Webinar “Približavanje Poslaniku (S) – približavanje muslimana jednih drugima”

Povodom Sedmice jedinstva, koja se svake godine obilježava povodom rođendana Božijeg poslanika Muhammeda, Bog blagoslovio njega i porodicu njegovu, Fondacija “Mulla Sadra” organizirala je u subotu, 23. 10. 2021. godine s početkom u 18.30 sati webinar o temi “Približavanje Poslaniku (S) – približavanje muslimana jednih drugima”.

Na webinaru su gostovale eminentne ličnosti iz Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Prvi nam se obratio prof. dr. Akbar Eydi, osnivač Fondacije “Mulla Sadra”, naglasivši činjenicu da je čuvanje jedinstva stroga obaveza, u suprotnom činimo grijeh.

Nakon prof. Eydija, obratio nam se dr. Mustafa Prljača, savjetnik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića za medije. U svom izlaganju ukazao je na značaj učenjaka u stvaranju muslimanskog jedinstva i unutarmuslimanske kohezije, istaknuvši centralnu ulogu Božijeg poslanika, s. a. v. a., u tom procesu.

Sljedeći se obratio gost iz susjedne Republike Srbije, doktor političkih nauka, pisac, istraživač i analitičar, gospodin Ivan Ejub Kostić, koji je govorio o kompleksnosti teme muslimanskog jedinstva i izazovima s kojima se suočava proces ujedinjavanja. Dr. Kostić na kraju je zaključio da razdor podrazumijeva nepostojanje vjere u nekom od tri ključna elementa muslimanskog jedinstva, a to su Bog, Kur'an i Poslanik.

Nakon gospodina Kostića obratio nam se prevodilac i publicista Numan Mustafa, koji je ukazao na značaj Pečata Vjerovjesnika, Muhammeda, s. a. v. a., te činjenicu da bi trebalo da bude vezivni element muslimanskog jedinstva. Razlog zašto često nije tako jest način na koji doživljavamo Poslanika, s. a. v. a., ponekad ga pretvarajući u simbol ekskluzivno svoga uvjerenja i razumijevanja. To dovodi do situacije da imamo nekoliko različitih Muhammeda, rekao je gospodin Mustafi, zaključivši da ne treba da Poslanika, s. a. v. a., gledamo kroz prizmu vlastitih uvjerenja, pogotovo ne na ekskluzivan način, već da ga razumijemo onakvog kakav on jest, kao činjenicu da je Potpuni čovjek, Milost svjetovima i sve ono kako ga Kur'an opisuje.

Na kraju je napomenuo da jedinstvo ne znači jednoumlje nego priznanje ne samo zajedničkih elemenata nego i razlika i odustajanje od monopola na istinu. Mnogo je lakše pričati o razlikama nego ih gurati pod tepih jer će ignoriranje stvoriti predrasude, a potom i mržnju, koja uništava jedinstvo.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak Alem ef. Crnkić ukazao je na loše stanje ummeta, te nedostatak djelovanja na njegovom popravljanju. On nam je također ukazao na neke praktične upute iz Poslanikovog, s. a. v. a., života, na činjenicu da je Poslanik, s. a. v. a., u obzir uzimao stanje ljudi prilikom davanja duhovne terapije te činjenicu da se Plemeniti Poslanik, s. a. v. a., uvijek prvenstveno fokusirao na suštinu. Na samom kraju svog izlaganja istaknuo je da je Poslanikov stil inkluzivan, a nikako ekskluzivistički, kada je riječ o pristupu pitanjima zajednice.

Na samom kraju webinara govorio je gost iz Islamske Republike Iran gospodin Hamid Šahrijari, generalni sekretar Organizacije za približavanje islamskih mezheba, a podsjetio nas je na historiju i borbu islamskih mezheba za približavanje jednih drugima. Uvijek su, dakle, postojali učenjaci koji su  radili, trudili se i uspostavljali jedinstvo. S druge strane, na razdvajanju i razdoru islamskih mezheba uvijek su posebno radili neprijatelji islama.

Webinar je moderirala mr. Emina Šahinović, koja je na kraju zahvalila cijenjenim gostima i publici koja je webinar mogla pratiti uživo preko You Tube kanala Fondacje “Mulla Sadra”.

Snimku webinara možete pogledati ovdje.

Pitanja i odgovori