35. Internacionalni sarajevski sajam knjiga

Izdavaštvo “Mulla Sadra” iz Sarajeva sudjelovalo je na 35. Internacionalnom sajmu knjiga i učila, koji je održan u Centru “Skenderija” u Sarajevu od 17. do 22. aprila 2024. godine pod motom “Riječ”.

Na sajmu je predstavljeno oko 130 novih knjiga i 175 autora i promotora na 86 promocija u Bosanskoj kući u Dvorani “Mirza Delibašić”.

Naše izdavaštvo upriličilo je tri promocije naših novih izdanja. U petak, 19. 4., s početkom u 16 sati imali smo promociju knjige Poslanik milosti autora Sejjida Alija Hameneija, a promotor je bio dr. Hasan Ramazani. Odmah sutra, 20. 4., održali smo dvije promocije zaredom. Prva je počela u 16 sati  knjigom Pitanja i odgovori (sv. 4) autora Akbara Eydija, u promociji direktora Fondacije “Mulla Sadra” gospodina Ghobada Soleimanija, dok je drugu promociju započeo gospodin Ermin Klepo u 16:30 sati, predstavljajući knjigu Islamska misao u Kur'anu (sv. 1) autora Sejjida Alija Hameneija.

Predsjednik Programskog savjeta Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić izjavio je da je Sajam izvanredan te da je okupio najveći broj izlagača. Procjenjuje se da je Sajam posjetilo oko 100.000 ljudi, pojedinačno ili u grupama. On smatra da je to izazvalo zadovoljstvo među izdavačima. Također je primijetio da su ljudi došli iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije te iz kulturnih centara drugih zemalja.

Na svečanoj ceremoniji zatvaranja Sajma obilježen je i Svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO-a tradicionalnim programom Međunarodnog centra za mir i Festivala Sarajevska zima, knjiga i ruža, u spomen na Miguela de Cervantesa i Williama Shakespearea.

Pitanja i odgovori