Izbjegavanje ogovaranja

Ramazan je mjesec posvećen duhovnom uzdizanju, samodisciplini i suzdržavanju od neprimjerenih postupaka. Učenja Allahovog Poslanika, s.a.v.a., jasno ističu važnost klonjenja ogovaranja tokom ovog svetog perioda.

U jednom hadisu, Poslanik, s.a.v.a., naglašava: “Postač je u robovanju Bogu (ibadetu) i dok spava u svojoj postelji, ako ne bude ogovorio muslimana.” Ova izjava podsjeća vjernike da je postačeva odanost Bogu prisutna čak i kada spava, te da bi trebalo izbjegavati ogovaranje kako bi se očuvala ta duhovna čistoća.

Dalje, Poslanik upozorava: “Ko ogovori nekog muslimana, njegov post je ništavan i njegov abdest je pokvaren.” Ovo jasno pokazuje ozbiljnost posljedica ogovaranja za duhovni integritet posta i molitve.

U razgovoru s Hazreti Alijem, mir s njim, Poslanik, s.a.v.a., posebno ističe: “O Ali, čuvaj se ogovaranja i prenošenja tuđih riječi jer ogovaranje kvari post, a prenošenje tuđih riječi donosi kaznu u grobu!” Ova pouka naglašava dublje posljedice ogovaranja, ne samo u ovom životu već i u onome što dolazi nakon smrti.

Ovi hadisi podsjećaju vjernike da post nije samo fizička praksa već i moralna obaveza koja zahtijeva određene etičke standarde. Klonjenje ogovaranju nije samo izraz poštovanja prema drugima već i način jačanja duhovne veze s Bogom.

Tokom Ramazana, vjernici se pozivaju da prakticiraju samokontrolu, empatiju i suosjećanje prema drugima. Izbjegavanje ogovaranja nije pohvaljeno samo tokom posta več treba postati trajna ljudska osobina kao izraz dubokog duhovnog sazrijevanja koje vodi ka većoj blizini s Bogom.

 

 

Izvor: Izvor: Muhammedi Rey Šehri, Mudrosti Vjerovjesnika islama 3, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2012., sa arapskog preveli: Mehmedalija Hadžić i Samed Jelešković

Pitanja i odgovori