0 Comments

Bismillahi-r-rahmanni-r-rahim
Zahvalnost pripada Stvoritelju, s.w.t., neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika Muhammeda, s.a.w.s, Muhammedove, s.a.w.s. roditelje, prijatelje, ashabe i cijeli Ummet
Esselamu alejkum we rahmetullahi we bereqatuhu we magfiretuhu,
Poštovani profesore Akbar, voljela bih prije svega iskazati zahvalnost iranskom narodu za svu pomoć koju su nam pružili tokom agresije što se ovdje odigravala od 1991-1995. godine i veliko zadovoljstvo što ste i sada, nakon rata ostali naši vjerni i veliki prijatelji, što nam pomažete i što širite ovdje islamsku misao, održavate predavanja o islamskoj filozofiji, kulturi i teologiji općenito i što nas približavate tom mističnom dahu istočne kulture sadržane u prelijepom Iranu…što nam pružate mogućnost da budemo vaši prijatelji, vaša braća i sestre i što nas volite toliko… a volimo i mi vas, i inšallah da Allah, s.w.t. sastavi robove svoje koji su se u Njegovo ime voljeli, da ih sastavi u hladu Njegovog Arša. Amin.
Ja, svakodnevno razmišljam o Iranu, iranskom narodu, iranskoj nauci, misli, vjerovanjima..itd. Iranska mistična i tako duboka DUŠA (da tako nazovem sveobuhvatnu misao o Iranu) prekrila je moje srca baš kao jedan od vaših tradicionalnih čadora. I ja vam se divim… divim se ustrajnosti vaše nacije, čvrstoći vaše ideje, vašem nerazrušivom imanu, vašoj organizaciji države, vašem ustavu, ćudi vaših ljudi (kojoj ne manjka dobrote i topline) , i vašoj hrabrosti..A nevezano za to što ste muslimani i samim tim (i upravo radi toga) mojoj duši dragi, vi ste pored toga civilizacija stara 4000 godina, vi ste ti koji ste napravili prvi ćilim, prvu svjetiljku i sve one silne umjetnine iz ostataka vaše bogate historije.

Vi ste, po meni zaista ogromni dio onoga što islam nalaže jednom društvu (jer islam nije religija nego sistem života, kodeks pravila, ponašanja I uopće sistem življenja) vi ste taj ogromni dio ispunili i daleko dogurali, mašallah, da vas Allah, s.w.t. još više pomogne. Amin.

Eto, danas na TV-u gledala sam snimak sa UN-ove konferencije o rasizmu u Ženevi od 20.04. ove godine… i nastup vašeg predsjednika… subhanallah, predivno. A ja politiku ovdje smijem umješati… jer se ona od islama i ne može otkinuti . Ona je njegov sastavni dio. Slušajući Mahmuda Ahmedinedžada danas, plakala sam. Maloprije sam skinula cijeli njegov govor i zaista sam zadivljena. Svaka mu čast.
Također sam dosta čitala o količini pomoći koju šaljete u Gazu.. Ja nemam konkretnih pitanja, i halalite mi ako vam ovim pismom samo uzimam vrijeme, ali sam zaista imala potrebu izraziti svoju zahvalnost i zadivljenost… i dao Bog da primimo i mi nešto od te vaše discipline i predanosti. Ja dosta čitam o Iranu, Teheranu, iranskoj politici i filozofiji… Pogledala sam mnoga videa o Iranu i Teheranu, te učim perzijski sama iz knjiga… i kao rezultat svega toga, uprkos etiketama koje vam lijepe neke naše grupe u Ummetu koje ne treba zvati imenom kojim ih zovu u svijetu, pa i u Bosni… naime mislim na vehabije… koji vas nekada etiketiraju kao kafire, subhanallah… ja sam pronašla odgovore na pitanja koja su i mene kao sunijku tištila o mojoj braći i sestrama šiitima..i elhamdulillah sada sanjam o našem ujedinjenju jednoga dana, inšallahu ta'ala. Tada će Ummet da procvjeta.
Samo sam željela da vam izrazim zahvalnost i poštovanje. Ja sam učenica 3. razreda gimnazije i pošto ću za godinu dana, inšallah upisivati fakultet, ponekad pomislim i na Iran, ali brzo se osvjestim… jer je to (po svima onima kojima sam to šapnula) nemoguće… čak mi je profesor rekao da ne treba tamo da idem radi neke „političke situacije“… a ja žudim za lijepim Teheranom. No, nebitno nije to razlog što Vam ovo pišem. Samo želim da poselamim i sve najbolje vam poželim.Neka Allah, s.w.t., pomogne i čuva ovaj napaćeni Ummet, neka nam otvori srca ka Svojoj Riječi i umove da napokon počnemo da gradimo svoja društva i da pobjedimo kufr koji je, eto danas jači od nas, nažalost… te da ponovo ostvarimo vremena slavnih Salahuddina Ejjubija,osmanskog sultana Sulejmana, Granade, andaluzijskog sultanata… i svih drugih prelijepih momenata islamske historije. Amin.

Esselamu alejkum we rahmetullah, profesore.

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021