PORUKA LIDERA ISLAMSKE REVOLUCIJE AJETULLAHA HAMENEIJA U POVODU HADŽDŽA 1445/2024. GODINE

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Hvala Bogu, Gospodaru svjetova, i neka su blagoslov i mir na najbolje stvorenje, našeg predvodnika Muhammeda, njegovu dobru porodicu, njegove odabrane ashabe i one koji ih slijede u pravednosti do Sudnjega dana.

Prelijepi i blagi ibrahimovski poziv, koji se, po Božijoj naredbi, svim ljudima i u svim vremenima upućuje u danima hadža da posjete Kabu, i ove godine je privukao i usmjerio srca velike skupine muslimana iz svih krajeva svijeta ka ovom mjestu monoteizma i jedinstva, i stvorio ovaj veličanstveni i raznoliki skup ljudi, te i svojima i tuđinima pokazao rasposranjenost među ljudima i aktivnu duhovnu snagu islama.

Ovaj veliki skup i složeni obredi hadža, kada god se posmatraju očima i iz ugla promišljenosti, muslimanima su donosili jačanje snage i samopouzdanja te su bili izvorište sigurnosti i ubjeđenja, dok su neprijateljima i zloćudnima jačali strah i strahopoštovanje.

Ne treba se čuditi ako zlonamjernici i neprijatelji islamskog Ummeta upravo ova dva aspekta dužnosti hadža učine metom destrukcije i sumnje, bilo pokušajem preuveličavanja vjerskih, mezhebskih i političkih različitosti, ili putem umanjenja njegovih svetih i duhovnih dimenzija.

Kur'an časni hadž opisuje i predstavlja kao manifestaciju robovanja Bogu, spominjanja Boga i skrušenosti, kao manifestaciju ravnopravne plemenitosti svih ljudi, kao manifestaciju oblikovanja i usklađivanja materijalnog i duhovnog života čovječanstva, kao manifestaciju blagoslova i upute, kao manifestaciju moralnog smiraja i praktične koegzistencije među braćom, te kao manifestaciju odbojnosti prema neprijateljima i snažnog sučeljavanja s njima.

Zadubljivanje u ajete koji se odnose na hadž i promišljanje o radnjama i obredima ove vjerske obaveze bez premca sve to, kao i slične tajne i simbole, pokazuju nam u složenom spoju hadža.

Vi se, draga braćo i sestre hodočasnici, nalazite na pozornici upražnjavanja ovih svijetlih istina i učenja. Svoje misli, razmišljanje i djelo približite što više tome i svoj obnovljeni identitet, prožet ovim uzvišenim učenjima, vratite vlastitim domovima. To je najvrjedniji i istinski poklon vašeg ovogodišnjeg putovanja na hodočašće i hadža.

Ove godine pitanje odricanja je mnogo izraženije nego prethodnih godina. Katastrofe u Gazi, koje su nezabilježene u savremenoj historiji čovječanstva, i drskost nemilosrdnog cionističkog režima, koji je manifestacija okrutnosti i bezobrazluka i koji je već suočen sa svojim slabljenjem i propašću, ne ostavljaju bilo kojem pojedincu, stranci, grupaciji, vladi ili muslimanskoj skupini prostor za bilo kakvo razmatranje i umirivanje. Ovogodišnji program odricanja mora biti znatno opširniji od lokacije i susreta na hadžu; on se mora proširiti i nakon hadža u sve zemlje i sve gradove s muslimanskom populacijom, bilo gdje u svijetu, i mora se prenijeti širom svijeta svima, a ne samo ovogodišnjim hadžijama.

Ovo odricanje od cionističkog režima i njegovih pomagača, posebno Sjedinjenih Američkih Država, mora se pokazati u riječima i djelima svih naroda i njihovih vlada i time suziti prostor beskrupuloznim dželatima.

Čelični otpor Palestine te strpljivi i napaćeni narod Gaze, čiji su strpljenje i otpor pozitivno zaprepastili i iznenadili cijeli svijet, moraju biti pomognuti svim mogućim sredstvima i kapacitetima.

Svevišnjeg Stvoritelja molim i od Njega tražim da im dodijeli brzu i potpunu pobjedu, a za vas uvažene hadžije molim da vam prihvati hadžsko hodočašće. Neka prihvaćene molbe i dove hazreti Imama Mehdija, neka je mir s njim, budu uz vas!

Ve-s-selamu alejkum ve rahmetullah

Sejjid Ali Hamenei

Pitanja i odgovori