Znači napredujemo… drago mi je, a dokaz tomu je što moje pitanje i Vaš odgovor niste objavili na stranici… helem… Da krenemo redom, od selama… Nazivam vam selam jer vas ne smatram nevjernikom, ali da budem iskren on je više iz učtivosti, a ne zbog toga što vas volim, jer iskreno… niste mi baš dragi. Ne mrzim vas, ali ni ne volim vas… jer ipak vi ste šija (rafidija), a ja sam sunija… stoga vaša priča o konradiktornosti pada u vodu… Dalje, kada sam vam čestitao na mudrosti, mislio sam na onu podmuklu i odvratnu mudrost koja očito izbija iz vas i vama sličnih… jer i više je nego očito da obmanjujete naivne tako što im se predstavljate u nekom poslaničkom svjetlu, a u osnovi došli ste čak iz Irana da nas učite vjeri, iako mi hvala Allahu imamo svoje efendije i svoje alime tako da nam Vi zaista niste potrebni. Pogotovo niste dobrodošli da odgovarate na pitanja, jer za to postoji fetva-emin, dr. Ljevaković, pri Rijasetu, stoga ću vrlo rado pokrenuti postupak da se Vama zabrani da djelujete na takav način u ovoj zemlji, jer koliko je meni poznato ovdje islam zastupa Islamska zajednica, a Vi niste sa njima, tako da, zakonski gledano – a zakon o vjerama je usvojen u Parlamentu – vi nemate nikakvo pravo da pod plaštom islama širite vaše bolesne šitske ideje…. Zato, očekujte uskoro da prestanete sa zabluđivanjem putem vaših nadri-odgovora, i taj posao prepustite dr. Ljevakoviću, koji je usput kazano, svršenik šerijata, iz Vama najmrže zemlje.

Samo neukima možete prodavati priču da su razilaženja sunija i šija u sporednim stvarima ove vjere… meni je poznato da ogromna većina šija psuje ashabe, a mi vjerujemo da onaj ko to radi postaje kafir, s druge strane vi vjerujete da smo mi ubili Husejna i da smo unakazili (po vama) Kur'an, pa smo stoga mi u vašim očima kafiri… Ponavljam, nisu sve šije iste i ne vjeruju ovako, ali znam vallahi da ih se veliki broj okupi na Dan Ašure u Kerbeli i da tamo rade svašta, od čega se kosa diže. I da je moguće pomiriti sunije i šije, eh onda ste očito u nekoj drugoj dimenziji, koja nije relana…. Nikad, zapamtite ovo, Nikad se sunije i šije neće pomiriti, a utopista poput vas je bilo i biće… Što se tiče knjige Lillahi summe li tarih…. eh ako je ono najbolje što možete onda sam razočaran… dajte se potruditi malo bolje…:) Riječ summe razgraničava dvije navedene stvari u naslovu knjige… a nijjet i iskrenost su u srcu, pa da li je autor knjige bio iskren i da li mu je nijjet bio ispravan to ćemo ostavit Allahu… nadalje priča o širku je baš smiješna…. jer poznato je da je dozvoljeno reći uz Alahovu pomoć, a zatim (summe) Hasanovu ili šta već… dakle širka ni na vidiku… Dok pišem sve ovo smješak mi je na licu jer iz vaših riječi se vidi da znate o kakvoj knjizi se radi… stoga me raduje činjenica što ćemo imati priliku sve to fino predočiti običnom bosasnkom narodu, koji hvala Allahu ne begeniše vas šije tako da će sve ovo doprinijeti da vas svi mi onako skupa još više “zavolimo”. A to da li će knjiga imati prođu i da li će biti primljenja – vi se ne trebate za to sikirati.

Rekoh Bosanci nisu glup narod, nisu oni Perzijanci… a Vi ste dodali: “Znači: Perzijanci su glupi…” Ja nisam to rekao, vi ste… Kako god, napisah te riječi tek onako, iako znam da nisam htio genelarizirati stvar jer jasno je da nisu svi Perzijaci glupi, mislio sam samo na one koji su prihvatitli tu bolesnu ideju šizma i psovanja ashaba i proklinjanja majke vjernika Aiše, r.a.! Da, za mene su takvi najveći prostaci i glupaci! Jer sunija sam i volim ashabe, svim srcem ih volim, a zato što njih volim, izvinite ne mogu voljeti i svu onu stoku koja se sabere u Kerbeli i psuje Ebu Bekra i Omera, r.a.! Od malih nogu mrzio sam one koju su mi psovali majku ili tetke, eh ta navika da mrzim još je prisutna…. samo ovaj put žešća… iako ponekad mi više bude žao onih jadnika koji su zadojeni šizmom, pa se zgrozim kad pomislim na sve one zabluđivače iz reda šitskih alima… A naravno, ne mislim na vas jer niste poznati, koliko ja znam, u širim šitskim krugovima… A one alime koje ste nabrojali, pa rekoh vam nisu svi Perzijanci glupi, samo Rafidije, i to prije svega njihova ulema, pa zatim svi koji se povode za njima…. a sunijske zvijzde sijaju…. iako mi se sviđa to što niste propustili priliku da kažete da je Zamahšerijev komentar Kur'ana kao zvijezda koja blista među ostalim komentarima… očito je da ste skloni zabludama i njihovim nosiocima. Koda nas, sunija, Zamahšerija cijenimo samo kao vrsnog poznavaoca arapskog jezika i s te strane njegov Kesaf je u redu, ali sam on je Mu'tezili i to je…

Pa eto, očekujem ovaj put malo bolji odgovor… Nemojte mi biti ovako smušeni kao prošli put…

Ponosni sunija, koji voli ashabe!

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021