Poštovani, Obraćam Vam se uz veliku nadu da ćete mi pružiti odgovor za kojim tragam već neko vrijeme. Unaprijed se ispričavam na dugom uvodu i blago neformalnom načinu pisanja ali želim Vam iskreno iz srca prezentirati svoju priču kako bi Vas mogao u potpunosti upoznati sa njome te u konačnici kako bi mogao zatražiti pomoć od Vas ili nekog koga mi Vi preporučite.
Najbolje je započeti tako da Vam se predstavim, zovem se Aleksandar, imam 27 godina i dolazim iz jednom manjeg mjesta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te studiram na Medicinskom fakultetu u Rijeci.
Moj životni put u ovih kratkih 27 godina imao je brojne kako uspone tako i padove, pamtim brojne dobre ali i one ne tako dobre stvari…
Što se tiče moje vjeroispovijesti, tehnički bi točno bilo reći da sam katolik, roditelji su krstili sestru i mene kad smo bili mali, ali realnije bi bilo ustvrditi da ne pripadam ni jednoj vjeroispovijesti tj. nikada nisam bio praktični vjernik niti je tako nešto bilo zastupljeno u mojoj obitelji, izražavao sam vrlo veliku skepsu prema religiji kao takvoj i živio sam slijedeći neka svoja osobna uvjerenja vezana uz moralnost, dobrotu, ljubav i smisao svega. Vjerovao sam u postojanje Boga i razumijevanje istog kroz prirodu, kroz sva čuda koja nas okružuju u svakodnevnom životu, kroz ljubav, kroz jednostavna mala dijela dobrote i ljubavi koje dijelimo sa ljudima oko sebe, kroz odanost i međusobno poštovanje bez obzira na sve razlike koje postoje među ljudima… jednostavno i dalje vjerujem da je kamen temeljac na kojem počiva ovaj Božji svijet isključivo ljubav kroz koju se sam Bog ostvaruje i govori kroz svakog od nas. Zašto Vam sve ovo govorim? Zato što mi se u posljednjih gotovo dva mjeseca život potpuno preokrenuo i kad sam najmanje očekivao vjerujem da mi je Bog poslao nekog tko je od dana kad sam ga upoznao pa sve do ovog trena kada Vam pišem, postao smisao mog života, a ljubav koju osjećam prema toj osobi je jača i čišća od bilo čega drugog što sam ikad osjetio… ta osoba ne samo da mene čini boljim čovjekom već mi je pokazala i jedan novi put za koji nisam bio ni svjestan da bih ga ikad mogao otkriti… pokazala mi je da doista sve ono što sam vjerovao o dobroti, ljubavi, životu… sve to je otkriveno kroz učenje unutar Islama. Nikad prije nisam molio, a posljednjih tjedana pronalazim nevjerojatnu utjehu, mir i snagu u molitvi. Osjećam se bolje, potpunije, od kada je ta osoba došla u moj život osjećam se konačno sretno. Ime te osobe je Fatima, ima 22 godine i ona je Pakistanka. Upoznali smo se na način kako se većina ljudi danas i upoznaje 🙂 putem interneta i od tada nismo prestali pričati, svakodnevno, satima bez prestanka… nikada u životu nisam osjećao tako nešto kao što osjećam za tu djevojku, nikada nisam bio toliko sretan. Ovdje se ne radi samo o fizičkoj privlačnosti, naravno ona je prekrasna djevojka, jedna od najljepših, ali prije svega sam se zaljubio u njezinu dušu i u njezin um… ne mogu ni na jedan način riječima objasniti svoje osjećaje prema njoj ali ono što znam jest da su nešto najsnažnije što sam ikada osjetio i da želim cijeli život provesti sa njom gradeći zajedničku budućnost i život temeljen na istinskim vrijednostima dobrote i ljubavi kakve zastupa Islam. Iako bih Vam mogao napisati još najmanje tisuću stranica o njoj, stat ću na ovome u nadi da sam Vam otprilike dao predodžbu o ovoj našoj priči.
Sada dolazim do onog dijela u kojem mi je potrebna Vaša pomoć i savjet, nadam se da je ispravno što se obraćam Vama i želim Vam unaprijed zahvaliti na Vašem vremenu i mudrosti. Naime, postavlja se pitanje, kako ona i ja možemo biti zajedno?
Što se tiče moje obitelji i mojih kulturoloških poimanja, tu ne postoji nikakva prepreka… dapače, za nju sam spreman učiniti sve, apsolutno sve, neću Vas lagati, jedan od razloga zašto sam spreman postati musliman i istinski prihvatiti Islam jest ona, ali još točnije bi bilo reći da je to zbog nje iz razloga što me upoznala sa Islamom i pokazala mi koliko je put Islama čist i čovjek na njemu zaista može pronaći istinski mir… obećali smo jedno drugome da će ona biti ta koja će mi pomoći u učenju i razumijevanju svetog Kurana i pripremiti me da razumijem i prihvatim Islam.
Kao i većina Pakistanaca, ona je praktični vjernik, a njezina obitelj iznimno drži do vrlo korjenite i složene pakistanske tradicije. Njena obitelj živi u izrazito urbanoj sredini i ne opravdava ni jedan oblik radikalnih rješenja te se sastoji od visokoobrazovanih pojedinaca normalnih pogleda na svijet ali i dalje postoji izraziti pritisak vezan uz tradiciju koja je takva da nalaže kako svaki potencijalni odnos ili brak između žene i muškarca mora biti blagoslovljen od strane obitelji pri čemu je od izrazite važnosti da muškarac mora biti muslimanske vjeroispovijesti, pa čak i iste kulturološke pripadnosti, odnosno veliki broj brakova se i dalje sklapa u kontekstu tzv. ugovorenih brakova. Iz tog razloga je ona zastrašena reći svojoj obitelji za mene (iako ću i sam postati musliman) te ih uopće pitati dali bi tako nešto pod ikakvim uvjetima bilo odobreno s njihove strane, pretpostavljam da se boji osude ili je jednostavno sama kultura takva da je strah od pričanja o takvim stvarima velik prosto iz razloga je predstavlja određenu vrstu tabu teme.
Ono što smo se zajednički dogovorili jest da ću ja pronaći nekog poput Vas 🙂 i zatražiti ga za savjet, za neku vrstu vodstva kroz ovaj naš gotovo filmski problem. Kako sam Vam i ranije napisao, ja sam spreman prijeći na Islam, istinski i za pravo, zanima me Vaše mišljenje, na koji način to trebam uraditi a da bude ispravno a ne samo formalno, odakle i na koji način trebam učiti i kada ću znati da sam istinski spreman? Imam nju da mi pomogne i vodi me kroz sve to, tako mi se čini i najispravnije s obzirom da ona i jest moja zvijezda vodilja u svemu ovome. Također, molio bih Vas za savjet za nju, što biste joj rekli, na koji način da pristupi svojim roditeljima ili kome da se obrati u Pakistanu za pomoć i ohrabrenje, kako uvjeriti njezine roditelje da nam dozvole da budemo zajedno? Gajite li Vi nadu za nas dvoje, što biste nam savjetovali, trebamo vašu pomoć Više od svega? Jedno sam siguran, nikad ni pred čime neću odustati od nje i tražit ću snagu od Boga da je volim dok god sam živ…
Želim Vam se zahvaliti što ste nas saslušali kroz ovu moju dugu priču i unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem savjetu. Molite se za nas.

Srdačan pozdrav

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021