U ime Allaha

Eselamu alejkum

Dozvolite mi da Vam pohvalim dosadašnji rad kao i uspjeh na kulturno- vjesko naučnim poljima. U nadi i dovi upućenoj Uzvišenom Gospodaru da Vas pomogne u daljnjem radu i aktivnostima. Amin!

Znam da imate mnogo obaveza, od kojih je jedna odgovaranje na pitanja posjetitelja web stranice, shodno tome šaljem vam nekoliko pitanja za koja se nadam da Vam neće oduzeti mnogo vremena. U slučaju da Vam oduzmu mnogo Vašeg cijenjenog vremena unaprijed se izvinjavam.

1. Zašto je Uzvišeni Gospodar iskušavao svoje poslanike,a.s., iako je On obavješten o budućnosti?

2. Budući da Uzvišeni Gospodar zna budućnost svega postojećega, zašto je iskušavao svoje poslanike teškim ispitima, kao što je iskušao hazreti Ibrahima, a.s., da učini svoga sina kurbanom? Zar to nije jedan vid poigravanja Njegovog sa poslanicima?!

3. U 53. ajetu sure Enfal, kao i u 11. ajetu sure Ra'd uvjetovano je da će Uzvišeni Bog promjeniti nas u slučaju da se mi promjenimo. Ako se mi mijenjamo onda sva ta promjena je došla od nas samih. Kakvu kasnije ulogu u svemu tome ima Uzvišeni Bog? Jer sve je to naš trud, a ne Njegov! Zar to nije pripisivanje svega Uzvišenom Bogu koji nije ništa uradio?

Ovo su pitanja za sada koja sam htjeo da Vam ih proslijedim. Nadam se da Vam neće oduzeti mnogo vremena, kao i prevodiocu.

Unaprijed Vam se zahvaljujem za trud koji ćete uložiti za ova pitanja.

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021