Postovani, veliki selam
Nakon mnogo godina, muz i ja, ocekujemo dijete. Ja sam pred kraj trudnoce, trenutno 8. mjesec i polako se pripremam za porodjaj. Procitala sam gomila stvari vezano za trudnocu sa islamskog stajalista, jer znam koliko je bitno ponasanje majke i njeno psihicko i duhovno stanje za dijete. Ipak, moram priznati da mnogi odgovori i tekstovi me nisu zadovoljili svojim sadrzajem jer se odnose samo na susto citiranje ajeta i hadisa koje vec poznajem. Zar Islam ne nudi nista vise? Iskreno smatram da mora postojati neki bolje tumacenje i objasnjenj koje bi bilo vise u skladu sa danasnjim nacinom zivota. Mnogi ajeti i hadisi, se nazalost, mogu tumaciti, na razlicite nacine, a na nekoliko mjesta sam naisla i na oprecna misljenja sta recimo poduzeti u pitanju akike? Postoji nekoliko hadisa koji se prenose, a meni iskreno nijedan od njih nije vjerodostojan. Cak vise, sve koje procitam, poslije ne znam sta da radim. Zanima me sljedece:
1. Koje su radnje dobre ( u ovom slucaju mislim na ibadet u smislu dova i sura iz Kur´ana) za ucenje tokom 8. i 9. mjeseca trudnoce?
2. Sta bi trudnice trebala jesti? Postoji li posebna neka hrana (osim hurmi) koja se preporucuje za fizicko i emocionalno zdravlje djeteta?
3. Sta je dobro raditi za vrijeme porodjaja? Nasla sam dove na vasoj stranici, ali me zanima postoje li jos neke radnje koje je dobro raditi?
4. Posto mi ocekujemo djecaka, upravo me zanima sta je dobro raditi za bebu? Pitanje akike, odnoso klanja kurbana (kada, koliko, na koji nacin?)
5. Koje dove i sure je dobro uciti nakon porodjaja? I koju hranu konzumirati (osim hurmi)?
Koliko vidim ovih odgovora nema na vasoj stranici, ukoliko sam negdje promasila ta pitanja, unaprijed se izvinjavam. Molim da mi onda samo posaljete linkove na kojima te odgovore mogu procitati. Unaprijed zahvaljujem i na Vasem odgovoru
S postovanjem,
Dina

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021