Poštovani gospodine, imala bih za Vas jedno pitanje. Iako sam ga postavila na nekoliko web-stranica našim imamima, niko mi do sad nije odgovorio i nadam se da ćete Vi to učiniti. Ja sam muslimanka, a udana sam za katolika već 6 godina i imamo troje djece. Ja znam da taj brak u islamu nije dozvoljen, ali tako je. Moj muž poštuje moju vjeru, te ja mogu bez ograničenja vršiti sve svoje vjerske dužnosti. Na početku smo se dogovorili da djecu podučavam islamu koliko je u mojim mogućnostima. Otkako znam čitati, uvijek su me interesovale religije, čitala sam sve o njima, šta god bi mi došlo pod ruku, bez obzira o kojoj je religiji riječ, te sam tako pročitala i Bibliju i mnoge katoličke knjige. Sami znate kako se katolici mole Bogu, a čitajući njihove nove knjige shvatila sam da se oni sve više mole Isau, a.s., kao Bogu, a ne kao Božijem sinu kako su to do skoro činili, i tu je nastao moj problem.

Moram vam reći, do prije negdje 3 godine moj muž bi ponekad za Božić ili Uskrs i otišao u crkvu, ali kako sam ja sve više diskutirala o tome da njihovo moljenje nema nikakve logike, te mu pokazivala primjere gdje svaki zdrav um može da vidi da to njihovo moljenje nije ispravno, te mu objašnjavala da je najveći grijeh Bogu prepisivati druga, da je pogrešno moliti se kipovima svecima itd., on je prestao ići u crkvu, ne moli se više Bogu kao što je znao nekad kod kuće na njegov način, sad samo kaže “Bože, pomozi svakome” i to je to. Kad mu napomenem za Božić da ode u crkvu, on mi odgovori “Zašto da idem kad i tako se pogrešno mole, da još više zgriješim”, a kad odemo kod njegovih (a moram reći da je njegova majka vrlo pobožna žena i redovno ide u crkvu) on je ispravlja, te joj govori da je to sasvim pogrešno moljenje, tako da kod njih dođe uvijek do svađe.

E sad, moje pitanje za Vas je da li sam ja pogriješila što sam ga ispravljala u tom njihovom vjerovanju ili sam ga trebala pustiti da se moli kako je to naučio? Bojim se da mi to nije grijeh bio, jer on se sad ne moli nikako. Kakvo je Vaše mišljenje o tome? Bila bih zahvalna kad bi mi odgovorili.

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021