Čovjekov zavjet Bogu 3

U posljednjih deset poglavlja autor u formi pitanja i odgovora na jednostavan način razmatra neke od najkompleksnijih tema koje se tiču čovjekovog života. Odgovori su zasnovani na tumačenju i analizi kur'anskih ajeta koji se nalaze na početku svakog poglavlja.

Dvadeset i prvo poglavlje: Preduslovi za namaz.

Dvadeset i drugo poglavlje: Politički sistem islama.

Dvadeset i treće poglavlje: Konstantni oprez, opća spremnost

Dvadeset i četvrto poglavlje: Nužnost provjere i ispitivanja.

Dvadeset i peto poglavlje: Ustanak zarad pravde.

Dvadeset i šesto poglavlje: O vjernici, vjerujte!

Dvadeset i sedmo poglavlje: Skrbništvo nevjernika – nikada!

Dvadeset i osmo poglavlje: Ispunjavanje ugovora.

Dvadeset i deveto poglavlje: Veličanje Božijih znakova.

Trideseto poglavlje: Čistoća – velika Božija blagodat.

Isječak iz knjige:

Da je kojim slučajem čovjek stvoren da stvari posmatra isključivo površno i sve što trenutno vidi kao svoje bez ikakvog razmišljanja prisvoji, kakva bi onda postojala potreba da mu se stavi kruna plemenitosti i učini ga se nadmoćnim u odnosu na zemlju, nebesa i druga stvorenja? U tom slučaju čovjek bi se mogao posvetiti jednom prizemnom životinjskom životu kojim žive na hiljade životinja u šumama i pustinjama.

Razlog zbog kojeg je čovjek određen za najplemenitije stvorenja i zašto posjeduje potencijal za dostizanje stepena Božijeg namjesnika, leži upravo u tome što on može razmišljati dublje, preći stepen površnosti i promatrati stvari u njihovoj suštini, u odlučivanju može imati dublje vidike, može biti zadovoljan svojim pravom i poštovati prava drugih, pa čak se i boriti za ostvarenja prava drugih.

Pitanja i odgovori