Eseji iz filozofije religije

Djelo koje je pred vama jeste napor usmjeren na ostvarivanje ideje saradnje Zavoda za proučavanje i uređivanje djela humanističkih nauka na univerzitetima koji imaju obavezu uređivanja nastavnih izvora i tekstova humanističkih nauka te Istraživačkog instituta Univerziteta u Komu koji, s obzirom na svoj naučni položaj, svojom glavnom misijom smatra istraživanja na polju humanističkih nauka.

U ovom djelu su predstavljene neke od glavnih rasprava filozofije religije, od strane grupe uglednih istraživača tradicionalnog učilišta i Univerziteta. Neki od najvažnijih razloga izdavanja ove knjige jesu: upoznavanje sa novim mišljenjima u filozofskim i teološkim oblastima, pripremanje neophodnih uvjeta za vršenje komparativnih proučavanja u vremenu globalizacije područja utjecaja ljudskog mišljenja te zadovoljavanje potreba univerzitetskih predavanja koja se odnose na spomenute rasprave u nastavnim programima na univerzitetima u državi. Prikladno je spomenuti da je glavni motiv djela opće upoznavanje zainteresiranih sa raspravama u području filozofije religije i nove teologije, a posebno pripremanje nastavnog gradiva “Nova teološka pitanja” za studente magisterija na filozofiji i teologiji. Upravo zbog toga su kritičke rasprave o tome prikazane taksativno i deskriptivno.

Nadamo se da će ovo djelo biti korisno i polučiti spomenuti cilj, a trud vrijednih pisaca, uvaženih učesnika i svih drugih koji su doprinijeli njegovom pripremanju biti prihvaćen od plemenitog Gospodara.

Pitanja i odgovori