Iran sanja da postane moćan kao stara Perzijska imperija, kaže šejh Jusuf al-Karadavi koji je posljednjih dana iznio niz teških optužbi na račun Irana i iranskih šita. Šejh Karadavi optužuje Iran za plansko širenje šiizma u zemljama gdje su sunnije većina, za vrijeđanje ashaba Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., i za niz drugih negativnih aktivnosti prema muslimanima sunijama. ”Prije dvadeset godina u Egiptu nije bio nijedan šija. Danas oni u Egiptu imaju svoje sljedbenike u medijima, one koji pišu knjige i one koji ih slušaju. Isto stanje je i u Sudanu, Tunisu, Alžiru, Maroku i drugim arapskim zemljama.” U intervjuu za ”Asharq Al-Awsat”, šejh Karadavi objašnjava kako šije šire svoja vjerska ubjeđenja.

Asharq Al-Awsat: Prema nekim navodima, iranske humanitarne organizacije u mnogim zemljama koriste se humanitarnim radom u svrhu širenja šiizma?

Šejh Karadavi: Ja ne sumnjam u to i ja vjerujem da se izdvaja novac za širenje šiizma. Još od Homeinijeve revolucije Iran se deklarirao kao država s porukom. Nije tajna da je Iran za širenje šiizma uložio milijarde.

Asharq Al-Awsat: Hoćete da kažete da iranski novac utiče da neka ulema mijenja svoje mišljenje?

Šejh Karadavi: Sigurno, novac igra važnu ulogu. Ima ljudi koji su primali i još uvijek primaju novac.

Nakon javnog očitovanja o širenju šiizma, šejh Karadavi našao se na udaru iranskih državnih institucija i njihovih satelita. Angažirani su advokati da izdejstvuju kod katarske vlade da protjera šejha Karadavija iz Katara, te su ga javno optužili da je produžena ruka cionista i masona. Nakon što je rekao da su takve optužbe smiješne, šejh Karadavi otvoreno je rekao da spomenute iranske, odnosno šitske službe pozivaju da ga se ubije. ”Oni javno kažu da su njihovi najgori neprijatelji islamski učenjaci, a da je među tim učenjacima Karadavi njihov najgori neprijatelj. Oni pozivaju narod da me ubiju… Ako oni nastave sa svojim aktivnostima, ja neću prestati sa svojim, moja je dužnost da otvorim oči muslimanima, to je moj zavjet pred Bogom.”

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021