Okcidentalizam

Fondacija “Mulla Sadra” u BiH objavila je knjigu “Okcidentalizam – pregled kulturno-političkih tokova na Zapadu od antičke Grčke do kraja drugog milenija”, autora Sayyeda Ahmada Rahnamayija, a u prijevodu Nermina Hodžića.

Recenziju ovog djela napisao je akademik Mujo Demirović, redovni profesor opće i medicinske sociologije Pravnog fakulteta Univerziteta u Bihaću, na kojem je svojevremeno bio i dekan i rektor.

On je o ovom djelu istakao: “Iskreno sam obradovan vrijednom knjigom koja predstavlja novum u savremenoj nauci i briše sve predrasude da nauka i religija ne mogu biti u sinergiji. Kao pandan orijentologiji, okcidentologija jeste analiza Zapada, zapadne kulture, historije i filozofije… Važnost proučavanja Zapada (u smislu najšireg razumijevanja ovog pojma) jeste u tome da kroz kritičku analizu shvatimo u čemu leži njegova uspješnost i napredak i odakle dolaze njegove mane, nesavršenosti i problemi. Razumijevanjem jednog civilizacijskog kruga mi ustvari razumijevamo kompleksne historijske procese i zakonitosti koji su za nas višestruko korisni.”

U nastavku je pojasnio i razlog postojanja ovakvog štiva: “Knjiga može poslužiti kao uvod u detaljnije izučavanje spomenutih perioda i svih njihovih obilježja. Prilagođen izraz omogućava i onima koji tek počinju svoj istraživački pohod na polju filozofije da ostvare osnovne uvide u razvoj filozofske misli na Zapadu. Pored toga, korisna je i istraživačima na polju sociologije religije i teologije. Poseban značaj predstavlja otvaranje vrata kritičkom diskursu svima koji žele istražiti svijet Okcidenta.”

Pitanja i odgovori