WEBINAR: „Uloga Islamske revolucije u oživljavanju, jačanju i razvoju islamskog identiteta“

U organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini upriličen je webinar o temi “Uloga Islamske revolucije u oživljavanju, jačanju i razvoju islamskog identiteta” s početkom u 14 sati, uz izravan prijenos na facebook-stranici Fondacije.

Prošlo je više od četiri desetljeća otkako je Islamska revolucija pod vođstvom ajatollaha Ruhullaha Homeinija u februaru 1979. godine ostvarila svoju povijesnu pobjedu. Tom revolucijom zbačen je šah Muhamed Reza Pahlavi te je njegova prozapadna monarhija zamijenjena islamskom republikom, čiji je vrhovni autoritet postao ajatollah Homeini, odnosno institucija Vrhovnog vođe Irana.

Islamska revolucija značila je prekretnicu u modernoj povijesti Irana, prometnuvši Iran, koji je do tada bio arena u kojoj su se sukobljavali geostrateški interesi velikih sila, u jedan nezavisni faktor kreiranja geopolitičkih odnosa u regionu.

Islamska revolucija, koja po mnogima predstavlja istinsko islamsko buđenje, nametnula se mnogim muslimanskim, pa tako i nemuslimanskim društvenim zajednicama kao primjer oslobađanja iz okova interesa velikih sila i samostalnog uređenja i usmjerenja državnih zajednica temeljenog na vlastitim interesima. To je, između ostalog, bio i glavni razlog pritiska s kojim je od samog nastanka, pa sve do danas, suočena Islamska Republika Iran.

O spomenutoj temi govorili su učesnici webinara ovim redom: prof. dr. Akbar Eydi, mr. Refik Razić, mr. Vedran Obućina, dr. Sabahudin Šarić, ambasabor Islamake Republike Iran Gholamreza Alimohammed Ghelichkhan, mr. Emina Šahinović, mr. Admir Šerifi i prof. Vullent Merja.

Moderator webinara bio je mr. Samed Jelešković.

Pitanja i odgovori