Mjesec Režep / dove i dobra djela

VRLINE MJESECA REDŽEPA

Tri mjeseca u godini: redžep, šaban i ramazan su veoma časni. Postoji mnoštvo predaja koje govore o njihovim vrlinama.

Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a. da je rekao: “Mjesec redžep je veliki mjesec Božiji i nijedan mu mjesec nije ravan po vrlinama i poštovanju koje ima. Ratovanje protiv nevjernika u ovom mjesecu je zabranjeno. Redžep je mjesec Uzvišenoga Allaha, šaban je moj mjesec, a mjesec ramazan je mjesec moga Ummeta. Onaj ko isposti jedan dan mjeseca redžepa zaslužit će veliko Božije zadovoljstvo, Božija srdžba bit će od njega udaljena i džehennemska kapija bit će za njega zatvorena.”

Od Musaa ibn Dža‘fera, a.s., se prenosi: “Od svakoga ko posti jedan dan mjeseca redžepa džehennemska vatra bit će udaljena za onoliko koliko iznosi jedna godina putovanja, a onome ko u njemu posti tri dana Džennet će biti obavezan (vadžib).”

Također je rekao: “Redžep je ime rijeke u Džennetu, koja je bjelja od mlijeka i slađa od meda; svako ko posti jedan dan u mjesecu redžepu svakako će iz te rijeke piti.”

Također, prenosi se od Imama Sadika, a.s., da je Božiji Poslanik, s.a.v.a., rekao: “Mjesec redžep je mjesec traženja oprosta za moj ummet. Stoga, u ovom mjesecu mnogo tražite oprost jer Bog prašta i milostiv je. Mjesec redžep se naziva i asabb zato što se Božija milost u njemu mnogo izlijeva na moj Ummet. Tada mnogo izgovarajte riječi:

 اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ

„Tražim od Allaha da mi oprosti i da primi moje pokajanje“

Ibn Babavejh vjerodostojnim lancem prenosilaca prenosi od Salima da je rekao: “Otišao sam kod Imama Sadika, a.s. Bio je blizu kraj mjeseca redžepa. Do isteka mjeseca nije bilo ostalo više od nekoliko dana. Kada je mubarek pogled Imama pao na mene, upita me: ‘Da li si postio u ovom mjesecu?’ Odgovorih: ‘Ne, tako mi Allaha, o sine Božijeg Poslanika.’ Imam reče: ‘Toliko si sevapa izgubio da njihovu mjeru i količinu osim Allaha niko drugi ne zna. Zaista je ovo mjesec koji je Allah učinio boljim od drugih mjeseci, poštovanje njegovo je učinio velikim i za post u njemu On se obavezao da oplemeni i nagrađuje.’

Tada sam ja rekao: ‘O sine Božijeg Poslanika, ako budem postio u preostalim danima ovog mjeseca, da li ću postići neke od nagrada onih koji su postili u njemu?’ Poručio je: ‘O Salime, svakog ko posti jedan dan s kraja ovog mjeseca Bog će učiniti sigurnim od žestine smrtnih muka, od strahote i užasa poslije smrti i od patnje u kaburu; ko posti dva dana s kraja ovog mjeseca, s lahkoćom će proći sirat; a ko posti tri dana s kraja ovog mjeseca, bit će siguran od velikog straha Sudnjega dana, od njegovih žestina i užasa, dat će mu se oslobođenje (berat), spas i dozvola za ograđivanje od džehennemske vatre.’”

Postoji mnogo predaja koje govore o koristima posta u danima mjeseca redžepa u kojima se prenosi da ukoliko neko ne mogne postiti, da bi dobio nagradu za post toga dana, neka svaki dan sto puta prouči sljedeći tesbih:

سُبْحَانَ اللَهِ الْجَلِيلِ سُبْحَانَ مَنْ لاَ يَنْبَغِی التَّسْبِيحُ اِلاَّ لَهُ سُبْحَانَ الاَعَزِّ الاَكْرَمِ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَهُوَلَهُ اَهْلٌ

“Neka je slavljen Uzvišeni Allah! Neka je slavljen Onaj osim Kojeg ne priliči slavljenje nikome! Neka je slavljen Najmoćniji i Najplemenitiji! Neka je slavljen Onaj Koji se ogrnuo Dostojanstvom i On ga je dostojan.”

PREPORUČENA DJELA U MJESECU REDŽEPU

1. Dova Imama Sedždžada, a.s., u danima redžepa

Ovu dovu dobro je učiti u svim danima mjeseca redžepa. Prenosi se da je Imam Ali ibn Husejn, a.s., učio pored Kabe, početkom mjeseca redžepa:

يَا مَنْ يَمْلِكُ حَواَئِجَ السَّائِلِينَ ويَعْلَمُ ضَميرَ الصَّامِتِينَ لِكُلِّ مَسْئَلَةٍ مِنْكَ سَمْعٌ حَاضِرٌ وَجَوَابٌ عَتِيدٌ اَللَّهُمَّ وَ مَواعِيدُكَ الصَّادِقَةُ وَ اَيَادِيكَ الْفَاضِلَةُ وَ رَحْمَتُكَ الْوَاسِعَةُ فَاَسْئَلُكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَقْضِىَ حَوَائِجِى لِلدُّنْيَا وَالآخِرَةِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ 

“O Ti koji posjeduješ potrebe onih koji traže, o Ti Koji znaš tajne onih koji šute, za svaku molbu kod Tebe je spremno uslišanje i pripremljen je odgovor. Bože, tako Ti istinitih obećanja, i mnoštva blagodati, i sveobuhvatne milosti, tražim od Tebe da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i ispuniš mi potrebe, ovosvjetske i onosvjetske, zaista Ti možeš sve.”

2. Dova Imama Sadika u danima redžepa

Ovu dovu Imam Sadik je učio u svim danima redžepa:

خَابَ الوَافِدُونَ عَلَى غَيْرِكَ وَخَسِرَ الْمُتَعَرِّضُونَ اِلاَّ لَكَ وَ ضَاعَ الْمُلِمُّونَ اِلاَّ بِكَ   وَ اَجْدَبَ الْمُنْتَجِعُونَ اِلاَّ مَنِ انْتَجَعَ فَضْلَكَ بَابُكَ مَفْتُوحٌ لِلرّاغِبِينَ   وَ خَيْرُكَ مَبْذُولٌ لِلطَّالِبِينَ وَ فَضْلُكَ مُبَاحٌ لِلسَّائِلِينَ وَ نَيْلُكَ مُتَاحٌ   لِلآمِلِينَ وَ رِزْقُكَ مَبْسُوطٌ لِمَنْ عَصَاكَ وَ حِلْمُكَ مُعْتَرِضٌ لِمَنْ نَاوَاكَ،   عَادَتُكَ الاِحْسَانُ اِلَى الْمُسِيئِينَ وَ سَبِيلُكَ الاِبْقاَءُ عَلَى الْمُعْتَدِينَ،   اَللَّهُمَّ فَاهْدِنِى   هُدَى الْمُهْتَدِينَ وَ ارْزُقْنىِ اجْتِهَادَ الْمُجْتَهِدِينَ وَ لا   تَجْعَلْنِى مِنَ الْغَافِلِينَ الْمُبْعَدِينَ وَ اغْفِرْلِى يَوْمَ الدِّينِ 

“Propali su oni koji su se obratili nekom drugom osim Tebi, izgubili su oni koji su se okrenuli nekome osim Tebi, nastradali su oni koji su otišli nekom drugom osim Tebi i pogođeni su oskudicom oni koji su tražili opskrbu osim kod Tvoje dobrote. Tvoja vrata su otvorena za one koji Ti hrle, dobro Tvoje je dato onima koji traže, dobrota Tvoja je dopuštena onima koji je žele, Tvoj dar je spreman za one koji se nadaju, opskrba Tvoja je rasprostrta i za one koji su prema Tebi neposlušni, a Tvoja blagost obuhvata i one koji su Ti neprijatelji. Običaj Tvoj je dobročinstvo prema griješnicima i Tvoj način je držanje u životu nasilnika. Bože, uputi me uputom upućenih, opskrbi me trudom onih koji se trude, a ne učini me od nemarnih i prognanih i oprosti mi na Sudnjem danu!”

3. Dova Imama Sadika, a.s., u danima redžepa

Šejh Muhammed ibn Hasan Tusi u Misbahu kazuje da Mualla ibn Hunejs prenosi od Imama Sadika, a.s., da je rekao: “Uči u mjesecu redžepu ovu dovu:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ صَبْرَ الشّاكِرِينَ لَكَ وَعَمَلَ الْخَائِفِينَ مِنْكَ وَيَقِينَ الْعَابِدِينَ لَكَ اَللَّهُمَّ اَنْتَ الْعَلِىُّ الْعَظيمُ وَاَنَا عَبْدُكَ الْبَائِسُ الْفَقِيرُ اَنْتَ الْغَنِىُّ الْحَمِيدُ وَاَنَا الْعَبْدُ الذَّلِيلُ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَامْنُنْ بِغِنَاكَ عَلَى فَقْرِى وَبِحِلْمِكَ عَلَى جَهْلِى وَبِقُوَّتِكَ عَلَى ضَعْفِى يَا قَوِىُّ يَا عَزيزُ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الاَوْصِيَاءِ الْمَرْضِيِّينَ وَاكْفِنىِ مَا اَهَمَّنىِ مِنْ اَمْرِ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ    

‘Bože, tražim od Tebe strpljivost onih koji su Ti zahvalni, djela onih koji Te se boje i uvjerenost onih koji Ti robuju. Bože, Ti si Uzvišen i Veličanstven, a ja sam Tvoj bijedni i siromašni rob. Ti si Onaj koji je Bogat i Hvaljen, a ja sam Tvoj ponizni rob. Bože, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i daruj Svojim bogatstvom moje siromaštvo, Svojom blagošću moje neznanje i Svojom snagom moju slabost. O Jaki, Silni Bože, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu, namjesnike kojima si zadovoljan. O Najmilostiviji, zadovolji ono što me brine od ovosvjetskih i onosvjetskih pitanja.’”

4. Dova Allâhumme jâ zell-menni… u danima redžepa

Također se spominje da je mustehab učiti svakog dana ovu dovu:

اَللَّهُمَّ يَا ذَا   الْمِنَنِ السَّابِغَةِ وَ الآلاَءِ الْوَازِعَةِ وَ الرَّحْمَةِ الْوَاسِعَةِ وَ الْقُدْرَةِ   الْجَامِعَةِ وَ النِّعَمِ الْجَسِيمَةِ وَ الْمَوَاهِبِ الْعَظِيمَةِ وَ الاَيَادِى الْجَمِيلَةِ   وَ الْعَطَايَا الْجَزِيلَةِ يَا مَنْ لاَ يُنْعَتُ بِتَمْثِيلٍ وَ لاَ يُمَثَّلُ بِنَظِيرٍ وَ لاَ يُغْلَبُ   بِظَهِيرٍ يَا مَنْ خَلَقَ فَرَزَقَ و َاَلْهَمَ فَاَنْطَقَ وَ ابْتَدَعَ فَشَرَعَ وَ عَلاَ   فَارْتَفَعَ وَ قَدَّرَ فَاَحْسَنَ وَ صَوَّرَ فَاَتْقَنَ وَ احْتَجَّ فَاَبْلَغَ وَ اَنْعَمَ فَاَسْبَغَ   وَ اَعْطَى فَاَجْزَلَ وَ مَنَحَ فَاَفْضَلَ يَا مَنْ سَمَا فِى الْعِزِّ فَفَاتَ نَوَاظِرَ الاَبْصَارِ   وَ دَنَا فِى اللُّطْفِ فَجَازَ هَوَاجِسَ الاَفْكَارِ يَا مَنْ تَوَحَّدَ باِلْمُلْكِ فَلاَ نِدَّ   لَهُ فِی مَلَكُوتِ سُلْطَانِهِ وَ تَفَرَّدَ بِالآلاَءِ وَالْكِبْرِيَاءِ فَلاَ ضِدَّ لَهُ   فِى جَبَرُوتِ شَاْنِهِ يَا مَنْ حَارَتْ فِى كِبْرِيَاءِ هَيْبَتِهِ دَقَايِقُ لَطايِفِ الاَوْهَامِ وَ انْحَسَرَتْ دُونَ اِدْرَاكِ عَظَمَتِهِ خَطَايِفُ اَبْصَارِ الاَنَامِ يَا مَنْ   عَنَتِ الْوُجُوهُ لِهَيْبَتِهِ وَ خَضَعَتِ الرِّقَابُ لِعَظَمَتِهِ وَ وَجِلَتِ الْقُلُوبُ   مِنْ خِيفَتِهِ اَسْئَلُكَ بِهَذِهِ الْمِدْحَةِ الَّتِى لاَ تَنْبَغِى اِلاَّ لَكَ وَ بِمَا   وَاَيْتَ بِهِ عَلَى نَفْسِكَ لِدَاعِيكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَ بِمَا ضَمِنْتَ الاِجَابَةَ فِيهِ   عَلَى نَفْسِكَ لِلدَّاعِينَ يَا اَسْمَعَ السَّامِعِينَ وَ اَبْصَرَ النَّاظِرِينَ وَ اَسْرَعَ الْحَاسِبِينَ يَا ذَا   الْقُوَّةِ الْمَتِينَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ خَاتَمِ النَّبِيِّينَ   وَ عَلَى اَهْلِ بَيْتِهِ وَ اقْسِمْ لِى فِى شَهْرِنَا هَذَا خَيْرَ مَا قَسَمْتَ وَ احْتِمْ لِى   فِی قَضَائِكَ خَيْرَ مَا حَتَمْتَ وَ اخْتِمْ لِى بِالسَّعَادَةِ فِيمَنْ خَتَمْتَ   وَ اَحْيِنِى مَا اَحْيَيْتَنِى مَوْفُوراً وَ اَمِتْنِى مَسْرُوراً وَ مَغْفُوراً وَ تَوَلَّ اَنْتَ   نَجَاتِى مِنْ مُسَائَلَةِ الْبَرْزَخِ وَ   ادْرَاءْ عَنِّى مُنْكَراً وَ نَكِيراً وَاَرِعَيْنِى   مُبَشِّراً وَ بَشِيراً وَ اجْعَلْ لِى اِلَى رِضْوَانِكَ وَ جِنَانِكَ مَصِيراً وَ عَيْشاً قَرِيراً وَ مُلْكاً كَبِيراً وَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ كَثِيراً 

“Bože moj, Ti Koji koji mnogo daješ, Vlasniče rasprostrtih dobročinstava, sveobuhvatne milosti, potpune moći, velikih blagodati, veličanstvenih darova, lijepih obećanja i obilnih davanja. O Ti koji se ne možeš opisati usporedbom niti navođenjem primjera i Koji ne možeš biti poražen ni uz pomoć drugih.

O Ti koji stvori pa opskrbi, nadahnu i učini da govori, i bez prethodnog primjera ga izumi i započe, i uzvisi Se i onda bi visok, i odredi mjeru pa to učini lijepim, i dade oblik pa učini savršenim, i donese dokaz i dostavi ga, i dade blagodat i učini je obilnom, i darova pa poveća, i pokloni pa doda.

O Ti koji si se uzdigao u dostojanstvu, tako da Te pogledi ne mogu dosegnuti, a tako Si blizak u dobrodušnosti da to prelazi predodžbe misli. O Ti koji si Jedini u vlasti. Njemu nema ravnog u vlasti i Jedini je sa blagodatima i veličinom, niko Mu se ne može suprotstaviti po snazi.

O Ti čijom veličinom dostojanstva su zapanjene precizne i prefinjene misli. Pogledi oštrovidnih su ostali nemoćni u zapažanju Njegovog Veličanstva.

O Ti pred Čijim su visokim položajem lica postala ponizna, i pred Čijim Veličanstvom su glave spuštene iz poniznosti i pred Kim su od straha srca ustreptala, tražim od Tebe pravom ove hvale koja ne priliči nikom drugom osim Tebi i onim što si na Sebe preuzeo za vjernike koji Te dozivaju i time što si jamčio odazivanje onima koji Te dozivaju, o Ti koji najbolje čuješ, Koji najbolje vidiš i Koji najbrže svodiš račune.

O Ti koji si velike snage, blagoslovi Muhammeda, pečat poslanika, i porodicu njegovu, i dodijeli mi u ovom mjesecu najbolje što dodjeljuješ, propiši za mene u svojim odredbama ono najbolje što si odredio, učini da moj život završi među sretnima, daj mi obilje opskrbe dok sam živ i učini da umrem u radosti i oprostu, te me spasi od pitanja u Berzahu. Udalji od mene Munkira i Nekira, a Mubeššira i Bešira (dva meleka milosti) mi dovedi pred oči.

Odredi da mi sudbina bude Tvoje zadovoljstvo i Džennet, sretan život i velika vlast. Neka je mnoštvo blagoslova Muhammedu i njegovu porodicu.”

Ova dova se uči i u mesdžidu Sa‘sa‘ah[1]

5. U predajama se navodi i ova dova koja se uči u danima redžepa:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِالْمَوْلُودَيْنِ فِى رَجَبٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الثَّانِى وَابْنِهِ عَلِىِّ   بْنِ مُحَمَّدٍ الْمُنْتَجَبِ وَاَتَقَرَّبُ بِهِمَا اِلَيْكَ خَيْرَ الْقُرَبِ يَا مَنْ اِلَيْهِ   الْمَعْرُوفُ طُلِبَ وَفِيمَا لَدَيْهِ رُغِبَ اَسْئَلُكَ سُؤَالَ مُقْتَرِفٍ مُذْنِبٍ قَدْ   اَوْبَقَتْهُ ذُنُوبُهُ وَاَوْثَقَتْهُ عُيُوبُهُ فَطَالَ عَلَى الْخَطَايَا دُؤُوبُهُ وَمِنَ   الرَّزَايَا خُطُوبُهُ يَسْئَلُكَ التَّوْبَةَ وَحُسْنَ الاَوْبَةِ وَالنُّزُوعَ عَنِ   الْحَوْبَةِ وَمِنَ النَّارِ فَكَاكَ رَقَبَتِهِ وَالْعَفْوَ عَمَّا فِى رِبْقَتِهِ فَاَنْتَ مَوْلاَىَ   اَعْظَمُ اَمَلِهِ وَثِقَتِهِ اَللَّهُمَّ واَسْئَلُكَ بِمَسَائِلِكَ الشَّرِيفَةِ وَ   وَسَائِلِكَ الْمُنِيفَةِ اَنْ تَتَغَمَّدَنِى فِى هَذَا الشَّهْرِ بِرَحْمَةٍ مِنْكَ وَاسِعَةٍ وَنِعْمَةٍ   وَازِعَةٍ وَنَفْسٍ بِمَا رَزَقْتَهَا قَانِعَةٍ اِلَى نُزُولِ الحَافِرَةِ وَمَحَلِّ الآخِرَةِ وَمَا هِىَ   اِلَيْهِ صَائِرَةٌ

“Bože moj, molim Te pravom dvojice rođenih u mjesecu redžepu, Muhammeda ibn Alija drugog (Imam Dževad, a.s.) i njegovog sina Alija ibn Muhammeda odabranog, približavam se pomoću njih dvojice Tebi, najboljom bliskošću.

O Ti kod Koga se traži lijepo i kod Koga je ono što se želi, molim Te kao griješnik kojeg su grijesi odveli u propast i koga su zarobili njegovi nedostaci i istrajnost na grijesima, a poslovi su mu pomiješani sa bolom i iskušenjem, koji Te moli da primiš pokajanje i daš lijep povratak, odvojenost od grijeha, spas od vatre i oprost za ono što nosi za vratom. Ti si, o Zaštitniče, njegova najveća nada i oslonac. Bože moj, molim Te, tako Ti časnih naredbi i uzvišenih sredstava, obaspi me u ovom mjesecu Svojom sveobuhvatnom milošću i rasprostrtim blagodatima. Daj mi dušu koja će biti zadovoljna onim čime je opskrbljuješ, sve dok ne dospije u kabur i vječno ahiretsko boravište.”

6. Dova Ja Men erdžûhu li kulli hajr

Prenosi se da je Muhammed ibn Zekvan rekao: “Rekao sam Imamu Sadiku, a.s.: ‘Žrtvujem se za te! Ovo je mjesec redžep, poduči me dovi u njemu zbog koje će mi Uzvišeni dati koristi!’

Imam je odgovorio: ‘Piši: 

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

i prouči svakog dana redžepa ujutro i naveče, poslije dnevnih i noćnih namaza:

يَا مَنْ اَرْجُوهُ لِكُلِّ خَيْرٍ وَآمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ كُلِّ شَرٍّ يَا مَنْ يُعْطِى الْكَثِيرَ بِالْقَلِيلِ يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ سَئَلَهُ يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ لَمْ يَسْئَلْهُ وَمَنْ لَمْ يَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَرَحْمَةً اَعْطِنِى بِمَسْئَلَتِى اِيَّاكَ جَمِيعَ خَيْرِ الدُّنْيَا وَجَمِيعَ خَيْرِ الآخِرَةِ وَاصْرِفْ عَنِّى بِمَسْئَلَتِى اِيَّاكَ جَمِيعَ شَرِّ الدُّنْيَا وَشَرِّ الآخِرَةِ فَاِنَّهُ غَيْرُ مَنْقُوصٍ مَا اَعْطَيْتَ وَزِدْنِى مِنْ فَضْلِكَ يَا كَرِيمُ يَا ذَا   الْجَلاَلِ وَالاِكْرَامِ يَا ذَا   النَّعْمَاءِ وَالْجُودِ يَا ذَا   الْمَنِّ وَالطَّوْلِ حَرِّمْ شَيْبَتِى عَلَى النَّارِ 

“U ime Allaha Milostivog Samilosnog.”

“O Ti od Kojeg sa nadam svakom dobru i tražim sigurnost od Njegove srdžbe u svakom zlu. O Ti Koji daješ mnogo za malo, Koji daješ svima koji traže od Tebe, o Ti koji iz blagosti i milosti Svoje daješ i onom ko od Tebe ne traži i onom ko Te ne poznaje. Daj mi – zato što sam od Tebe tražio – sva dobra Ovog i Onog svijeta i odvrati od mene zbog toga sva zla Ovog i Onog svijeta. Zaista se ono što Ti daješ ne može umanjiti, pa mi uvećaj iz Svoje dobrote, o Plemeniti.”

“O Uzvišeni i Plemeniti, Vlasniče blagodati i velikodušnosti, i Posjedniče darivanja i davanja, zabrani moju sijedu bradu džehennemskoj vatri.”

7. Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će onome ko u mjesecu redžepu stotinu puta prouči:

اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِى لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَاَتُوبُ اِلَيْه 

„Tražim oprost od Allaha, osim Kojeg drugog boga nema, Jedinog, Koji nema premca i kajem se pred Njim.“

a zatim udijeli sadaku, Uzvišeni Allah učiniti da njegov kraj bude u dobru i oprostu, a onom ko bude proučio četiri stotine puta, upisat će nagradu sto šehida.

8. Također se prenosi od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će Uzvišeni Allah onome ko u mjesecu redžepu hiljadu puta prouči لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ  (nema boga osim Allaha) upisati stotinu hiljada sevapa i izgradit će za njega stotinu gradova u Džennetu.

9. Prenosi se da ako neko u mjesecu redžepu u vrijeme sabaha i u vrijeme akšama sedamdeset puta prouči

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ  , i kada završi, podigne ruke i izgovori اَللّهُمَّ اغْفِرْ لى وَتُبْ عَلَىَّ  , pa sa Ovog svijeta preseli u mjesecu redžebu, Allah će njime biti zadovoljan i vatra ga neće obuhvaćati zbog bereketa ovog mjeseca.

10. Tokom čitavog ovog mjeseca hiljadu puta proučiti, da bi nam Milostivi Bog oprostio:

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ ذَا الْجَلاَلِ وَالاِكْرَامِ مِنْ جَمِيعِ الذُّنُوبِ وَالآ ثام  

„Tražim oprost od Allaha, Uzvišenog i Plemenitog, za sve prestupe i grijehe.“

11. Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da postoji mnogo vrlina u učenju sure Ihlas deset hiljada, hiljadu ili stotinu puta u mjesecu redžebu, a također se prenosi da će onaj ko u petku mjeseca redžepa stotinu puta prouči suru Ihlas na Sudnjem danu imati svjetlo koje će ga voditi u Džennet.

12. Prenosi se da onaj ko u redžepu posti jedan dan i klanja četiri rekata, učeći na prvom rekatu stotinu puta Ajetu-l-kursiju, a na drugom dvije stotine puta suru Ihlas neće umrijeti sve dok ne vidi svoje mjesto u Džennetu ili dok ga ne vidi neko drugi za njega.

13. Također, prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da za onoga ko u petku mjeseca redžepa između podne i ikindije klanja četiri rekata i na svakom rekatu prouči jednom Fatihu, sedam puta Ajetu-l-kursiju i pet puta suru Ihlas, a potom deset puta izgovori: 

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِى لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ

„Tražim oprost od Allaha, od Kojeg drugog boga nema i molim ga da primi pokajanje“

Uzvišeni Allah će pisati svaki dan po hiljadu sevapa, počevši od dana kada je klanjao ovaj namaz, pa sve do dana njegovog preseljenja sa Ovog svijeta, dat će mu za svaki proučeni ajet jedan grad od crvenog rubina u Džennetu, za svako proučeno slovo dvor od bijelog bisera, vjenčat će ga hurijama i bit će s njim potpuno zadovoljan, njegovo ime će se upisati među one koji čine ibadet i njegovo prebivalište bit će sreća i oprost.

14. Lijepo je postiti tri dana ovog mjeseca tako da ti dani budu četvrtak, petak i subota, jer se prenosi da će onome ko posti ova tri dana u jednom od hurum mjeseci Uzvišeni Allah upisati nagradu devetsto godina ibadeta.

15. Klanjati šezdeset rekata u toku cijelog redžepa: svaku noć po dva rekata, te na svakom rekatu jednom proučiti Fatihu, tri puta suru Kafirun i jednom Ihlas. Kada se preda selam, podignu se ruke i izgovori:

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحِْيى وَ يُمِيتُ وَ هُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ وَ اِلَيْهِ الْمَصِيرُ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الاُمِّىِّ وَ آلِهِ

“Nema boga osim Allaha Jedinog, Koji nema sudruga, Njemu pripada vlast i Njemu pripada hvala, On daje smrt i život, On je Živi koji ne umire, u Njegovoj ruci je dobro, On sve može i Njemu se vraća. Nema snage niti moći mimo Uzvišenog Allaha. Bože moj, blagoslovi vjerovjesnika Muhammeda i njegovu porodicu.“

Kada se završi učenje dove, rukama se potare lice.

Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će onome ko obavi ovo djelo (ove namaze) Uzvišeni Allah uslišati dovu i dodijeliti mu nagradu šezdeset obavljanja Hadža i umre.

  16. Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da je onaj ko u bilo kojoj noći mjeseca redžepa na dva rekata namaza prouči sto puta suru Ihlas poput onoga ko je na Božijem putu postio sto godina i Uzvišeni Allah će mu iz Svoje milosti podariti sto dvoraca u Džennetu, svaki u susjedstvu jednog od poslanika, a.s.

17. Prenosi se, također, od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će onome ko u jednoj od noći mjeseca redžepa klanja deset rekata namaza i na svakom rekatu prouči jednom Fatihu, suru Kafirun i tri puta suru Ihlas Uzvišeni Allah oprostiti sve grijehe koje je počinio.

18. Prenosi se od Imama Alija ibn Ebi Taliba, a.s., da je Božiji Poslanik, s.a.v.a., rekao: 

  “Onome ko u svakom danu i noći redžepa, šabana i ramazana prouči po tri puta Fatihu, Ajetu-l-kursiju, sure Kafirun, Ihlas, Feleq i Nas i potom tri puta prouči:

سُبْحَانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلاَ اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ وَاللّهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيم  

pa tri puta prouči:

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ  ,

potom tri puta prouči:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ  

i onda prouči četiri stotine puta:

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ  

Uzvišeni Allah će oprostiti grijehe i kada bi bili brojni poput kapi kiše, listova drveća i morske pjene.”

19. Postoji i predaja u kojoj se preporučuje učenje لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ   hiljadu puta svake noći mjeseca redžepa.

POHVALNA DJELA U NOĆI REGAIBA

Znaj da je prva noć uoči petka u mjesecu redžepu noć regaiba, odnosno lejletu-regaib, i u vezi s njom od Božijeg Poslanka, s.a.v.a., prenose se djela u kojima je mnogo koristi.

Jedna od njih je da se zbog sljedećeg djela opraštaju mnogi grijesi. Naime, svakome ko obavi ovaj namaz Uzvišeni Allah će u njegovoj prvoj noći u kaburu nagradu za namaz poslati u najljepšem obliku nasmijanog, svijetlog i rječitog. Onda će mu namaz reći: “O dragi moj, blago tebi koji si spašen od svake žestine i tegobe.” Preminuli će upitati: “A ko si ti? Tako mi Boga, nisam vidio ljepše lice od tvoga lica, nisam čuo govor slađi od tvoga govora i nisam osjetio miris ljepši od tvoga mirisa!” Reci će: “Ja sam nagrada onog namaza koji si klanjao u toj i toj noći tog i tog mjeseca te i te godine, noćas sam došao kod tebe da bih ispunio tvoje pravo, da ti budem drug u tvojoj samoći i da od tebe otklonim užas, a kada se puhne u rog na kijametskom danu, ja ću iznad tebe napraviti hlad. Budi radostan, jer dobro od tebe nikada neće biti oduzeto.”

Ovo djelo se obavlja na sljedeći način:

Postiti prvi četvrtak mjeseca redžepa, a kada nastupi noć, odnosno kada bude noć uoči petka, klanjati dvanaest rekata namaza između akšama i jacije, predati selam na svakom drugom rekatu, tj. klanjati po dva rekata i na svakom rekatu proučiti Fatihu jednom, tri puta suru Kadr   i dvanaest puta suru Ihlas. Nakon što se obavi namaz sedamdeset puta se izgovori:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الاُمِّىِّ وَ عَلَى آلِهِ  

onda se učini sedžda na kojoj se sedamdeset puta izgovori:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَ الرُّوح  

Po završetku se ustane sa sedžde i sedamdeset puta izgovori:

رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِىُّ الاَعْظَمُ

 onda se ponovo učini sedžda i sedamdeset puta izgovori:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَ الرُّوحِ  

onda se zatraži želja koja će, ako Bog da, biti uslišana.

U ovom mjesecu je lijepo obaviti umru. Prenosi se da je Ali ibn Husejn, a.s., obavljao umru u ovom mjesecu. Provodio bi dan i noć klanjajući pored Kabe. I noću i danju stalno bi bio na sedždi i od njega se mogao čuti sljedeći zikr koji je izgovarao dok je bio na sedždi:

عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ  

DJELA U NOĆIMA I DANIMA MJESECA REDŽEPA

PRVA NOĆ 

Ovo je časna noć i neka od djela koja se obavljaju u njoj su:

  1. Kada ugledaš mlađak, reci:

اَللَّهُمَّ اَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالاَمْنِ وَ الاِيـمَانِ وَ السَّلاَمَةِ وَ الاِسْلاَمِ رَبِّى وَ رَبُّكَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ  

“Bože moj, daj nam s pojavom mladog mjeseca sigurnost, vjerovanje, spas i predanost. Moj Gospodar i tvoj Gospodar (o mjeseče) je Allah Moćni i Uzvišeni.”

Također se prenosi da je Božiji Poslanik, s.a.v.a., prilikom viđenja mlađaka redžepa izgovarao sljedeće riječi:

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَبٍ وَ شَعْبانَ وَ بَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ  

“Bože naš, blagoslovi nas u redžepu i šabanu i uvedi nas u mjesec ramazan…

وَ اَعِنَّا عَلَى الصِّيَامِ وَ الْقِيَامِ وَ حِفْظِ اللِّسَانِ وَ غَضِّ الْبَصَرِ  

Pomozi nam u postu, noćnom namazu i čuvanju jezika i pogleda…

َولاَ تَجْعَلْ حَظَّنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَالْعَطَشَ 

I ne učini da glad i žeđ budu naši jedini udjeli u ovom mjesecu.”

2. Obavljanje gusula. Od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., prenosi se da će onaj ko osvane u mjesecu redžebu i obavi gusul na početku, sredini i na kraju ovog mjeseca biti čist od grijeha kao da je tek rođen.

3. Poslije akšamskog namaza klanjati dvadeset rekata, a na svakom rekatu proučiti Fatihu i suru Ihlas, predajući selam nakon svaka dva rekata, da bi bili sačuvani onaj ko obavi taj namaz, njegova porodica, djeca i imetak, te da bi bio zaštićen od kaburskog azaba i da bi preko sirata prešao bez obračuna, poput munje.

4. Obaviti dva rekata poslije jacije, na prvom rekatu proučiti Fatihu, suru Šerh i tri puta suru Ihlas, a na drugom rekatu proučiti Fatihu, sure Šerh, Ihlas, Nas i Feleq. Poslije predavanja selama tri puta izgovoriti لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ   i proučiti trideset salavata da bi nam Uzvišeni Allah oprostio sve grijehe kao da smo tek rođeni.

5. Prenosi se da je Imam Ali ibn Ebi Talib, a.s., volio četiri noći provesti u noćnom namazu i ibadetu. Te noći su: prva noć mjeseca redžeba, noć polovine šabana, noć ramazanskog bajrama i noć hadžijskog, odnosno kurban-bajrama. Također, prenosi se od Imama Muhammeda Dževada, a.s., da je rekao: “Pohvalno je za sve da prouče ovu dovu u prvoj noći redžeba, nakon jacije:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِاَنَّكَ مَلِكٌ وَ اَنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ مُقْتَدِرٌ وَ اَنَّكَ مَا تَشَاءُ مِنْ أَمْرٍ يَكُونُ  

Bože moj, tražim od Tebe jer Ti si Vladar i Ti sve možeš i biva ono što Ti hoćeš…

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَتَوَجَّهُ اِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ نَبِىِّ الرَّحْمَةِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ  

Bože moj, obraćam Ti se Tvojim Poslanikom Muhammedom, poslanikom milosti, neka su Tvoji blagoslovi njemu i njegovoj porodici.

يَا مُحَمَّدُ يَا رَسُولَ اللَّهِ اِنِّى اَتَوَجَّهُ بِكَ اِلَى اللَّهِ رَبِّكَ وَ رَبِّى لِيُنْجِحَ بِكَ طَلِبَتِى  

Muhammede, Božiji Poslaniče, zaista se tobom obraćam Allahu, Gospodaru tvom i Gospodaru mom, da bi mi se posredstvom tebe ispunila želja.

اَللَّهُمَّ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ وَالاَئِمَّةِ مِنْ اَهْلِ بَيْتِهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ اَنْجِحْ طَلِبَتِى 

Bože moj, tako Ti Poslanika Muhammeda i imama iz njegovog Ehli-bejta, neka su blagoslovi Božiji na njega i na njih i ispuni mi želju.

Kada završiš učenje dove, iznesi svoju potrebu.

PRVI DAN REDŽEPA

Ovo je častan dan u kojem su preporučena sljedeća djela:

1. Post

Prenosi se da se Nuh, a.s., u ovom danu ukrcao u lađu i da je naredio svojim saputnicima da ovaj dan poste.

2. Obavljanje gusula

Nakon obavljenog gusula klanjati namaz Selmana, r.a. tako što se klanja deset rekata, nakon svaka dva rekata preda se selam a na svakom rekatu se prouči jednom Fatiha i po tri puta sure Ihlas i Kafirun. Nakon svakog predanog selama dižu se ruke i izgovara:

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحِْيى وَ يُمِيتُ  

“Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji nema sudruga, Njemu pripada vlast i Njemu pripada hvala, i On daje i život i smrt…

وَ هُوَ حَىُّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ 

On je Živi Koji ne umire, u Njegovoj ruci je sve dobro i On može sve.

Nakon toga proučiti:

اَللَّهُمَّ لاَ مَانِعَ لِمَا اَعْطَيْتَ وَ لاَ مُعْطِىَ لِمَا مَنَعْتَ وَ لاَ يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ  

“Bože moj, nema toga ko bi spriječio Tvoje davanje, niti toga ko bi dao onome kome si Ti zabranio, ni toga kojeg bi trud njegov učinio neovisnim o Tebi.”

Onda rukama potrati lice.

Ovaj namaz klanjati i u danu polovine redžepa na isti način, s tim da umjesto gornje rečenice u dovi poslijeعَلَىكُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ   treba proučiti:

اِلَهاً وَاحِداً اَحَداً فَرْداً صَمَداً لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَلاَ وَلَداً 

“On je Bog, Jedan, Jedini, Jedinstveni, Kome se svako obraća, Koji nije uzeo drûgu niti ima djeteta.”

I u posljednjem danu mjeseca obaviti isto, s tim da se u dovi nakonعَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ   uči:

وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ 

“Neka su blagoslovi Božiji na Muhammeda i na njegovu čistu porodicu, nema snage niti moći bez Allaha, Uzvišenog i Veličanstvenog.”

Zatim se rukama potare lice i zatraži ispunjenje želje.

BIJELI DANI (EJJAMUL-BÎD)

TRINAESTA NOĆ

Znaj da je mustehab u redžepu, šabanu i ramazanu da se u trinaestoj noći klanjaju dva rekata i da se na svakom rekatu prouči jednom Fatiha, Ja sin, Mulk i Ihlas, u četrnaestoj noći dva puta po dva rekata na isti način, a u petnaestoj noći tri puta po dva rekata, također na isti način.

Prenosi se od Dža‘fera Sadika, a.s., da će onaj ko postupi ovako postići sve vrline ovih triju mjeseci i biće mu oprošteni svi grijesi, osim pripisivanja Bogu druga (širk).

TRINAESTI DAN

Trinaesti dan je prvi bijeli dan i post u ovom danu i u sljedeća dva dana donosi mnogo nagrada. U ovom danu, prema poznatoj predaji, trideset godina poslije godine slona (‘âmul-fîl) desilo se sretno rođenje vladara pravovjernih, Alija ibn Ebi Taliba, a.s., unutar Veličanstvene Kabe.

DJELA NOĆI POLOVINE REDŽEBA

Ovo je časna noć i u njoj se preporučuju sljedeća djela:

1. Obavljanje gusula,

2. Noćni namaz,

3. Imam Sadik, a.s., poručio je da se u noći polovine redžeba klanja dvanaest rekata namaza i na svakom rekatu prouči Fatiha i neka sura. Kada se završi namaz, prouče se po četiri puta Fatiha, Nas, Feleq, Ihlas, Ajetu-l-kursija i nakon toga četiri puta se kaže:

سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَ اللَّهُ اَكْبَر

a nakon ovoga se prouči:

اَللَّهُ اَللَّهُ رَبِّى لاَ اُشْرِكُ بِهِ شَيْئًا وَ مَا شَاءَ اللَّهُ لاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ  

Isto djelo na isti način obavlja se i u dvadeset sedmoj noći.

DJELA DANA POLOVINE REDŽEPA

1. Obaviti gusul

2. Klanjati četiri rekata i nakon namaza podići ruke za dovu i proučiti:

اَللَّهُمَّ يَا مُذِلَّ كُلِّ جَبَّارٍ وَ يَا مُعِزَّ الْمُؤْمِنِينَ  

Bože moj, Koji unizuješ svakog tlačitelja nasilnika i daješ moć vjernicima…

اَنْتَ كَهْفِى حِينَ تُعْيِـينِى الْمَذَاهِبُ وَ اَنْتَ بَارِئُ خَلْقِى رَحْمَةً بِى وَ قَدْ كُنْتَ عَنْ خَلْقِى غَنِيًّا  

Ti si moje sklonište onda kada zaostajem od puteva, Ti si me stvorio iz milosti prema meni, a nisi imao nikakvu potrebu za mojim stvaranjem…

وَ لَوْ لاَ رَحْمَتُكَ لَكُنْتُ مِنَ الْهَالِكِينَ  

Da nije bilo Tvoje milosti, uistinu bih bio među onima koji su propali…

وَ اَنْتَ مُؤَيِّدِى بِالنَّصْرِ عَلَى اَعْدَائِى وَ لَوْ لاَ نَصْرُكَ اِيَّاىَ لَكُنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحِينَ  

Ti me pomažeš protiv neprijatelja, a da ne bi Tvoje pomoći, zaista bih bio od onih koji su osramoćeni..

يَا مُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعَادِنِهَا وَ مُنْشِئَ الْبَرَكَةِ مِنْ مَوَاضِعِهَا  

O Ti Koji šalješ milost iz njenih izvora i uzdižeš blagodati sa njihovih mjesta…

يَا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشُّمُوخِ وَ الرِّفْعَةِ فَاَوْلِيَاؤُهُ بِعِزِّهِ يَتَعَزَّزُونَ  

O Ti Koji si Sebe izdvojio visinom položaja i zato su Tvoji prijatelji Tvojom moći postali moćni…

وَ يَا مَنْ وَضَعَتْ لَهُ الْمُلُوكُ نِيرَ الْمَذَلَّةِ عَلَى اَعْنَاقِهِمْ فَهُمْ مِنْ سَطَوَاتِهِ خَائِفُونَ  

O Ti pred Kojim vladari na vratovima nose halke poniženja i u strahu su od Tvoje moći…

اَسْئَلُكَ بِكَيْنُونِيَّتِكَ الَّتِى اشْتَقَقْتَهَا مِنْ كِبْرِيَائِكَ وَاَسْئَلُكَ بِكِبْرِيَائِكَ الَّتِى اشْتَقَقْتَهَا مِنْ عِزَّتِكَ  

Molim Te, tako Ti stvaranja koje si odvojio iz Svojeg Veličanstva, i tako Ti Veličanstva koje si izveo iz Svoje Moći…

وَ اَسْئَلُكَ بِعِزَّتِكَ الَّتِى اسْتَوَيْتَ بِهَا عَلَى عَرْشِكَ فَخَلَقْتَ بِهَا جَمِيعَ خَلْقِكَ 

Molim Te, tako Ti moći kojom si zagospodario aršom i kojom si stvorio sva stvorenja Svoja…

فَهُمْ لَكَ مُذْعِنُونَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَاَهْلِ بَيْتِهِ 

…pa su ti ona pokorna, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu.”

U predaji se navodi da ako čovjek koji je zbog nečega tužan prouči ovu dovu, Uzvišeni Allah će mu otkloniti tu brigu i tugu.

DJELA DVADESET SEDME NOĆ(noć slanja Poslanika)

Noć u kojoj je Poslanik, s.a.v.a., poslan je puna blagoslova. Prenosi se od Ebu Dža‘fera, Imama Dževada, a.s., da je rekao: “Zaista u redžepu postoji noć koja je bolja od svega što Sunce obasjava, a to je dvadeset i sedma noć redžeba. U jutru nakon ove noći poslan je Božiji poslanik, s.a.v.a., i zaista je za onoga ko djeluje u toj noći određena nagrada kao za šezdeset godina djelovanja.”

Djela koja se preporučuju u ovoj noći:

1. Obaviti gusul

2. Proučiti sljedeću dovu:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِالتَّجَلِى الاَعْظَمِ فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَالْمُرْسَلِ الْمُكَرَّمِ

“Bože moj, tako Ti najvećeg očitovanja u ovoj noći, koja pripada ovom velikom mjesecu, i tako Ti plemenitog Poslanika…

اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنَا مَا اَنْتَ بِهِ مِنَّا اَعْلَمُ 

Blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i oprosti nama ono što Ti bolje znaš od nas…

يَا مَنْ يَعْلَمُ وَ لاَ نَعْلَمُ اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى لَيْلَتِنَا هَذِهِ الَّتِى بِشَرَفِ الرِّسَالَةِ فَضَّلْتَهَا وَبِكَرَامَتِكَ اَجْلَلْتَهَا وَبِالْمَحَلِّ الشَّرِيفِ اَحْلَلْتَهَا

O Ti Koji znaš, a mi ne znamo, Bože, učini nam blagoslovljenom ovu noć koju si odlikovao čašću poslanstva i uzdigao jeSvojom plemenitošću i dodijelio joj častan položaj… 

اَللَّهُمَّ فَاِنَّا نَسْئَلُكَ بِالْمَبْعَثِ الشَّرِيفِ وَ السَّيِّدِ اللَّطِيفِ وَ الْعُنْصُرِ الْعَفِيفِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ  

Bože, molimo Te časnim poslanstvom, blagim gospodinom i čestitim porijeklom, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu…

وَ اَنْ تَجْعَلَ اَعْمَالَنَا فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَ فِى سَائِرِ اللَّيَالِى مَقْبُولَةً وَ ذُنُوبَنَا مَغْفُورَةً وَ حَسَنَاتِنَا مَشْكُورَةً  

Učini da naša djela u ovoj noći i svim drugim noćima budu primljena, grijesi oprošteni, a djela nagrađena

وَ سَيِّئَاتِنَا مَسْتُورَةً وَ قُلوُبَنَا بِحُسْنِ الْقَوْلِ مَسْرُورَةً وَ اَرْزَاقَنَا مِنْ لَدُنْكَ بِالْيُسْرِ مَدْرُورَةً  

I naša loša djela pokrivena, a srca naša obradovana lijepim govorom. Učini našu opskrbu obilnom.

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ تَرَى وَ لاَ تُرَى وَ اَنْتَ بِالْمَنْظَرِ الاَعْلَى وَ اِنَّ اِلَيْكَ الرُّجْعَى وَ الْمُنْتَهَى وَ اِنَّ لَكَ الْمَمَاتَ وَ الْمَحْيَا وَ اِنَّ لَكَ الآخِرَةَ وَ الاُولَى 

Bože moj, Ti vidiš, ali drugi Tebe ne vide, Ti si na najuzvišenijem vidiku i kod Tebe su povratak i kraj. Zaista su smrt i život u Tvojoj ruci i tvoji su i Onaj i Ovaj svijet…

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَعُوذُ بِكَ اَنْ نَذِلَّ وَ نَخْزَى وَ اَنْ نَأْتِىَ مَا عَنْهُ تَنْهَى 

Bože, utječemo Ti se od toga da budemo poniženi i osramoćeni i od činjenja onoga što si Ti zabranio…

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ وَنَسْتَعِيذُ بِكَ مِنَ النَّارِ فَاَعِذْنَا مِنْهَا بِقُدْرَتِكَ وَنَسْئَلُكَ مِنَ الْحُورِ الْعِينِ فَارْزُقْنَا بِعِزَّتِكَ 

Bože, tražimo od Tebe Džennet tako ti Tvoje milosti, Tebi se utječemo od džehennemske vatre, pa nas sačuvaj Svojom moći od nje, i od Tebe molimo hurije. Opskrbi nas tako Ti Tvoje moći…

وَ اجْعَلْ اَوْسَعَ اَرْزَاقِنَا عِنْدَ كِبَرِ سِنِّنَا وَ اَحْسَنَ اَعْمَالِنا عِنْدَ اقْتِرَابِ آجَالِنَا

I odredi nam najobilniju opskrbu u doba naše starosti i odredi da nam najbolja djela budu ona kad nam se primakne smrt…

وَ اَطِلْ فِى طَاعَتِكَ وَ مَا يُقَرِّبُ اِلَيْكَ وَ يُحْظِى عِنْدَكَ وَ يُزْلِفُ لَدَيْكَ اَعْمَارَنَا وَ اَحْسِنْ فِى جَمِيعِ اَحْوَالِنَا وَ اُمُورِنَا مَعْرِفَتَنَا

Produži naše živote u pokornosti Tebi, u onome što Tebi približava, i kod Sebe me usreći, upotpuni našu spoznaju i podari nam dobro u svim našim stanjima i poslovima…

وَ لاَ تَكِلْنَا اِلَى اَحَدٍ مِنْ خَلْقِكَ فَيَمُنَّ عَلَيْنَا وَ تَفَضَّلْ عَلَيْنَا بِجَميعِ حَوَائِجِنَا لِلدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ  

Ne prepusti nas nikom od stvorenja Svojih koje bi nam prigovorilo zbog onog što je učinilo i podmiri nam iz Svoje dobrote sve naše ovosvjetske i onosvjetske potrebe…

وَابْدَأْ بِآبَاَئِنَا وَاَبْنائِنَا وَجَمِيعِ اِخْوَانِنَا الْمُؤْمِنِينَ فِى جَميعِ مَا سَئَلْنَاكَ لاَنْفُسِنَا يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ  

Sve ono što smo za sebe tražili, započni od naših očeva, sinova i sve naše braće vjernika, o Najmilostiviji.

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ بِاسْمِكَ الْعَظِيمِ وَ مُلْكِكَ الْقَدِيمِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنَا الذَّنْبَ الْعَظِيمَ اِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الْعَظِيمَ اِلاَّ الْعَظِيمُ 

Bože, molimo Te Tvojim velikim imenom i Tvojom vlašću koja početka nema da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu i oprostiš nam naš veliki grijeh jer uistinu veliko ne oprašta niko osim Onog koji je Velik.

اَللَّهُمَّ وَ هَذَا رَجَبٌ الْمُكَرَّمُ الَّذِى اَكْرَمْتَنَا بِهِ اَوَّلُ اَشْهُرِ الْحُرُمِ اَكْرَمْتَنا بِهِ مِنْ بَيْنِ الاُمَمِ فَلَكَ الْحَمْدُ يَا ذَا الْجُودِ وَ الکَرَمِ

Bože, ovo je plemeniti mjesec redžeb kojim si nas počastio, prvi od hurum mjeseci. Njime si nas odlikavo među svim narodima, Tebi pripada hvala, Darežljivi i Plemeniti…

فَاَسْئَلُكَ بِهِ وَ بِاسْمِكَ الاَعْظَمِ الاَجَلِّ الاَكْرَمِ الَّذِى خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فِى ظِلِّكَ فَلاَ يَخْرُجُ مِنْكَ اِلَى غَيْرِكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَيْتِهِ الطَّاهِرِينَ 

Molim Te, tako Ti ovog mjeseca i tako Ti Tvog najvećeg, najvišeg i najplemenitijeg imena koje si stvorio i u Svome hladu smjestio i koje osim Tebi ne može nikom drugom pripasti, blagoslovi Muhammeda i čistu porodicu njegovu…

وَ اَنْ تَجْعَلَنَا مِنَ الْعَامِلِينَ فِيهِ بِطَاعَتِكَ وَ الآمِلِينَ فِيهِ لِشَفَاعَتِكَ 

I učini nas od onih koji su u njemu zauzeti pokornošću Tebi i od onih koji u ovom mjesecu žele Tvoje zauzimanje.

اَللَّهُمَّ اهْدِنَا اِلَى سَوَاءِ السَّبِيلِ وَاجْعَلْ مَقِيلَنَا عِنْدَكَ خَيْرَ مَقِيلٍ فِى ظِلٍّ ظَلِيلٍ وَمُلْكٍ جَزِيلٍ فَاِنَّكَ حَسْبُنَا وَنِعْمَ الْوَكِيلُ 

Bože, uputi nas na pravi put i učini naš položaj najboljim položajem u Tvome hladu i veličanstvenoj vlasti. Ti si nam dovoljan i divan li si Ti zaštitnik…

اَللَّهُمَّ اقْلِبْنَا مُفْلِحِينَ مُنْجِحِينَ غَيْرَ مَغْضُوبٍ عَلَيْنَا وَ لاَ ضَالِِّينَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ  

Bože moj, vrati nas spašene i uspješne, tako da ne budemo ni među onima na koje si se rasrdio niti među onima koji su zalutali, tako Ti Tvoje milosti, o Najmilostiviji.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِعَزَائِمِ مَغْفِرَتِكَ وَ بِوَاجِبِ رَحْمَتِكَ السَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ اِثْمٍ وَ الْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَ الْفَوْزَ بِالْجَنَّةِ وَ النَّجَاةَ مِنَ النَّارِ 

Bože moj, tako Ti sigurnih sredstava Tvog oprosta i milosti kojom si Se obavezao, daj mi spas od svakog grijeha, udio u svakom dobru, uspjeh u Džennetu i spas od vatre.

اَللَّهُمَّ دَعَاكَ الدَّاعُونَ وَ دَعَوْتُكَ وَسَئَلَكَ السَّائِلُونَ وَ سَئَلْتُكَ وَطَلَبَ اِلَيْكَ الطَّالِبُونَ وَ طَلَبْتُ اِلَيْكَ 

Bože moj, oni koji zovu su Te dozivali, a i ja sam Te dozivao; oni koji mole su molili od Tebe, a i ja sam od Tebe molio; oni koji traže, tražili su od Tebe, a i ja sam od Tebe tražio.

اَللَّهُمَّ اَنْتَ الثِّقَةُ وَ الرَّجَاءُ وَ اِلَيْكَ مُنْتَهَى الرَّغْبَةِ فِى الدُّعَاءِ اَللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ 

Bože moj, Ti si moje uzdanje, moja nada i Tebi se u dovi obraćam s najvećom željom. Bože moj, blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu.

وَ اجْعَلِ الْيَقِينَ فِى قَلْبِى وَ النُّورَ فِى بَصَرِى وَ النَّصِيحَةَ فِى صَدْرِى وَ ذِكْرَكَ بِاللَّيْلِ وَ النَّهَارِ عَلَى لِسَانِى وَ رِزْقاً وَاسِعاً غَيْرَ مَمْنُونٍ وَ لاَ مَحْظُورٍ فَارْزُقْنِى 

Učini da mi u srcu bude čvrsta vjera, u pogledu svjetlost, opomena u grudima i da te spominjem noću i danju. Opskrbi me obilnom opskrbom koja neće biti prekinuta ni ometana…

وَ بَارِكْ لِى فِيمَا رَزَقْتَنِى وَ اجْعَلْ غِنَاىَ فِى نَفْسِى وَ رَغْبَتِى فِيمَا عِنْدَكَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ  

Daj mi blagoslov u onom čime me opskrbljuješ i bogatstvo mojoj duši, a moju čežnju usmjeri ka onome što je kod Tebe, tako Ti Tvoje milosti, o Najmilostiviji!”

Onda se učini sedžda i na njoj sto puta izgovori sljedeće:

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى هَدَانَا لِمَعْرِفَتِهِ وَ خَصَّنَا بِوِلاَيَتِهِ وَ وَفَّقَنَا لِطَاعَتِهِ شُكْراً شُكْراً    

“Hvala pripada Allahu Koji nas je uputio da Ga spoznamo, izabrao nas za Svoje prijatelje i podario nam uspjeh da Mu se pokoravamo, hvala Bogu, hvala Bogu.”

Podići glavu sa sedžde i proučiti:

اَللَّهُمَّ اِنِّى قَصَدْتُكَ بِحَاجَتِى وَ اعْتَمَدْتُ عَلَيْكَ بِمَسْئَلَتِى وَ تَوَجَّهْتُ اِلَيْكَ بِاَئِمَّتِى وَ سَادَتِى

“Bože moj, Tebi iznosim svoju potrebu, u Tebe se uzdam sa svojom molbom i obraćam Ti se posredstvom svojih imama i prvaka.

اَللَّهُمَّ انْفَعْنَا بِحُبِّهِمْ وَ اَوْرِدْنَا مَوْرِدَهُمْ وَ ارْزُقْنَا مُرَافَقَتَهُمْ وَ اَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ فِى زُمْرَتِهِمْ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ 

Bože, daj nam korist od ljubavi prema njima, dovedi nas na njihove položaje, daruj nas njihovim društvom i uvedi nas u Džennet u njihovoj skupini, tako Ti Tvoje milosti, o Najmilostiviji.”

DJELA DVADESET SEDMOG DANA

Ovaj dan je jedan od važnih blagdana u kojem je poslan Božiji poslanik, s.a.v.a., i u kojem mu se spustio Džebrail. Za ovaj dan se preporučuju sljedeća djela:

1. Obavljanje gusula

2. Post

Ovo je jedan od četiri dana u godini u kojima je postiti veoma preporučeno i vrijednost posta u ovom danu je ravna postu sedamdeset godina.

3. Donošenje mnogo salavata

4. Posjeta mezarima Poslanika, s.a.v.a., i emiru-l-mu'minina, a.s.

5. Također je mustehab da se u ovom danu prouči sljedeća dova:

يَا مَنْ اَمَرَ بِالْعَفْوِ وَ التَّجَاوُزِ وَ ضَمَّنَ نَفْسَهُ الْعَفْوَ وَ التَّجَاوُزَ يَا مَنْ عَفَا وَ تَجَاوَزَ اُعْفُ عَنِّى وَ تَجَاوَزْ يَا كَريمُ 

“O Ti Koji si naredio praštanje i prelaženje preko tuđih djela, a i Sam si griješnicima zajamčio praštanje i prelazak preko njihovih djela, o Ti Koji praštaš i prelaziš preko loših djela, oprosti nam i pređi preko naših loših djela, o Plemeniti.

اَللَّهُمَّ وَ قَدْ اَكْدَى الطَّلَبُ وَ اَعْيَتِ الْحِيلَةُ وَ الْمَذْهَبُ وَ دَرَسَتِ الآمَالُ وَ انْقَطَعَ الرَّجَاءُ اِلاَّ مِنْكَ وَحْدَكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ 

Bože, moje traženje nije urodilo plodom i ne znam šta da radim, nade su mi zastarjele, a želje presahle, osim kod Tebe, Ti si jedini koji nema sudruga.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَجِدُ سُبُلَ الْمَطَالِبِ اِلَيْكَ مُشْرَعَةً وَ مَنَاهِلَ الرَّجَاءِ لَدَيْكَ مُتْرَعَةً وَ اَبْوَابَ الدُّعَاءِ لِمَنْ دَعَاكَ مُفتَّحَةً وَ الاِسْتِعَانَةَ لِمَنِ اسْتَعَانَ بِكَ مُبَاحَةً  

Bože moj, ja dobro znam da su putevi molbe ka Tebi otvoreni, kod Tebe su vrela nade puna, vrata dove su otvorena za onog ko Te moli, a Tvoja pomoć je dopuštena onome ko je od Tebe traži…

وَ اَعْلَمُ اَنَّكَ لِدَاعِيكَ بِمَوْضِعِ اِجَابَةٍ وَ لِلصَّارِخِ اِلَيْكَ بِمَرْصَدِ اِغَاثَةٍ وَ اَنَّ فِى اللَّهْفِ اِلَى جُودِكَ وَالضَّمَانِ بِعِدَتِكَ عِوَضاً مِنْ مَنْعِ الْبَاخِلِينَ وَ مَنْدُوحَةً عَمَّا فِى اَيْدِى الْمُسْتَأْثِرِينَ  

I dobro znam da si Ti spreman odgovoriti molbama molitelja i zaštititi one koji od Tebe traže pomoć i znam da je oslanjanje na Tvoju darežljivost i obećanje zamjena za ono što uskraćuju škrti i ono što je u rukama imućnih…

وَ اَنَّكَ لاَ تَحْتَجِبُ عَنْ خَلْقِكَ اِلاَّ اَنْ تَحْجُبَهُمُ الاَعْمَالُ دُونَكَ  

I znam da Ti nisi zastrt od Svojih stvorenja, ali su njihova djela postala zastor između Tebe i njih… 

وَ قَدْ عَلِمْتُ اَنَّ اَفْضَلَ زَادِ الرَّاحِلِ اِلَيْكَ عَزْمُ اِرَادَةٍ يَخْتَارُكَ بِهَا وَ قَدْ نَاجَاكَ بِعَزْمِ الاِرَادَةِ قَلِْبى  

Saznao sam da je najbolja poputnina onoga ko seli ka Tebi odlučna volja kojom odabire Tebe i moje srce sa Tobom šapuće čvrstom voljom…

وَ اَسْئَلُكَ بِكُلِّ دَعْوَةٍ دَعَاكَ بِهَا رَاجٍ بَلَّغْتَهُ اَمَلَهُ اَوْ صَارِخٌ اِلَيْكَ اَغَثْتَ صَرْخَتَهُ اَوْ مَلْهُوفٌ مَكْرُوبٌ فَرَّجْتَ كَرْبَهُ 

Molim Te svakom dovom, kojom te molio onaj koji se nadao, pa si mu nadu ispunio, i onaj koji je od Tebe tražio pomoć i kojem si pomogao, ili onaj koji je bio tužan zbog nedaće, pa si mu nedaću otklonio…

اَوْ مُذْنِبٌ خَاطِئٌ غَفَرْتَ لَهُ اَوْ مُعَافىً اَتْمَمْتَ نِعْمَتَكَ عَلَيْهِ اَوْ فَقِيرٌ اَهْدَيْتَ غِنَاكَ اِلَيْهِ وَ لِتِلْكَ الدَّعْوَةِ عَلَيْكَ حَقٌّ وَ عِنْدَكَ مَنْزِلَةٌ اِلاَّ صَلَّيْتَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ 

Ili griješnik koji je griješio, pa si mu oprostio, ili zdrav čovjek kojem si Svoju blagodat upotpunio ili siromah kojem si dao iz Svoga bogatstva. Ova dova ima pravo i položaj kod Tebe da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu…

وَ قَضَيْتَ حَوَائِجِى حَوَائِجَ الدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ وَ هَذَا رَجَبٌ الْمُرَجَّبُ الْمُكَرَّمُ الَّذِى اَكْرَمْتَنَا بِهِ اَوَّلُ اَشْهُرِ الْحُرُمِ اَكْرَمْتَنَا بِهِ مِنْ بَيْنِ الاُمَمِ 

… i da ispuniš moje ovosvjetske i onosvjetske potrebe. Ovo je mjesec redžeb, poštovan i časan, kojim si nam učinio čast; prvi od hurum mjeseci kojim si nas odlikovao među svim ummetima…

يَا ذَا الْجُودِ وَ الْكَرَمِ فَنَسْئَلُكَ بِهِ وَ بِاسْمِكَ الاَعْظَمِ الاَعْظَمِ الاَعْظَمِ الاَجَلِّ الاَكْرَمِ الَّذِى خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فِى ظِلِّكَ فَلاَ يَخْرُجُ مِنْكَ اِلَى غَيْرِكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَيْتِهِ الطَّاهِرِينَ وَ تَجْعَلَنَا مِنَ الْعَامِلِينَ فِيهِ بِطَاعَتِكَ وَ الآمِلِينَ فِيهِ بِشَفَاعَتِكَ  

O Darežljivi i Plemeniti, molimo Te, tako Ti ovog mjeseca Tvoga najvećeg, najvišeg i najplemenitijeg imena koje si stvorio i u svome hladu smjestio i koje samo Tebi pripada, da blagosloviš Muhammeda i njegovu čistu porodicu, i da nas učiniš od onih koji u ovom mjesecu rade u pokornosti Tebi i koji u njemu žele Tvoje zauzimanje…

اَللَّهُمَّ وَ اهْدِنَا اِلَى سَوَاءِ السَّبِيلِ وَ اجْعَلْ مَقِيلَنَا عِنْدَكَ خَيْرَ مَقِيلٍ فِى ظِلٍّ ظَلِيلٍ فَاِنَّكَ حَسْبُنَا وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ وَ السَّلاَمُ عَلَى عِبَادِهِ المُصْطَفَيْنَ وَ صَلَوَاتُهُ عَلَيْهِمْ اَجْمَعِينَ 

Bože, uputi nas na Pravi put i učini da kod Tebe imamo najbolji položaj u Tvome hladu. Ti si nam dovoljan i divan li si Ti zaštitnik!

Neka je mir Njegovim izabranim robovima i neka su Njegovi blagoslovi na sve njih.

أَللَّهُمَّ وَ بَارِكْ لَنَا فِى يَوْمِنَا هَذَا الَّذِى فَضَّلْتَهُ وَ بِكَرَامَتِكَ جَلَّلْتَهُ وَ بِالْمَنْزِلِ الْعَظِيمِ الاَعْلَى اَنْزَلْتَهُ صَلِّ عَلَى مَنْ فِيهِ اِلَى عِبَادِكَ اَرْسَلْتَهُ وَ بِالْمَحَلِّ الْكَرِيمِ اَحْلَلْتَهُ 

Bože, blagoslovi nas u ovom danu koji si odlikovao i Svojim plemenitošću mu dao visok i uzvišen položaj. Blagoslovi onoga koga si u ovom mjesecu poslao Svojim robovima i postavio na plemenit položaj.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ صَلَوةً دَائِمَةً تَكُونُ لَكَ شُكْراً وَ لَنَا ذُخْراً وَ اجْعَلْ لَنَا مِنْ اَمْرِنَا يُسْراً وَ اخْتِمْ لَنَا بِالسَّعَادَةِ اِلَى مُنْتَهَى آجَالِنَا 

Bože, blagoslovi ga neprekidnim blagoslovom koji će biti hvala Tebi a opskrba nama, olakšaj naše poslove i odredi nam sreću do kraja naših života…

وَ قَدْ قَبِلْتَ الْيَسِيرَ مِنْ اَعْمَالِنَا وَ بَلَّغْتَنَا بِرَحْمَتِكَ اَفْضَلَ آمَالِنَا اِنَّكَ عَلَى كُلِّ   شَىْءٍ قَدِيرٌ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَسَلَّمَ  

Zaista Ti primaš naša neznatna djela i iz Svoje milosti učinio si da ostvarimo naše nade, jer zaista Ti možeš sve. Neka su blagoslovi i mir Božiji na Muhammeda i njegovu porodicu.”

POSLJEDNJI DAN MJESECA REDŽEPA

Prenosi se da je obavljanje gusula u ovom danu mustehab, a post povod oprosta prethodnih i budućih grijeha. Također, mustehab je posljednji dan redžepa obaviti i namaz Selmana Farisija (način obavljanja ovog namaza pojašnjen je u poglavlju Prvi dan redžeba).

Izvor: Šejh Abbas Qomi, Dove Odabranih mjeseci, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2011, sa arapskog preveo Lutfi Akbaš

 


[1] To je mesdžid u blizini Kufe, nazvan po Sa'sa'ah ibn Suhanu, jednom od najboljih drugova hazreti Alija.

Pitanja i odgovori