Promocija knjige “Društvo i historija sa stanovišta Kur'ana”

U srijedu, 30. decembra. 2020. godine, u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” u BiH upriličena je promocija knjige Društvo i historija sa stanovišta Kur’ana autora Mohammeda Taqija Mesbaha Yazdija, uz online streaming na facebook stranici Fondacije.

Knjigu su promovirali urednik i redaktor mr. Samed Jelešković, prevodilac dr. Sabahudin Šarić i prof. dr. Akbar Eydi.

Prvi se prisutnima obratio mr. Samed Jelešković, koji je, nakon kratkog uvoda o sadržaju knjige, istaknuo da je za jednu društvenu zajednicu od životne važnosti samostalno promišljanje o vlastitom duhovnom stanju s ciljem ozdravljenja, umjesto tendencioznih i često zlonamjernih evropocentričnih dijagnoza vlastitog stanja.

Prevodilac knjige dr. Sabahudin Šarić, govoreći o kredibilitetu samog autora knjige kao vrhunskog filozofa svjetskog ranga, istaknuo je njegovo zalaganje za slobodno kritičko promišljanje, koje je neophodno za napredak muslimanske zajednice. Također je napomenuo da se knjiga dubinski i ozbiljno bavi temeljnim pitanjima sociologije i društva.

Na samom kraju promocije prof. Akbar Eydi govorio je o osobnosti autora knjige Mohammeda Misbaha Yazdija i njegovom doprinosu izučavanju islamskih nauka u Iranu.

Izlaganje je završio navodeći poruke knjige, od kojih su najvažnije: uloga islama kao škole koja odgovara na sve ljudske potrebe, uloga islama u popravljanu društva koje teži ka vječnoj sreći, nužnost razumijevanja vjere i podučavanja mladih vjeri, postojanje univerzalnih historijskih zakona, kao i nužnost poznavanja nepromjenjivih zakona u Božijoj kreaciji.

Moderator promocije bila je mr. Emina Šahinović.

Pitanja i odgovori