Promocija knjige “Upoznavanje s gnostičkim pokretima”

U srijedu, 27. januara. 2021. godine, u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” u BiH upriličena je promocija knjige Upoznavanje s gnostičkim pokretima autora Mohammada Taqija Fe’alija, uz online streaming na facebook-stranici Fondacije s početkom u 19 sati.

Knjigu su promovirali prof. dr. Akbar Eydi, mr. Emina Šahinović i mr. Refik Razić, a promociju je moderirao mr. Samed Jelešković.

Prvi promotor, prof. dr. Akbar Eydi, govorio je o nužnosti poznavanja gnostičkih pokreta u današnjem društvu i kriterija pomoću kojih možemo vrednovati neki pokret, referirajući se pri tome na kur’anski ajet koji nam jasno govori o kobnosti miješanja istine s neistinom. Također je napomenuo da se ljudi nužno svrstavaju u sljedbenike istine ili neistine.

Drugi promotor ovog vrijednog djela bila je mr. Emina Šahinović, koja je govorila o aktualnosti teme koju autor knjige obrađuje, s naglaskom na instant duhovnost koju sljedbenici ovih pokreta pokušavaju ostvariti relativizirajući pri tome postojeće prakse koje su originalno prezentirane u okviru religijskih učenja. Prema riječima mr. Šahinović, knjiga je nezaobilazno štivo svakom sociologu, ali i svakome ko želi bolje razumijevati vrijeme u kojem živi.

I na kraju, treći promotor, mr. Refik Razić, govorio je, između ostalog, o kritici koja se upućuje novim gnostičkim pokretima kao savremenom obliku duhovnosti, a koja uglavnom dolazi od tradicionalnih religijskih zajednica, koje obično imaju dominantan položaj u nekom društvu.

Kazao je kako najviše kritika i kritički usmjerenih naučnih radova o ovoj temi iznose kršćanski učenjaci, a kritike koje obično upućuju tradicionalne i dominantne zajednica jesu slijedeće:

New Age se predstavlja kao alternativa postojećoj religijskoj praksi;

– Ovi pokreti nude anemičnu duhovnost, čije su glavne prednosti da djeluje poput sedativa i antistresno, tj. nude površni mir, naspram primordijalnog smiraja koji je moguće pronaći unutar tradicionalnih, prvenstveno monoteističkih religija;

– Ovi pokreti trivijaliziraju i relativiziraju istinu i postojeće etičke norme;

New Age promovira biocentričku paradigmu naspram antropocentričke paradigme monoteističkih ibrahimovskih religija;

New Age pokreti potvrđuju svakakve pojedinačne perspektive božanskog kao jednako valjane.

Na kraju je promotor zaključio da svako pitanje koje je važno za čovjekov život zahtijeva odgovarajuću ozbiljnost, a pitanja duhovnosti najvažnija su pitanja ljudske egzistencije. Zato ova knjiga predstavlja važan doprinos istraživanju i razumijevanju teme novih gnostičkih pokreta.

Snimku promocije možete naknadno pogledati na našoj facebook-stranici “Fondacija MULLA SADRA”.

Pitanja i odgovori