Utjecaj dozvoljene hrane na čovjekov život

Tokom života čovjek dosta vremena utroši na opskrbu hranom jer je bez nje život nezamisliv. Naravno, ovo nije svojstveno samo čovjeku – sva su živa bića u dodiru s materijom, o kojoj ovisi njihov tjelesni život. Ova je tema posebno bitna kada je riječ o čovjeku, jer čovjek ima dvije dimenzije – Božanski ruh i materijalno tijelo, pa u tom pogledu i vrsta hrane koju čovjek za sebe pribavlja neposredno utječe na njegov duhovni život.

Postoje mnogobrojni kur’anski ajeti i islamske predaje koje nam govore o važnosti halal-zalogaja u čovjekovom životu. Zakoni i propisi koji se odnose na stjecanje opskrbe, a sadržani su u časnom Kur’anu i sunetu Božijeg Poslanika, s.a.v.a., putokazi su čovjeku u stjecanju dozvoljene opskrbe i odvraćaju ga od mogućih negativnih posljedica  korištenja nedozvoljene opskrbe.

Uzvišeni Bog u časnoj suri Mu’minun kaže:

یا أَیُّهَا الرُّسُلُ كُلُوا مِنَ الطَّیِّباتِ وَ اعْمَلُوا صالِحاً إِنِّی بِما تَعْمَلُونَ عَلیمٌ؛

“O, poslanici! Jedite lijepa jela i radite dobra djela! Ja sve znam šta vi radite!”

U ovom časnom ajetu  vrlo je zanimljivo da Uzvišeni Bog, odmah nakon naređivanja lijepih jela i čiste hrane, govori o dobrim djelima.

Neki komentatori časnog Kur’ana vidjeli su neposrednu vezu između ove dvije naredbe, u smislu da dozvoljena hrana može čovjeku pomoći u dobrom ophođenju, iz čega se jasno može zaključiti i obratno, dakle, hrana koja nije dozvoljena može biti prepreka u izvršavanju dobrih djela.

Utjecaj haram-zalogaja na potomstvo

Korištenje nedozvoljene opskrbe ima svoje posljedice, ne samo na čovjekovu dušu već i na njegovo potomstvo, kao što se kaže u predaji Imama Sadika, a.s.,: “Posljedice stjecanja haram-opskrbe pokazuju se na čovjekovom potomstvu.” Naravno, ovdje neko može upitati zašto buduće potomstvo mora snositi posljedice grijeha svojih očeva? U odgovoru ćemo reći da su posljedice nedozvoljene opskrbe na život čovjeka kao posljedice nekih štetnih supstanci i opasnih mikroba ili nuklearnih čestica, koje svoje štetne i otrovne tragove ostavljaju i na buduće generacije. Posljedice izloženosti zračenju trpjet će ne samo ljudi koji su neposredno izloženi zračenju nego i buduće generacije začete od tih ljudi. Na isti način nedozvoljen zalogaj utječe i na budući naraštaj, koji će se, da bi dosegao duhovno savršenstvo, morati suočiti s mnogim teškoćama, ali to nikako ne znači da je udaljen od Božije milosti ili da  je prisiljen činiti grijehe u životu.

 

 

Izvor: http://knowledge.anikal.com

Prijevod: Amina Čorak

Pitanja i odgovori