Odgoj vjere

U današnjem svijetu, u svijetu u kojem ljudi više vode računa o materijalnim dobrima – po mišljenju realnih svjetskih naučnika – duhovni i vjerski odgoj, koji su izvorište čistote i vrline, predstavljaju ogromno izvorište sreće i imaju veliku vrijednost, te ovi naučnici na ovu vrstu odgoja gledaju s posebnim poštovanjem.

Veoma je važno da mladi očevi i majke budu svjesni i da paze na svoje vjerske dužnosti i obaveze, da s punom ozbiljnošću i zalaganjem odgajaju vjeru i moral kod svoje djece i da ih, osiguravajući tijelo i jačajući razum i znanje, odgoje kao osobe sa vjerom, čistog srca, odgovorne i čestite. Ovu veliku obavezu mogu izvršiti samo učeni i pošteni roditelji i odgajatelji. Odgoj djeteta je jedno od važnih vjerskih i naučnih pitanja. Otac i majka trebaju svoju dužnost odgoja djece dobro shvatiti i u djelu provesti, kako bi ostvarili odgovarajući valjan odgoj svoga djeteta.

Potrebno je djetetova čula vida i sluha, putem kojih se njegov mozak i um napajaju, staviti pod nadzor. Jedan pokvaren govor ili jedna vidno poročna scena dovoljni su da dijete skrenu sa Pravog puta i da ga zauvijek unesreće i upropaste.

Vještina podučavanja lijepom moralu i vjeri uveliko se razlikuje od običnih podučavanja. Razlog je to što se razaznavanje dobra od zla i samonadzor, prijateljstvo i obožavanje Boga uveliko razlikuju od upoznavanja sa gramatičkim pravilima, historijom i matematikom. Ovo praktično podučavanje načelima života moguće je samo u posebnom odgojnom ozračju. A kako se može ovo ozračje izgraditi? U današnjem okruženju nazadovanja u pogledu morala, odlučivanje o ovoj stvari je od ključnog značaja.

Usklađivanje društvenog okruženja sa nužnošću valjanog odgoja i obrazovanja na prvom mjestu iziskuje opće pročišćavanje. A to, između ostalog, podrazumijeva cenzuru kino-predstava, radio i tv stanica i štampe koji su dostupni djeci i mladima, kao i zatvaranje mnoštva kafića i barova te promjene u mnogim pisanim medijima dostupnim djeci i mladima.

Učitelji i roditelji obično imaju najljepše želje, ali većinom zbog vlastitog neznanja griješe. Upravo sada buduće roditelje i buduće učitelje treba upoznati sa ispravnim načinom življenja i odgajanja djece. Uzgajanje ovaca i ptica neuporedivo je lakše od odgajanja djece. Uprkos tome, onaj ko se želi baviti uzgojem stoke ili peradarstvom mora provesti stanovito vrijeme u nekom selu ili na nekoj farmi da bi se obučio. Ni jedna razumna osoba ne smatra sebe spremnom za ovakvu djelatnost time što je pročitala neki časopis ili knjigu iz matematike ili filozofije. Ali i pored toga, današnje djevojke čine tu ludost da kao sutrašnje majke ništa ne znaju izvan klasične nastave, tako da u potpunom neznanju o dužnostima žene ulaze u brak.

Tjelesna i duhovna konstitucija žene nije ista kao kod muškarca. Odgajanje dječaka i djevojčica istom metodologijom spada u prevaziđene i zastarjele pedagoške metode, koje potiču iz perioda prednaučne ljudske historije.[1]

Cilj ove kratke rasprave jeste skretanje pažnje roditeljima na odgovornost u pogledu odgoja djece, koji ima ogroman značaj. Nadamo se da će roditelji obratiti pažnju na ovu svoju dužnost te da će zatražiti od Uzvišenog Boga da im pomogne da odgoje dobru djecu i časne i dostojne osobe.

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Dijete, naslijeđe i odgoj 2, Fondacija „Mulla Sadra“, Sarajevo, 2011, preveo sa perzijskog: Ibrahim Avdić


[1] Rah va rasme zendegi,str. 164. 

Pitanja i odgovori