Promocija knjige ” Nasirova etika”

U utorak, 12. januara. 2021. godine, u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” u BiH upriličena je promocija knjige Nasirova etika autora Nasiruddina Tusija, uz online streaming na facebook-stranici Fondacije.

Knjigu su promovirali prof. dr. Akbar Eydi, prevodilac knjige prof. dr. Sedad Dizdarević i urednik mr. Lutfi Akbaš.

Promociju je svojim izlaganjem započeo prof. Akbar Eydi osvrnuvši se, prije svega, na ličnost samog autora, a potom i na vrijedna djela koja je ostavio iza sebe. Izdvojio je poznati Nasiruddinov komentar Ibn Sinaovog djela Ešarat ve-t-tenbihat, kao njegovo najznačajnije djelo na polju filozofije. Na samom kraju svog izlaganja prof. Eydi sumirao je poruke knjige, od kojih su najznačajnije: upoznaj svoga Gospodra i daj Mu Njegova prava, život provedi ili u učenju ili u podučavanju drugih, stalno budi budan, budi pohlepan za samospoznajom, budi mudar u govoru i djelovanju te mnoge druge.

Nakon prof. Eydija, priliku da se obrati prisutnima imao je prevodilac knjige prof. dr. Sedad Dizdarević, koji je, između ostalog, istakao razloge zašto je Nasiruddin Tusi zaslužio da bude prevođen i da se njegovo znanje prenosi narednim generacijama.

Na kraju promocije prisutnima se obratio urednik knjige mr. Lutfi Akbaš, koji je, između ostalog, naveo veoma zanimljive crte iz Nasiruddinovog života, od kojih posebno možemo izdvojiti njegov treći period, koji je obilježen njegovim položaj kod mongolskog vladara Hulagu Kana. Na kraju je promotor dodao da mu je iznimno drago što je Fondacija “Mulla Sadra” prevođenjem ovog djela na bosanski jezik dala skromni doprinos stvaranju moralnijeg i pravednijeg svijeta u ovo postmoderno doba, u kojem se, uglavnom, nameće jedna kultura kao jedina prihvatljiva, a etika izbacuje iz ekonomije, politike, nauke i obrazovanja.

Moderator promocije bio je mr. Samed Jelešković.

Pitanja i odgovori