Selam! Pročitao sam Vašu knjigu Sekularizam ili vjera, koja me dojmila, pa bih zamolio, uvaženi profesore, da mi pojasnite sljedeće:

Vjerujem u Boga, poslanstvo, proživljenje i prakticiram islam, međutim, u svom stavu i poimanju života nazvao bih se religioznim liberalom, ako takva formulacija uopće stoji. Naime, radi se o sljedećem, nisam za bilo kakve pritiske – bilo koje vrste. Npr. ne mogu jednostavno “narediti”, “natjerati”, svoju kćer ili ženu da se pokriju, iz prostog razloga što smatram da je to prisila, a vjera i ljubav prema Bogu trebaju biti na temelju slobodne volje, zar ne? Da li me sada to čini nemuslimanom, ili grješnikom?

Druga stvar u kojoj se ogleda moje poimanje političkih sistema, tiče se upravo sekularizma. Ja sam sekularist. Ali smatram da sekularna država treba biti prožeta religijskim duhom, ili ako hoćete, inspirisana vjerom, koja ipak treba da bude odvojena od politike. Da li me to čini nemuslimanom?

I naveo bih za to primjer, pa me zanima Vaše cijenjeno mišljenje. Irak: Kurdi žele sekularnu državu i otcjepljenje, sunnije žele vjersku državu pod vodstvom Al-qaide, šije žele islamsku republiku po uzoru na Iran. Zar tu nije razumno uspostaviti građansku, sekularnu državu gdje bi se dala svima jednaka prava, jer čini se da bi jedino drugo rješenje bio rat i istrebljenje šija i Kurda od strane Al-qaide? Volio bih čuti vaše gledište po ovom pitanju.

Da li me to sto sam sekularist izvodi iz islama? Hvala najljepša. Selam

Administrator je objavio odgovor 23 Decembra, 2021