Upućivanje na dobro i odvraćanje od zla

Uzvišeni Bog kaže:

وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَـئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ  

Neka među vama bude jedna zajednica koja će pozivati na put dobra, zahtijevati dobročinstvo i zabranjivati zla, a takvi će uspjeti, zaista.(Ali Imran,104)

Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Kad moj Ummet počne prebacivati na druge upućivanje na dobro i odvraćaju od zla, objavi im rat od strane Uzvišenog Allaha.”  (Biharu-l-envar, sv. 100, str. 92.)

Imam Ali, a.s., kaže: “Ko napusti odvraćanje od zla srcem, jezikom i rukom, on je mrtvac među živima.”(Biharu-l-envar, sv. 100, str. 94.) 

Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Spriječiti vjernika u činjenju harama kod Boga ima vrijednost kao sedamdeset primljenih hadževa.” (Vesa’ilu-šši’a, sv. 11, str. 278.)

Imam Ali, a.s., kaže: “Traži da se čine dobra djela, bit ćeš među dobrim. Odvraćaj od zla svojim djelima i riječju i kloni se svom svojom snagom od onoga ko čini zlo. Bori se u ime Boga kako Njemu dostoji i nemoj da te u tome odvrati bilo čiji prijekor. Baci se u opasnosti radi Istine, ma gdje ona bila.” (Nehdžu-l-belaga, pismo 31.) 

Imam Bakir, a.s., kaže: “Zaista, upućivanje na dobro i odvraćanje od zla je postupak poslanika i način djelovanja dobrih. To je velika obaveza uz pomoć koje se druge obaveze održavaju, uvjerenja čuvaju, poslovi ozakone, nepravda suzbija i blagostanje ispunjava zemlju.”  (El-Kafi, sv. 5, str. 56.)

Imam Ali, a.s., kaže: “Postojanost vjere je uvjetovana upućivanjem na dobro i odvraćanjem od zla kao i pridržavanjem granica koje je Bog uspostavio.”(Gureru-l-hikem, str. 236.)

Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Temelj vjerskih propisa je naređivanje dobra, odvraćanja od zla i izvršavanje kazni.” (Vesa’ilu-šši’a, sv. 16, str. 135.) 

Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Onaj koji poziva na dobro, a odvraća od zla je namjesnik Božiji i Poslanikov na zemlji.” (Mustedreku-l-vesa'il, sv. 12, str. 179.)

Božiji Poslanik, s.a.v.s., kaže: “Moj Ummet će biti u dobrostanju dok budu naređivali dobro, odvraćali od zla i međusobno se pomagali u dobročinstvu i bogobojaznosti. Kada to ne budu radili, blagostanje će im biti oduzeto.” (Et-Tehzib, sv. 6, str. 181.)

Imam Ali, a.s., kada ga je ranio Ibn Muldžem, prokleo ga Allah, kaže u oporuci Hasanu i Husejnu, a.s.: “Bojte se Boga i, opet, bojte se Boga u pogledu džihada i borite se na Božijem putu svojim imecima, životima i riječima. Ne odustajte od pozivanja na dobro i odvraćanja od zla, kako ne bi zavladali loši među vama, kada ćete moliti, ali vam to neće biti prihvaćeno.” (Nehdžu-l-belaga, pismo 47.)

Imam Ali, a.s., kaže: “Upućivanje na dobro je najvrjednije djelo ljudi.” (Mustedreku-l-vesa'il, sv. 12, str. 185.)

Imam Sadik, a.s., kaže: “Sva dobra djela zajedno pa i borba na Božijem putu, u usporedbi sa upućivanjem na dobro i odvraćanjem od zla su kao pljuvačka u usporedbi s dubokim oceanom.” (Biharu-l-envar, sv. 100, str.89.) 

Imam Bakir, a.s., kaže: “Bog Uzvišeni i Slavni objavio je poslaniku Šuajbu, a.s.,: ‘Kaznit ću sto hiljada ljudi iz tvog naroda. Četrdeset hiljada loših, šezdeset hiljada dobrih.’ Šuajb, a.s., reče: ‘Gospodaru, ovi su iskvareni, ali šta je sa dobrim?’ Potom mu Uzvišeni objavi: ‘Oni su blago postupali sa griješnicima i nisu bili srditi zbog Mog gnjeva.'” (El-Kafi, sv. 5, str. 56.) 

Imam Ali, a.s., kaže: “Tražite od drugih da čine dobro i odvraćajte od zla i znajte da upućivanje na dobro i odvraćanje od zla ne privlači smrt i ne odbija opskrbu.” (Vesa’ilu-šši’a, sv. 16, str. 120.) 

Imam Sadik, a.s., kaže: “Teško narodu koji se ne pokorava Allahu upućivanjem na dobro i odvraćanjem od zla!” (Mustedreku-l-vesa'il, sv. 12, str. 181.)

 

 

Izvor: Sejjid Kamal Faghih Imani, BUKET CVIJEĆA – iz vrta predaja Poslanika, s.a.v.a., i Ehli-Bejta, a.s., Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2009., sa engleskog prevela: Amina Čorak

Pitanja i odgovori