34. Internacionalni sajam knjiga u Sarajevu

Izdavaštvo “Mulla Sadra” iz Sarajeva sudjelovalo je na 34. Internacionalnom sajmu knjiga i učila, koji se od 12. do 17. aprila 2023. godine održao u Centru “Skenderija” u Sarajevu. Organizatori sajma KJP Centar “Skenderija” – Sarajevski sajam i Programski savjet Sajma knjiga odlučili su da ove godine sajam bude održan pod motom “Autorska prava i slobode”.

U okviru ovogodišnjeg sajma naše izdavaštvo upriličilo je tri promocije naših novih izdanja. U petak, 14. 4., s početkom u 16 sati imali smo promociju knjige Sjećanje Ajetollaha Hameneija na revolucionarnu borbu autora Mohammada Alija Azaršaba, a promotor je bio direktor Fondacije “Mulla Sadra” gospodin Ghobad Solejmani. Odmah sutra, 15. 4., održali smo dvije promocije zaredom. Prva je počela u 14:10 sati  knjigom Putevi i staze dobra – Savjeti Božijeg Poslanika, s. a. v. a., Ebu Zerru autora Misbaha Yazdija, u promociji gospodina Ermina Klepe, dok je drugu promociju započela gospođa Mediha Hadžajlić u 14:30 sati promovirajući knjigu Podučavanje vjerskim pojmovima ukorak s razvojnom psihologijom autora Nasera Bahonara.

Na zatvaranju Sajma dodijeljene su sajamske nagrade u 18 kategorija, a o kojima je odlučivao tročlani žiri. Između ostalih, dodijeljene su nagrade za uredništvo, najbolje oblikovanje knjige, ilustraciju knjige, za najbolji izdavački poduhvat godine, za najbolju promociju djela na Sajmu, najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, za nauku, najbolji štand i multimedijalnu promociju knjige, kulture i umjetnosti, za najbolju bibliotekarku/bibliotekara, za izdanja novih medija, za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, za očuvanje i valorizaciju književne baštine, za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti, za objavljeno književno djelo u dijaspori, te za e-izdavaštvo i nove tehnologije. S ponosom možemo reći da je naše Izdavaštvo osvojilo nagradu u kategoriji za nauku, oblast društvene i prirodne nauke, za knjigu Podučavanje vjerskim pojmovima ukorak s razvojnom psihologijom autora Nasera Bahonara.

Prema ocjenama organizatora, Sajam je bio iznimno posjećen, što samo svjedoči golemoj privrženosti ljudi knjizi, bez obzira na sve brži razvoj modernih tehnologija.

Pitanja i odgovori