Ramazan – spona između čovjeka i duhovnog svijeta

U srijedu, 30. 3. 2022. godine u Bošnjačkom institutu organiziran je program povodom dočeka svetog mjeseca Ramazana u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” s početkom u 17 i 30 sati.

Prisutni su imali priliku da poslušaju inspirativna predavanja o temi Ramazan – spona između čovjeka i duhovnog svijeta, a predavači su bili dr. Qobad Soleimani, mr. Meho ef. Šljivo, prof. dr. Nusret Isanović i mr. Refik Razić. Programom je moderirao mr. Samed Jelešković.

Dr. Qobad Soleimani kazao je da je čovjekov razum glavno sredstvo povezivanja s duhovnim svijetom i da čovjek upravo razumom jača svoj iman, a mjesec Ramazan najbolja je prilika za to.

Mr. Meho ef. Šljivo govorio je o blagodatima vremena, naglašavajući da je noć Kadra najvrednija noć, noć u kojoj je spušten Kur’an kao opomena, kriterij, radosna vijest i najvažnija veza s duhovnim svijetom.

Prof. Nusret Isanović govorio je o savršenom stvaranju čovjeka i njegovoj materijalnoj i duhovnoj dimenziji. Naglasio je da je mjesec Ramazan prilika da se čovjek posveti duhovnoj dimenziji da je pročisti i oplemeni kako bi bio dostojan Božijeg namjesništva na zemlji.

Prof. Refik Razić govorio je o filozofskom i teološkom aspektu čovjekovog bića, naglasivši da je mjesec Ramazan mjesec obnove i izgradnje upravo duhovne dimenzije čovjeka. Osvrnuo se i na posebne duhovne učinke posta.

Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestitamo nadolazeći sveti mjesec Ramazan!

 

Pitanja i odgovori