Ramazan – mjesec duhovne gozbe

Fondacija “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini organizirala je program u susret mjesecu ramazanu koji je održan 17. 3. 2024. u prostorijama Bošnjačkog instituta, s početkom u 18:30 sati. Gosti izlagači na programu koji smo nazvali “Ramazan – mjesec duhovne gozbe” bili su: dr. Khobad Soleimani, dr. Enes Svraka, hfz. Ensar Karaman i mr. Lutfi Akbaš.

Program je učenjem Kur’ana časnog otvorio Ahmet Aščerić, a potom se prisutnima obratio direktor Fondacije “Mulla Sadra” dr. Khobad Soleimani. On je govorio o ibadetima mjeseca ramazana s naglaskom da posebno post ima svoje dubine, koje su nama često nedokučive i zato mjesec ramazan treba iskoristiti za duhovno napajanje. U nastavku je rekao da je mjesec ramazan mjesec zlatnih prilika za duhovno putovanje trima razinama: šerijat, tarikat i hakikat, gdje šerijat predstavlja robovanje, a tarikat znanje i spoznaju, pomoću kojih se stiže do Istine (hakikata).

Nakon dr. Soleimanija prisutnima se o temi mjeseca ramazana obratio dr. Enes Svraka, naglasivši čemu nas zapravo mjesec ramazan uči i na šta nas podsjeća. Između ostalog, istaknuo je da je post u mjesecu ramazanu iznimno utjecajan na odgoj ljudske duše i njezino oplemenjivanje.

U nastavku programa obratio nam se hafiz Ensar Karaman, koji je, između ostalog, govorio o dovi kao posebnom vidu obraćanja Uzvišenom Bogu i ujedno načinu za poboljšanje kvalitete naših namaza, obrazloživši to činjenicom da se ajet u kojem nas Uzvišeni Bog poziva da Mu se obratimo nalazi između ajeta koji govore o samom ramazanu i propisima posta.

Na samom kraju programa prisutnima se obratio mr. Lutfi Akbaš, koji je, između ostalog, rekao da postoje različite vrste duhovne gozbe, a da je svakako jedna od njih mjesec ramazan, koji je poput proljetnog povjetarca kojem se treba izložiti da bi nas oživio. Potom se u nastavku osvrnuo i na same vrste posta, kazavši da je post duše zapravo post svih pet čula, kada iz srca treba da izbacimo sve ono što nas udaljava od Boga Uzvišenog jer je srce čovjekovo hram Božiji, stoga u njega ne treba puštati nikog mimo Boga!

Uz ove divne poruke povodom mjeseca ramazana završen je još jedan program koji organiziramo već tradicionalno svake godine. Programom je moderirao mr. Samed Jelešković.

Pitanja i odgovori