Temelji islamske kulture 2

Knjiga predstavlja zbir govora vođe islamske revolucije Sejjida Alija Hameneija koje je držao različitim prilikama u periodu od 1989. do 2009. godine. Govori su držani pred različitim grupama i raznovrsnom publikom.

Nastavljajući se na prvi svezak, drugi svezak je podijeljen u tri dijela:

  1. DIO: Kulturni front
  2. DIO: Upravljanje kulturom
  3. DIO: Izvoz i publikovanje kulturne revolucije

Isječak iz knjige:

Kulturna agresija se razlikuje od kulturne razmjene.

Kulturna razmjena je potrebna. Nema naroda koji nema potrebu da u svim područjima, pa i na području kulturnih pitanja – skupu svih onih pitanja koja se nazivaju kulturom – uči od drugih naroda. Povijest je uvijek to i bila.

Kulturna agresija znači da jedna grupacija – politička ili ekonomska – radi svojih političkih ciljeva i porobljavanja jednog naroda, napada temelje kulture tog naroda. Ta skupina uvozi neke nove stvari u tu zemlju i taj narod. Ali silom. I sa ciljem da te stvari zamijene kulturu i vjerovanja tog naroda. To se zove agresija. U kulturnoj razmjeni cilj je činjenje narodne
kulture plodnom i njeno upotpunjavanje. Ali, u kulturnoj agresiji cilj je iskorjenjivanje narodne kulture i njeno uništavanje. U kulturnoj razmjeni, narod koji od drugih naroda nešto uzima, traži da uzme prijatne, ugodne, dobre stvari i one koje ga zanimaju.

Pitanja i odgovori