0 Comments

Selam uvazeni ,

Citajuci islamske tekstove naisao sam na ove rijeci

”Reci: O robovi moji, koji ste se prema sebi ogrješili, ne gubite nadu u Allahovu Milost. Allah će uistinu sve grijehe oprostiti, On je onaj koji Prašta i Samilostan je.” [ Ez-Zumer, 53.]

Da li se ovdje ovo ” sve grijehe oprostiti”  odnosi na grijehe izmedju Gospodara i svog roba koji se pokaje ili ipak nas Svemoguci moze oprostiti i grijehe koje smo nanijeli drugim ljudima ( prevara , kradja , narusavanje njihovog haka i sl )

Naisao sam na uslove ispravne tevbe ( ima ih četiri ) zadnji kaze ako nismo izmirili dugove prema drugim ljudima , tevba nije ispravna i uzaludna je. 
 
U prevodu da li to znaci da nema nade za one koji su zulum cinili drugima na Zemlji i da Allah dz.s tu ne moze pomoci , pošto sam slusao u predavanju sejha Safeta da ce na Sudnjem danu svaki čovjek kog smo oštetili od naših dobrih djela uzimati sebi koliko zeli pa nama nece ostati ništa. 
 
Čitam godinama o moci Allaha dz.s i divim se tome , pokoravam se tome ali me zbunjuju ovi hadisi ima ih dosta u grijesenju prema drugim ljudima , oni na neki nacin kao da ograničavaju Allahovu moc , sto mi je jako cudno i neobjasnjivo. 
Pa molim vas kao ucene da to pojasnite.

Drugo pitanje – naslanja se na prvo ukoliko nisam u mogucnosti vratiti dugove tim ljudima , ukoliko postoje ljudi koji mi nisu halali za ucinjenu nepravdu , da li mi se onda isplati raditi tevbu bez tog četvrtog uslova i sta da cinim.

ALLAH dz.s VAS NAGRADIO NA OBA SVIJETA – molim da odgovorite na pitanje  jer blizi se ramazan a tada ce mnogi od nas zatraziti oprost od svoga Gospodara.

Moderator je objavio odgovor 22 Marta, 2023