Liječenje zabrinutosti i poniženosti

ادْفَعْ بِالَّتى هِىَ أَحْسَنُ السَّيِّئَةَ نَحْنُ أَعْلَمُ بِما يَصِفُونَ

Ti lijepim zlo uzvrati, Mi dobro znamo šta oni iznose.[1]

Podsticanje loših sjećanja i neprijatnih misli predstavlja jedan od najznačajnijih činilaca nesreće i nevolje u životu čovjeka.

Osobama koje pod uticajem straha, poniženosti, poraza, beznađa, slabosti, neuspjeha i drugih sličnih stvari osjećaju uznemirenost, brigu i strepnju te zbog toga trpe stalnu patnju – ako ne budu razmišljali o svom liječenju i ne pokušaju da se oslobode teških i nepodnošljivih duševnih patnji – život bit će gorak i nepodnošljiv, a moguće je i da ih spopadnu različiti drugi poremećaji. Gogovorit ćemo o posljedicama i opasnostima koje proističu iz osjećaja zabrinutosti i o liječenju ovog osjećaja, sa naučnog i vjerskog stanovišta.

Duša i tijelo su toliko prožeti i jedinstveni da dobro ili loše stanje jednog od njih vrše uticaj na drugo, i to je nešto o čemu vlada opći konsenzus među učenjacima, kako onim prijašnjim, tako i današnjim. Onome ko je stalno zabrinut i pod uticajem svojih sjećanja osjeća u sebi uznemirenost i nemir, ovo duševno stanje ostavlja loše posljedice na tijelo i uzrokuje njegove bolesti i poremećaje.

Srce kada smirenosti nema, od tijela smirenost ne traži,

Piće ako nije bistro, bistrinu od pehara ne traži,

Svjetlost od noći i mrak od dana ne traži,

Veselje od tuge i zrelost od nezrelog ne traži.

U istraživanjima svjetskih naučnika potvrđeno je da značajan udio različitih bolesti tijela proističe iz duševnih uzbuđenja i psihičkih briga i uznemirenosti. Za liječenje ovih bolesti potrebno je na prvom mjestu obratiti pažnju na korijen bolesti, i prije liječničkog tretmana i davanja lijeka treba se boriti sa brigama i strepnjama duše i ukloniti ih iz čovjekove svijesti.

Dale Carnegie, poznati američki psiholog, navodeći riječi nekoliko stručnjaka, u svojoj knjizi je spomenuo nekoliko tjelesnih bolesti koje moguće potiču od psihičkih stresova i briga. Ovdje navodimo njegove riječi:

Prije nekoliko godina, odmor sam proveo u putovanju kroz saveznu državu Teksas u društvu sa doktorom Kuperom, koji je direktor kompleksa bolnica u sastavu željeznica Santa Fe. Jednog dana, dok smo razgovarali o uticajima brige, doktor mi je kazao: “Oko 70% bolesnika, koji se obraćaju liječnicima zbog liječenja straha, duševne uznemirenosti i brige mogu sami sebe izliječiti. Mogli bi izliječiti naprimjer živce organa za varenje, neke čireve na želucu, srčane poremećaje, nesanicu, neke vrste glavobolja i još nekoliko vrsta paralize.”

Doktor Žozef Montako, pisac knjige Nervni poremećaji želuca, također daje sličnu izjavu: “Ne oštećuje želudac hrana koju jedete, već ono što vas jede – a to su brige i duševne uznemirenosti koji su osnovni uzrok pojave ove bolesti.”

Doktor D. Alvarez, uposlen u klinici Majo kaže: “Jačina ili slabost čireva na želucu uglavnom je u neposrednom odnosu sa jačinom ili slabošću unutarnjih uzbuđenja. Ove riječi temelje se na eksperimentima i istraživanjima izvedenim na 15000 pacijenata koji su se zbog želudačnih problema obraćali klinici Majo. Četiri petine njih nisu imali nikakve osnove ni prirodnog uzroka za želučanu bolest. Strah, briga, duševna uznemirenost, stres, zavidnost, izraženi egoizam, potom nesposobnost njihovog uklapanja u sredinu – predstavljaju najčešće razloge nastanka čira na želucu. Bolest čira na želucu uzrokuje smrt mnogo ljudi. I u skladu s onim što je objavio časopis Life – među svim značajnim i opasnim bolestima, čir na želucu zauzima 10 mjesto.”

Braća Majo, čija klinika je veoma poznata, objavili su da više od polovine kreveta popunjavaju pacijenti koji imaju nervnih problema. No njihove bolesti nisu uzrokovane bolešću i poremećajima živaca, već unutarnjim uznemirenostima, uskraćenostima, brigama, poticajima, beznađem, strahovima, stresovima i neuspjesima.

Broj onih koji su pogođeni psihičkim bolestima u brzom je porastu. Ljekarski izvještaji govore da svaki dvadeseti Amerikanac stanovito vrijeme provede u bolnici za duševne bolesti. Isto tako se navodi da je svaki šesti mladić, zbog mentalnih i duševnih problema, bio oslobođen od služenja u američkim oružanim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Šta je uzrok mentalnih poremećaja? Niko ne zna precizne uzroke ovih bolesti, ali ono što je izvjesno je to da su strah i brige uticajni činioci pri njihovoj pojavi. Doktor Vilijam MekGinigel je na jednoj konvenciji američkih stomatologa kazao: “Uznemirenost i brige dovode do nastanka oštećenja zuba”, da bi dodao, “Uzbuđenja i osjećanja koji su posljedica briga i straha uzrokuju narušavanje ravnoteže kalcija u organizmu i uzrokuju kvarenje zuba.” Ne znam da li ste u životu vidjeli osobu kod koje tiroidna žlijezda pojačano radi, ja sam takvu osobu vidio. Takve osobe se tresu i izgledaju kao da su upravo iz groba izašle. A ova njihova drhtavost zavisi od jačine lučenja tiroidne žlijezde. Srce im brže udara, cijelo tijelo im je je pod upalom i uzbuđenjem. Ako se ne zaustavi ovo pojačano lučenje, oni se brzo suočavaju sa smrću.

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Dijete, naslijeđe i odgoj 2, Fondacija „Mulla Sadra“, Sarajevo, 2011, preveo sa perzijskog: Ibrahim Avdić


[1] El-Mu'minun, 96.

Pitanja i odgovori