Spremnost na svestranu odbranu

Svjesnost i svekolika spremnost muslimana na neprijateljske nasrtaje jeste pametno postupanje i ono se ističe u Kur’anu i hadisima.

Bog kaže:

وَأَعِدُّوا لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّـهِ وَعَدُوَّكُمْ وَآخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّـهُ يَعْلَمُهُمْ

I protiv njih pripremite koliko god možete snage i konja za boj, da biste time zaplašili Allahove i vaše neprijatelje, i druge osim njih – vi ih ne poznajete, ali Allah ih zna. ( El-Enfal, 60)

U vezi sa tom spremnošću, Zapovjednik vjernika, mir neka je s njim, rekao je: Napadnite ih prije nego oni napadnu vas. Boga mi, nijedan narod nije bio napadnut usred kuća svojih, a da nije pretrpio sramotu.

Kada bi se pripremili za obranu, dozvoljeno je čak i mijenjati svoj izgled da bi zaplašili neprijatelja. Imam Sadik, mir neka je s njim, rekao je:

“Neki čovjek došao je Božijem Poslaniku, s.a.v.a., pa Poslanik, kad vidje njegovu sijedu bradu, reče: ‘ To je svjetlo! Kome brada osijedi u islamu, to će mu biti svjetlo na Danu sudnjem.’  Potom taj čovjek oboji svoju bradu knom, pa opet otiđe Poslaniku. Vidjevši obojenu bradu, Poslanik, s.a.v.a. reče: ‘To je svjetlo i islam!’ Čovjek zatim oboji bradu crnom bojom, a Poslanik, s.a.v.a., kaza: ‘ To je svjetlo, i islam, i vjera, povod ljubavi vaših supruga i straha u srcima vaših neprijatelja.’ “

 

Izvor: Dževad Amoli, Ključevi života 2, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2018, s perzijskog preveo: Muamer Kodić

Pitanja i odgovori