Šejh Abbas Qomi, Dove Odabranih mjeseci, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2011., sa arapskog preveo Lutfi Akbaš

Pitanja i odgovori