Razlika između etike i filozofije etike

Kao što čitamo u filozofiji etike, ona se sastoji od dvaju ogranaka: normativne etike i metaetike. U normativnoj etici govori se o univerzalnim pravilima. Ova univerzalna pravila su vodič pri raspoznavanju moralnih obaveza. U normativnoj etici racionalnim putem želimo stići do univerzalnih pravila, čije korištenje rasvjetljava naše praktične dužnosti u različitim prilikama. Naprimjer, ako neko bude uvjeren u pravilo koristi i kaže da se ispravnost, bivanje dobrim i obaveznost svakog djela trebaju sagledati prema mjeri koristi i štete za čovjeka ili društvo, on pri djelovanju može odrediti koje djelo je iz moralnog aspekta dobro i ispravno, a koje nije.

U metaetici se govori o etičkim pojmovima i mogućnosti interpretacije etičkih propisa. U ovom dijelu istražuje se da li pojmovi poput dobra imaju svoj izvanjski primjer te da li se etički propisi mogu pojasniti vraćanjem na teorijske zbilje. Naravno, opširne rasprave u vezi s pitanjima filozofije etike nalaze se u udžbenicima iz ove oblasti. Iz onoga što smo rekli o temama koje se razrađuju u normativnoj etici i metaetici postaje jasna veza između etike i filozofije etike.

Etika, na temelju rezultata do kojih se stigne u normativnoj etici i metaetici, pristupa spoznavanju duševnih vrlina i poroka te dobrih i loših djela određujući, s obzirom na pravila koja su prihvaćena u normativnoj etici, koja vrsta djela su primjeri tih univerzalnih pravila. Naprimjer, ukoliko u normativnoj etici prihvatimo da su djela koja dovode do čovjekovog savršenstva dobra i ispravna, u etici postavljamo pitanje: Djela koje vrste dovode do javljanja tog savršenstva? Da li čovjekovo savršenstvo biva osigurano škrtošću ili darežljivošću? Da li je oholost dobra, ili je dobra skromnost?

U etici, uzevši u obzir cilj čovjekovog stvaranja te njegove odlike i moći duše, spoznaje se savršenost svake od tih moći i na kraju postaje jasno djela koje vrste dovode do savršenstva čovjekove duše. Ukratko, može se reći da je razlika između etike i filozofije etike u tome što teme filozofije etike, logički gledajući, dolaze prije etičkih tema. Drugim riječima, filozofija etike je temelj etike zato što se u filozofiji etike govori o pojmovnim i presudbenim osnovama etike, kao i o općim zakonima normativne etike. Naravno, etičke knjige naših prethodnika obično su obuhvatale i neke teme iz normativne etike.

 

Izvor: Mohammad Fathali Hani, Temelji islamske etike, sv.1., Fondacija „Mulla Sadra“, 2016., s perzijskog preveo Ertan Basarik

Pitanja i odgovori