Selam Alejkum , imam zapravo jedno pitajne o DRVO KOJE VOLE JEVREJI: „GARKAD“. Neki dan sam pricala sa jednom prijatelicom o ratu na sudnjem danu da ce muslimani ubijati jevreje jedino drvo gargad ce nih kriti od nas muslimana Allah zna najbolje…. meni je to bilo novo da cujem pre toga nikad nista o tome nisam cula. koliko je ispravan taj hadis? i dze mogu to u Kur‘ anu da nadzem?
Hvala u napred na odgovoru i vasem vremenu. Nasla sam dodatno i ovaj text dze takvo nesto pise. Selam Alma
Prenosi se od Ebu Hurejreta, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهم عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا تَقُومُ السَّاعَةُ حَتَّى يُقَاتِلَ الْمُسْلِمُونَ الْيَهُودَ فَيَقْتُلُهُمُ الْمُسْلِمُونَ حَتَّى يَخْتَبِئَ الْيَهُودِيُّ مِنْ وَرَاءِ الْحَجَرِ وَالشَّجَرِ فَيَقُولُ الْحَجَرُ أَوِ الشَّجَرُ يَا مُسْلِمُ يَا عَبْدَ اللَّهِ هَذَا يَهُودِيٌّ خَلْفِي فَتَعَالَ فَاقْتُلْهُ إِلَّا الْغَرْقَدَ فَإِنَّهُ مِنْ شَجَرِ الْيَهُودِ
„Neće nastupiti Smak svijeta dok se muslimani ne budu borili protiv Jevreja. Muslimani će ih ubijati sve dok se Jevrej ne bude sakrio iza kamena i drveta, pa će kamen ili drvo kazati: ‘O muslimanu! O Allahov robe! Evo Jevrej iza mene, dođi i ubij ga!’ Samo neće govoriti drvo Garkad, jer je ono jevrejsko drvo.“ (Buhari, Džihad, 94, Menakib, 25; Muslim, Fiten, 82. – i tekst je njegov.)
U komentaru ovog hadisa Imam ‘Ajni, rahimehullah, kaže: „Ovo će se dogoditi kada bude spušten Isa sin Merjemin, alehjimes-selam, i tom prilikom muslimani će biti uz njega, a Jevreji uz Dedžala. U ovom hadisu se ukazuje i na to da će Šerijat našega Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, trajati do Kijametskog dana i da će Isa, alejhis-selam, slijediti njegov Šerijat… Što se tiče njegovih riječi u hadisu, koje će izgovoriti kamen ili drvo: „O Allahov robe!…“, dogodit će se tako što će im Uzvišeni Allah omogućiti da progovore, a On uistinu sve može!“ (Ajni, ‘Umdetu’l-Kari, XIV, 278.)
Imam Nevevi, rahimehullah, kaže: „Garkad je vrsta žbunastog drveta sa bodljama koje je poznato u predjelima Palestine (Biladu’l-Kuds). Tamo će biti ubijeni Dedžal i Jevreji.“ (Nevevi, El-Minhadž, XVIII, 45.)
„Dakle, spomenuti rat između muslimana i Jevreja dogodit će se nakon silaska Isa’a, alejhis-selam, koji će se boriti protiv Dedžala i njegovih sljedbenika – Jevreja. Obzirom da je Dedžal porijeklom Jevrejin, njega će najviše podržati upravo Jevreji, zbog čega izazvati gnjev i srdžbu Isa’a, alejhis-salatu ves-selam, koji će ih uz podršku muslimana zbrisati sa lica zemlje.“ (Rijadu’s-Salihin Tercumesi, prijevod sa komentarom: prof. dr. Jašar Kandemir, prof. dr. Ismail Lutfi Čakan, prof. dr. Rašid Kučuk, Izdavačka kuća „Erkam“, Istanbul.)
Priredio: Abdulaziz Rizvić

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021