Selam alejkum,

nadam se da ću uspjeti dobiti željene informacije.

1. Možete li mi preporučiti knjige bosanskih atora ili knjige koje postoje na bosanskom ili engleskom jeziku u kojima mogu pronaći objektivnu biografiju Imama Homeinija i knjige koje govore o pokretu šiizma (historijski razvoj, ali i kao pokreta, ideje,ciljevi isl)?

2. Nevjerovatno je što na malom prostoru naše BiH postoji toliko pravaca isl, pa me zanima i vaše mišljenje o postojanju različitih džemata, mezheba i svih ostalih skupina koje se nazivaju muslimanima.

3. S obzirom da sam zavšila medresu, imam skromno predznanje o šiizmu, ali kroz studije sam dolazila u komunikaciju sa različitim ljudima, koji su imali razne stavove o šiizmu, pa me zanima da li su stvari koje se šijama najčešće i pripisuju istinite, a to su: da šije vjeruju da je Kur”an nepotpun, da proglašavaju Hz. Aišu i ashabe r.a. nevjernicima, da je poslanstvo “zabunom Džibrila” dostavljeno Muhamedu a.s., a trebalo je biti dostavljeno H.z. Aliji, postojanje muta braka, da šije ne klanjaju džumu, da imami imaju stepen iznad i da samo preko njih možemo dostići Allahovo zadovoljstvo, da će Poslanikov a.s. sploni organ gorjeti u Džehenemu zbog braka sa H.z. Hafsom i H.z. Aišom.

4. Da li Fondacija Mula Sadra širi dawu šiizma u BiH?

Ja se iskreno nadam da vam neće biti teško odgovoriti na moja pitanja, jer želim da vjerujem da šije iako nisu ehli sunnet, iako postoji puno razlika između nas ( ako postoji) da su sve stvari koje sam navela pod 3. neistinte ( odnosno da takve stavove zauzimaju ekstremi kojih ima u svim frakcijama). Inšallah da svi muslimani u BiH i svijetu počnu da stiču znaje i da se kroz sticanje spomenutog zvole istinskom ljubavlju u ime Allaha. P.S. Znam da ne postoje instant odgovori na sve ovo, kao i na moje traganje za istinom, ali se nadam da ćete mi najpodrobnije što je moguće odgovoriti.

S poštovanjem.

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021