25.Međunarodni sajam knjige u Sarajevu

Fondacija “Mulla Sadra” u BiH je od 17. do 24. aprila 2013. učestvovala na 25. Sajmu knjiga u Sarajevu, u organizaciji TDK Šahinpašić, Udruženja izdavača i knjižara BiH te Centra “Skenderija”. Na sajmu je bilo više od 150 izlagača na oko 2.200 kvadratnih metara. Jubilarni, 25. po redu, Sajam knjige ove godine je otvoren u dvorani Mirza Delibašić, a sam prostor je uređen mnogo drugačije nego prethodnih godina (u 3 dvorane), čime se željelo omogućiti prisustvo većem broju izlagača. Prije zvaničnog otvorenja, Ibrahim Spahić, Hajriz Bećirović i Tajib Šahinpašić dočekali su prve posjetioce i poklonili im po knjigu.

Na ovogodišnjem sajmu Fondacija “Mulla Sadra” je prezentirala 13 novih knjiga, a to su: Mudrosti Vjerovjesnika islama II, Čovjekov zavjet Bogu II, El-Bejan, Uvođenje u kur'anske znanosti, Historija islamske kulture i civilizacije, Žive svjetske religije, Islamska naučavanja, Vrline čestitih u Kur'anu, Logika i filozofija, Kelam i irfan, Kerbela u predajama, Arapski jezik u prevođenju između istoka i zapada te Tajne s Miradža I.

Kao i obično, nema velikih promjena u poretku najprodavanijih naslova. To su bili: Predavanja mladim, Islam i Poslanik u očima Drugih, Učenje o duši, Dove odabranih mjeseci, Historija islamske kulture i civilizacije, Vrline čestitih u Kur'anu, Mudrosti Vjerovjesnika islama I i II. Treba naglasiti da je interes publike bio veliki, pored činjenice da je bio znatan broj izlagača koji su povoljno nudili islamsku literaturu.

Vlasnik TKD “Šahinpašić” Tajib Šahinpašić ocjenjuje da su organizatori zadovoljni rezultatima sajma, s obzirom na vrijeme u kojem je organiziran – opću besparicu i krizu. Navodi da oni nisu na razini prethodnih godina, jer je ovaj put posjeta bila manja za oko 25 posto odraslih koji su bili spremni kupiti knjigu. Također je rekao da je posjeta bila ispod očekivanog i lošija nego prethodnih godina, ali tvrdi da je i ove godine ponuda bila po mjeri svakoga i da su cijene bile vrlo pristupačne.

U sklopu ovogodišnjeg sajma organizirali smo pet promocija knjiga:

Drugi dan sajma u 17:00 sati održana je promocija knjige Historija i kultura islamske civilizacije autorice Fatime Džanehmedi, a promotor je bio prof. dr. Munib Maglajlić. Nakon toga, u 17:45 počela je promocija naše knjige Mudrosti Vjerovjesnika islama I i II, zbirke hadisa koju je priredio Muhammedi Rej Šehri, a koju je promovirao prevodilac knjige sa arapskog prof. Mehmedalija Hadžić.

U subotu, četvrtog dana sajma, u 13:40 počela je promocija knjige Žive svjetske religije, autora Abdurrahima Solejmanija. Promotor je bio prevodilac knjige sa perzijskog prof. Refik Razić. Isti dan u 14:20 priređena je promocija knjige Uvođenje u kur'anske znanosti, autora Mohammeda Hadija Ma‘refeta, a promovirao ju je dr. Ahmed Zildžić.

U nedjelju, pretposljednjeg dana sajma, u 18:00 sati održana je, posljednja u nizu, promocija knjige El-Bejan: Uputa u tumačenje Kur'ana, autora Sejjida Ebu-l-Kasima el-Huija, a promotor je bio hafiz Ensar Karaman.

Pitanja i odgovori