Ramazan – mjesec odgoja čovjeka

Fondacija “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini organizirala je program u susret mjesecu ramazanu, koji je održan 6. 3. 2024. u prostorijama Bošnjačkog instituta, s početkom u 18:30 sati. Gosti izlagači u programu, koji smo nazvali “Ramazan – mjesec odgoja čovjeka”, bili su: dr. Khobad Soleimani, njegova ekselencija ambasador Islamske Republike Iran Ebrahimi Torkeman, dr. Safija Malkić i dr. Nusret Isanović. Programom je moderirao hfz. Ensar Karaman.

Učenjem Kur’ana časnog program je otvorio Rijad Patković, a potom se prisutnima obratio direktor Fondacije “Mulla Sadra” dr. Khobad Soleimani. On je govorio o hutbi Božijeg Poslanika, neka je mir na njega i njegovu čistu porodicu, koju je održao u posljednjim danima mjeseca šabana, a koja glasi: “O ljudi, došao vam je ramazan s blagoslovom, milošću i oprostom, mjesec koji je Uzvišenom Bogu draži od svih drugih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana, čije su noći značajnije od svih drugih noći, čiji su sati bolji od svih drugih sati.”

Prisutnima se zatim obratila dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je, između ostalog, naglasila da mjesec ramazan treba biti prilika da se urede svi odnosi unutar porodice, s posebnim osvrtom na bogobojaznost, znanje i zahvalnost.

Nakon doktorice Malkić, prisutni su imali priliku poslušati njegovu ekselenciju ambasadora islamske Republike Iran gospodina Torkemana, koji je govorio o tome da je čovjek dva puta gost Uzvišenom Bogu – na hadžu i u mjesecu Ramazanu, a jednom je Sam Bog čovjekov gost, onda kada mu je slomljeno srce.

Na samom kraju svečanog programa prisutnima se obratio i dr. Nusret Isanović, koji je svoj govor usmjerio na značenje posta naglasivši da post nije mehanički čin, već duhovna gozba i da čovjek treba odgajati dušu, čija se vrijednost krije u odnosu s Bogom.

Po završetka programa posjetitelji su bili u mogućnosti međusobno se družiti uz raznovrsnu zakusku, što je bila prilika za opušten razgovor i daljnje povezivanje.

Pitanja i odgovori