Način otkrivanja tajni

Za otkrivanje nutarnje tajne nekog čovjeka, izuzev mučenja i kažnjavanja kao nečovječnih postupaka, u prošlosti, a i danas – koriste se mnoga sredstva:

1. Imam Ali, a.s., je iskoristio snagu moralne savjesti i ogavnost braka sa sinom, kada je ženu doveo u takav ćorsokak da je morala otkriti svoju pomno čuvanu tajnu i kojom prilikom je odmah prihvatila svoje materinstvo.

2. Poznata je priča o Ibn Sini i čovjeku koji je bolovao zbog ljubavi. Ibn Sina je došao do postelje bolesnika koji je u unutrašnjosti izgarao od ljubavi, a to nije mogao reći. Opipavao je bolesnikov puls, a drugi čovjek je nabrajao imena svih gradskih naselja – jedno po jedno. Kada se spomenulo ime jednog naselja, puls se značajno ubrzao. Onda je Ibn Sina naredio da počnu nabrajati imena svake uličice u tom naselju. Pri spomenu jedne od njih puls bolesnika se opet ubrzao. Onda je uslijedilo nabrajanje kuća u toj ulici, a potom članova porodice jedne kuće. Sve je bilo uobičajeno dok nije spomenuto ime jedne djevojke, kada je bolesnikov puls žestoko poskočio. Onda je Ibn Sina iznio dijagnozu: Bolest ovog pacijenta je silna zaljubljenost u tu i tu djevojku, iz te i te kuće. Tako je Ibn Sina putem bila otkrio tajnu skrovitu u skrivenom biću mladića.[1]

3. Posredstvom hipnoze moguće je zaposjesti volju bolesnika i navesti ga da kaže svoju skrivenu tajnu.

4. U nekim slučajevima na osnovu promjene boje lica ili neuobičajenih pokreta osoba moguće je prodrijeti u unutrašnju tajnu. Naprimjer, jedan od članova porodice čita novine naglas, a ostali slušaju. Odjednom, nailazi na vijest kako je mladić prevario djevojku i dogodilo se to i to. Svi članovi porodice tu vijest primaju sa uobičajenim čuđenjem, ali djevojka o kojoj smo govorili, koja je i sama žrtva takve obmane, i koja je izgubila nevinost, kada čuje tu priču, koja liči na njen slučaj, zapada u neobično stanje. Mijenja joj se boja lica, osjeća nelagodu, nema volju da se ta vijest nastavi čitati, ali da drugi ne bi shvatili o čemu je riječ, ona se pravi da je ne zanima da dalje sluša priču. U istom trenutku počinje nešto raditi ili glasno zove komšijino dijete. Ukratko, pravi se da ne sluša čitanje novina i da se bavi drugim poslom, a nije svjesna da takvi postupci ukazuju na njeno neuobičajeno stanje. Time razotkriva svoju unutrašnju uznemirenost. Dakle, promjena boje lica, neprirodni i uznemireni pokreti predstavljaju jedan od načina upoznavanja unutrašnje svijesti i skrivene savjesti osoba.

Freud je za otkrivanje skrivenih tajni i skrivene savjesti najviše koristio dva načina:

a) Nesvjesni govori i djelovanje, koji se događaju nehotimično i pri kojima volja nema nadzor;

b) San i tumačenja sna.

Neki zapadnjaci su pretjerali u vezi sa Freudom i njegovim teorijama iz psihoanalize umislivši da je on prva osoba u ljudskoj civilizaciji koja je nesvjesne riječi i tumačenje snova smatrala sredstvima za upoznavanje ljudske podsvijesti. Možda su čak i neki učenjaci iz naše zemlje zapali u istu grešku, a poznato je da u pogledu obje ove oblasti u islamu postoji poprilično iskustvo te je u vezi s njima u vjerskim knjigama naveden niz primjera. Osim toga, Freud je u pogledu tumačenja snova razmišljao manjkavo i nestručno. 

 

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Dijete, naslijeđe i odgoj 1, Fondacija „Mulla Sadra“, Sarajevo, 2011, preveo sa perzijskog: Ibrahim Avdić


[1] Logatname Dehoda (Ebu Ali), str. 644. 

Pitanja i odgovori