Priređivanje iftara

Ramazan je mjesec koji obiluje duhovnim blagoslovima, samoodricanjem i zajedništvom. Jedna od najdragocjenijih praksi tokom ovog svetog perioda je priređivanje iftara postačima, čin koji nosi sa sobom duboke duhovne i socijalne vrijednosti.

Allahov Poslanik, s.a.v.a., podučava nas o blagodatima koje donosi priređivanje iftara postačima. U jednom od hadisa navodi se: “Onaj ko postaču priredi iftar ima nagradu kao i on, a da se pritom ne umanji nagrada postaču, te nagrada i za sva dobra djela koja učini postač snagom koju je zadobio tom hranom.” Ovaj hadis naglašava da priređivanje iftara ne samo da donosi blagodati osobi koja posti već i osobi koja je priredila iftar. To je prilika za dijeljenje radosti i solidarnosti, što se smatra dragocjenim djelom u očima Boga.

Učenje Poslanika nastavlja se kroz pouku koju je prenio hazreti Aliju: “O Ali, vjernik ima tri radosti na ovome svijetu: susret s braćom, priređivanje iftara postaču i namaz krajem noći.” Ovaj hadis podsjeća nas da je priređivanje iftara jedan od najvećih izvora radosti u životu vjernika. To je trenutak kada se zajednica okuplja kako bi dijelila hranu, osjećaje i duhovnu blizinu.

Allahov Poslanik također ističe veličinu čina priređivanja iftara u mjesecu ramazanu, rekavši: “Onaj ko priredi iftar vjerniku u mjesecu ramazanu ima nagradu kao da je oslobodio roba i oprost za grijehe koje je ranije počinio; a ako ne može ponuditi ništa drugo do malo razvodnjenog mlijeka koje da postaču pa on njime okonča svoj post ili vode i hurmi, i ne bude mogao ponuditi više od toga, Bog će mu dati istu nagradu.” Ova pouka ukazuje na veliku vrijednost i blagoslove koji proizlaze iz čina priređivanja iftara, bez obzira na veličinu i oblik ponuđene hrane.

Priređivanje iftara postačima u mjesecu ramazanu nije samo običaj već duboka duhovna praksa koja odražava solidarnost, brigu za druge i ljubav prema bližnjima. Kroz ovaj čin, vjernici ne samo što izražavaju svoju zahvalnost Bogu za blagoslove hrane već i grade čvršće veze unutar svoje zajednice, što donosi dublje duhovno ispunjenje i blizinu s Bogom.

 

Izvor: Muhammedi Rey Šehri, Mudrosti Vjerovjesnika islama 3, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2012., sa arapskog preveli: Mehmedalija Hadžić i Samed Jelešković

Pitanja i odgovori