Citat iz jednoga odgovora:” Zar šamaranje, odvođenje kriminalaca u zatvor i vješanje opasnih osoba nije protiv osjećaja sažaljenja?! Da, zasigurno je tako. Međutim, razum ovdje naređuje da se ne smijemo pokoriti osjećajima , jer će u protivnom mnoge nedužne osobe nestati i biti ubijene.“

Je li jedan grubi sistem ima pravo da smakne? Vi kažete da ima. Onda se sistem štiti na ovaj način i od kritike. I od promjene na bolje. Tvrdnja da će mnoge nedužne osobe stradati ako ne ubijemo zločince, opravdava mnoga zlodjela i mučenja.

Ispade da su po ovoj tvrdnji Iračani koji svaki dan umiru, loši i opasni, a da je George Bush pravednik, jer eto on se racionalno odlučio za kažnjavanje zločinca. Ko je zločinac? Ko smije donijeti sud i kazniti?

Racionalisti i logičari se ponašaju poput srednjovjekovne crkve i inkvizicije. Sve je izračunato i sve se zna. Niko neće prepustiti sebe osjećaju pa se raskalašiti u drogama, ratovima, krvi do koljena.

Tako bi ova izjava mogla biti istinita, a njen tvorac bi mogao sjediti u komandnom štabu i rukovoditi ratnim operacijama. A pogledajte samo evropske historije:

Kako je njemačka nacija bila racionalna i školovana, pa odvede milione ljudi na lomače i u logore smrti. Hladno i racionalno. Mnogi dobri Bošnjo mene sad sigurno praavo konta.

Ja ne vjerujem da je npr. Muhammed, a.s., bio “racionalno” i logično ljubazan, nego je bio od srca ljubazan, od osjećaja. U Vašim odgovorima ima dosta logike koja je ipak nejasna. Musliman je ipak čovjek kao i svaki drugi, samo eto hoće ugoditi Stvoritelju. Sad, važno pitanje:Da li je ova stranica pod upravom MOSAD-a ili CIA-e ili MI5? Da li je vama gospodo cilj još jedna podjela među Bosancima i Hercegovcima”? Samo treba čuvati osjecaj. Ni jedan od ovih desetina ratova nije počeo iz sevdaha i merhameta, već iz grube i agresivne logike i racionalisnja. Kalkulacija za teritorijama, mineralima, bogatstvima koja treba oteti, a vlasnika pokoriti a ako se ne pokori, onda ubiti. Da je Muhammed, a.s. bio racionalan, nikad ne bi pokrenuo bitke i borio se protiv jačeg od sebe. Da su Bošnjaci bili racionalni, priključili bi se hladno Miloševiću i projektu Velike Srbije.

Ima bezbroj primjera gdje se jednostavno primjeti nemoć insana da se nosi sa mnogim problemima. Selam i da vam Veliki Znalac ukabuli u dobra djela ako vam je dobra namjera.

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021