Doba mladosti

Doba mladosti je doba uspinjanja na najviše i najuzvišenije stepene života čovjeka. U očima mladih mnoštvo je divnih prizora te prijatnih i zanimljivih vidika. Mladalačka duša preplavljena je mnoštvom osjećanja, težnji i želja, puna ljubavi i nade.

Nejako dijete prije razdoblja mladosti neprestano se kreće prema snazi i moći. Svake godine ono biva snažnije i snažnije, da bi konačno stiglo do stanja potpunosti i savršenstva svoje mladosti te vrhunca svoje snage i moći.

I obrnuto, čovjek se nakon razdoblja mladosti kreće prema istrošenosti i nemoći i biva svake godine slabiji nego što je bio prethodne godine. On se tako kreće silaznom putanjom sve dok ne stigne do starosti i krajnjeg stepena svoje nemoći.

وَمَنْ نُعَمِّرْهُ نُنَكِّسْهُ فِى الْخَلْقِ

Onome kome dug život damo, Mi mu izgled nagore izmijenimo.[1]

Različita razdoblja – djetinjstvo, mladost i starost – u sklopu prirodnog toka čovjekova života dio su preciznog zakona stvaranja i nezaobilazno Božije određenje u cjelokupnom Njegovom Stvaranju. Kur’an Časni u jednom ajetu pojašnjava ova tri razdoblja, pripisujući ih Božijoj nakani i moći.

اللَّهُ الَّذِى خَلَقَكُم مِّن ضَعْفٍ ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعْدِ ضَعْفٍ قُوَّةً ثُمَّ جَعَلَ مِن بَعْدِ قُوَّةٍ ضَعْفًا وَشَيْبَةً يَخْلُقُ مَا يَشَاء وَهُوَ الْعَلِيمُ الْقَدِيرُ

Allah je Taj Koji vas nejakim stvara, i onda vam, poslije nejakosti, snagu daje, a poslije snage iznemoglost i sijede vlasi; On stvara što hoće; On sve zna i sve može.[2] 

Mladost je doba sjaja i ozarenosti života, doba sreće i veselja, doba snage i moći, doba razdraganosti i nade. To je vrijeme rada i truda i doba gorljivosti i uzbuđenja.

Jedno od najvećih blaga i bogatstava svake države jesu njene ljudske sposobnosti i snage, a najznačajnija ljudska snaga svake države nalazi se u njenim mladim naraštajima. Snaga i moć mladosti u stanju su pobijediti sve nedaće života i s lahkoćom prokrčiti teške i neprohodne puteve života.

Zelena i svježa polja nastaju trudom i zalaganjem mladog naraštaja. Golemi točak teške industrije pokreće snaga omladine. Prirodne zalihe i bogatstva koja su skrivena u dubinama Zemljine kore crpe se i iskorištavaju snagom i trudom mladih naraštaja, a predivne vile i veličanstveni neboderi u svijetu grade se i uzdižu snagom neumorne volje i odluke mladih. Izgradnja, razvoj i infrastruktura postoje zahvaljujući mladim naraštajima. Stubovi ekonomije svih država utemeljeni su na dinamičnoj snazi mladih. Oni na svojim plećima nose odbranu granica i očuvanje nezavisnosti i sigurnosti svoje zemlje. Sve u svemu, vrijedni tragovi rada i djelovanja mladih naraštaja u svim porama života uočljivi su u svim državama svijeta, a neumorna snaga mladih izvor je nade svih nacija.

Nastupanjem mladosti okončava se doba djetinjstva. Čovjek tada stupa u djelokrug lične odgovornosti i biva dužan izvršavati opće obaveze. U svim porodicama i svim narodima i nacijama punoljetstvu i mladosti kao početku društvenog života čovjeka posvećuje se posebna pažnja jer se smatraju važnim preobražajem i vrijednom revolucijom u životu čovjeka. U prošlosti su neki narodi obilježavali punoljetstvo članova svojih zajednica održavanjem posebnih svetkovina, slavlja i ceremonija.

Početak društvenog života je nešto što se u svim vremenskim razdobljima smatralo ozbiljnom pojavom i uobičajeno je praćeno održavanjem ceremonija. Primitivni narodi u znak početka punoljetstva i pune odgovornosti održavali su vjerske proslave. To je bio znak mladiću da je sada, pored toga što može biti aktivan na planu biološke reprodukcije, stupio jednu stepenicu iznad porodičnog života i da se uključio u aktivan život u pogledu saradnje s ostalim članovima svoga plemena.

Začudna djela i divlji običaji o kojima je opsežna istraživanja izvršio Levy-Bruhl i predstavio ih Francuzima, rađena su s ciljem da se mladić upozna s vjerovanjima i zakonima plemena i njegovim obavezama. Ovim ceremonijama mladića su pripremali za teške ratničke zadatke i napore. U sklopu ovih ceremonija mladić je bio dužan podnijeti bol vađenja zuba ili bol tetoviranja bez ikakvog pokazivanja znakova bola. Djevojka je morala dokazati da je sposobna ispuniti obaveze koje ženi propisuje društvo. Naprimjer, morala je dane provoditi u šutnji i osami, ili se čistiti u posebnim kupatilima i uza sve to sustezati se od hrane kako bi joj se na ovaj način predočile njene buduće obaveze u pogledu majčinstva i bračnog života.

U civilizacijama antičkog razdoblja također su postojale određene ceremonije. U Ateni su održavane ceremonije i proslave povodom navršavanja osamnaeste godine. U Rimu su se održavale proslave u kojima je mladić skidao svoje dječije odore i navlačio odjeću odraslih. U feudalnom razdoblju dječaci iz plemićkih porodica služili su prinčevima. Nakon što bi navršili četrnaest godina, morali bi uzimati štit i zajedno sa svojim gospodarom ići u rat.[3]

Izvor: Muhammed Taqi Falsafi, Mladi, razum i osjećaji 1, Fondacija „Mulla Sadra“, Sarajevo, 2011, preveo sa perzijskog: Nihad Čamdžić



[1] Ja-sin, 68.

[2] Er-Rum, 54.

[3] Će midanam (Bolug), str. 74. 

Pitanja i odgovori