Okrugli sto “Muhammed (s). – Blagovjesnik razumnosti i duhovnosti”

U četvrtak, 13. 10. 2022. godine, u Bošnjačkom institutu organiziran je okrugli sto povodom obilježavanja rođendana Allahovog poslanika Muhammeda, s. a. v. a., u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra”, s početkom u 19.00 sati.

Tema okruglog stola bila je Muhammed, s. a. v. a. – Blagovjesnik razumnosti i duhovnosti, a gosti prof. dr. Akbar Eydi, prof. dr. Rešid Hafizović, dr. Ghobad Solejmani, te mr. Meho ef. Šljivo.

Prvi se prisutnima obratio direktor Fondacije dr. Ghobad Solejmani, koji je govorio o raznim aspektima Poslanikove, s. a. v. a., ličnosti, s naglaskom na univerzalnu poruku koju je Poslanik kao milost svjetovima dostavio cijelom čovječanstvu.

Nakon gosp. Solejmanija prisutni su imali priliku da čuju nadahnuto predavanje uvaženog prof. dr. Rešida Hafizovića. On se osvrnuo na znanje u islamu kao prvu vrijednost rekavši da je znanje hrana ljudskom umu, ali da je vrlina hrana duši, koja ne može biti kraljica ljudskog mikrokosmosa ako čovjek ne živi s vrlinom, jer tada postaje tiranin.

Prof. dr. Akbar Eydi govorio je o značenju pečata poslanstva, s naglaskom da se tu radi o obznani zrelosti čovječanstva i prelasku s etape osjetilnih percepcija, kao temeljnih, na etapu racionalnih percepcija.

Na samom kraju okruglog stola prisutnima se obratio mr. Meho ef. Šljivo, koji je govorio o Poslaniku kao uzoru u svim aspektima života i na kraju zaključio da je preporod koji je izveo Poslanik, s. a. v. a., na Arapskom poluostrvu, uprkos uvriježenim predrasudama i krivim informacijama da se radi o ratnim osvajanjima, bio preporod mira, ljubavi, znanja, sklada i jedinstva ljudi, zasnovan na novim božanskim kriterijima.

Okruglim stolom moderirao je mr. Refik Razić.

Pitanja i odgovori