Ponašanje koje treba izbjegavati za vrijeme posta

Post u islamskoj tradiciji nije samo fizičko suzdržavanje od hrane i pića tokom određenih sati; to je također duhovna praksa koja zahtijeva određene etičke smjernice. Allahov Poslanik, s.a.v.a., jasno je propisao određene radnje koje treba izbjegavati za vrijeme posta kako bi se sačuvala njegova duhovna čistoća i svrha.

Jedno od takvih upozorenja izraženo je u hadisu: “Neka se niko od vas dok posti ne izlaže trome: puštanju krvi, kupanju i lijepoj ženi!” Ovo podsjeća vjernike da izbjegavaju bilo kakve radnje koje bi mogle narušiti duh posta, uključujući i fizičke aktivnosti koje mogu dovesti do gubitka energije ili afektivnih uzbuđenja.

Allahov Poslanik, s.a.v.a., također je istakao da su neka ponašanja nepoželjna tokom posta. U jednom hadisu navodi se: “Zaista, Bog ne voli da imam šest svojstava pa ih ni ja ne volim kod oporučenika od moga potomstva i njihovih sljedbenika poslije mene: predigra za vrijeme posta je jedno od njih.” Ovo upozorenje ukazuje na važnost čuvanja svojstvene duhovne ozbiljnosti i uzdržanosti tokom posta, te na to da takve radnje nisu u skladu s duhom Ramazana.

Ovi hadisi ne samo da podsjećaju vjernike na određene oblike ponašanja koje treba izbjegavati tokom posta, već također naglašavaju važnost svetosti tog duhovnog čina. Post nije samo fizičko odricanje od hrane i pića, već i prilika za dublje duhovno pročišćenje i povezivanje s Allahom.

Slijedeći upute Allahovog Poslanika, s.a.v.a., vjernici mogu postići dublji duhovni uvid tokom Ramazana i izbjeći ponašanja koja bi mogla narušiti svetost ovog svetog mjeseca.

 

Izvor: Izvor: Muhammedi Rey Šehri, Mudrosti Vjerovjesnika islama 3, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2012., sa arapskog preveli: Mehmedalija Hadžić i Samed Jelešković

Pitanja i odgovori