Esselamu alejkum ve rahmetullah ve berekatuhu,

Već dugo vremena trudim se živjeti po vjerskim propisima, tražiti odgovore na neka životna pitanja u islamu koji nas uče kako da postupamo u raznim situacijama. Propisi o poštivanju starijih u islamu jeste tema o kojoj se mnogo piše i govori, sa kojom se mnogo susrećem i iz koje proizilazi moje sljedeće pitanje.

Mnogo se piše o tome kako mi mladi trebamo poštivati starije, što je jako lijepo, ali zašto baš niko ne piše o poštivanju mladih od strane starijih? Vjerujem da se mnogo mladih suočava sa istim problemom i da često ne znaju šta im je činiti.

Šta nam vjera propisuje i čemu nas uči u situacijama kada nas stariji nimalo ne poštuju a mi moramo jednostavno trpiti i poštovati one koji nas ponižavaju? Kako se izboriti sa ovakvom situacijom? Naime imam mnogo problema sa svekrom koji rekla bih nikoga ne poštuje, a na žalost mene kao snahu ponajviše, koliko god se trudila biti dobra vjernica, snaha, supruga konstantno me vrijeđa na razne načine, kroz riječi i djela, konstantno pokušava da negativno utiče na moj bračni život. Pored njega, slično radi i njegova kćerka, tj. moja zaova koja je također dosta starija od mene i vjernica. Toliko su mi groznih stvari napravili da sam vrlo mlada završila na različitim lijekovima zbog stresa sa kojim sam se konstatno susretala. Elhamdulillah Allah s.w.t me iskušava sa onim što je najbolje za mene i zbog toga želim kroz vjeru i učene ljude pronaći pravi odgovor. Uvijek se ophodim lijepo prema njima koliko god mi teško bilo, trudim se da im pomognem, da im kažem lijepe riječi, razmišljam o njihovim razlozima za takvim ponašanjem ali jednostavno ne dolazim do odgovora.

Mnogo toga sam pokušala, svi razgovori završe tako što me svi napadaju na razne načine, opravdavaju svoje ponašanje i kritikuju me, svako moje mišljenje je pogrešno u njihovim očima zbog čega se bojim uopšte ispoljavati svoje mišljenje da ne bi došlo do svađe, ako se odaljim i ne kontaktiram mnogo, onda se još gore ponašaju prema meni, jedino rješenje koje sam pronašla jeste da trpim nešto što nema kraja, ali to mnogo narušava moje zdravlje kao i moj bračni život. Možda Vaš odgovor neće riješiti moj problem, ali molim Allaha s.w.t. da Vaš odgovor pomogne drugima koji se nalaze u sličnoj situaciji i želim ovim putem da pokrenem svijest o važnosti poštivanja mladih od strane starijih kao i obratno.

Moderator Edited question 2 Februara, 2022