Post kao ispravljanje moralne iskvarenosti

U islamskim predajama, post se opisuje kao vatreni plamenik koji istopi moralne nečistoće unutar čovjeka, pripremajući ga za transformaciju slično kao što vatra topi željezo za oblikovanje. Ova analogija jasno ilustrira dubinu utjecaja posta na unutarnju duhovnu transformaciju.

Primjer žene koja je, dok je postila, izrekla ružne riječi svojoj sluškinji, naglašava suštinu posta u islamskom učenju. Božiji Poslanik je jasno ukazao da post nije samo suzdržavanje od hrane i pića, već je njegova svrha sprječavanje moralnih propusta, kontrola jezika i izbjegavanje neprimjerenih riječi.

Stoga, post ima moć očistiti moralnu prljavštinu. Pravilno prakticiran post preobražava čovjeka u osobu koja je čista od moralnih mrlja, snažne volje, ljubazna prema drugima i spremna pomoći potrebnima. Postavlja ga na put humanosti, obogaćenog nizom plemenitih vrlina.

Ramazan djeluje kao korektor, ne samo na individualnoj razini već i na društvenoj, ekonomskoj i materijalnoj razini. Na primjer, sadekatu-l-fitr, koji svaki musliman treba platiti, može se koristiti za poboljšanje društva kroz napredak industrije, tehnologije, zdravstva, obrazovanja i infrastrukture.

Nažalost, nedostatak sposobnosti i slabost vlasti u islamskim društvima često dovode do gubitka ovog dragocjenog duhovnog i materijalnog kapitala.

Stoga, molimo Uzvišenog Boga da nas učini istinskim praktikantima posta i da nam otkrije mudrost i filozofiju posta, te omogući da iskoristimo njegove brojne koristi za naše duhovno i materijalno blagostanje.

 

prof. Akbar Eydi

Pitanja i odgovori