Pohvalna djela u noći regaiba

Znaj da je prva noć uoči petka u mjesecu redžepu noć regaiba, odnosno lejletu-regaib, i u vezi s njom od Božijeg Poslanka, s.a.v.a., prenose se djela u kojima je mnogo koristi.

Jedna od njih je da se zbog sljedećeg djela opraštaju mnogi grijesi. Naime, svakome ko obavi ovaj namaz Uzvišeni Allah će u njegovoj prvoj noći u kaburu nagradu za namaz poslati u najljepšem obliku nasmijanog, svijetlog i rječitog. Onda će mu namaz reći: “O dragi moj, blago tebi koji si spašen od svake žestine i tegobe.” Preminuli će upitati: “A ko si ti? Tako mi Boga, nisam vidio ljepše lice od tvoga lica, nisam čuo govor slađi od tvoga govora i nisam osjetio miris ljepši od tvoga mirisa!” Reci će: “Ja sam nagrada onog namaza koji si klanjao u toj i toj noći tog i tog mjeseca te i te godine, noćas sam došao kod tebe da bih ispunio tvoje pravo, da ti budem drug u tvojoj samoći i da od tebe otklonim užas, a kada se puhne u rog na kijametskom danu, ja ću iznad tebe napraviti hlad. Budi radostan, jer dobro od tebe nikada neće biti oduzeto.”

Ovo djelo se obavlja na sljedeći način:

Postiti prvi četvrtak mjeseca redžepa, a kada nastupi noć, odnosno kada bude noć uoči petka, klanjati dvanaest rekata namaza između akšama i jacije, predati selam na svakom drugom rekatu, tj. klanjati po dva rekata i na svakom rekatu proučiti Fatihu jednom, tri puta suru Kadr i dvanaest puta suru Ihlas. Nakon što se obavi namaz sedamdeset puta se izgovori:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الاُمِّىِّ وَ عَلَى آلِهِ  

onda se učini sedžda na kojoj se sedamdeset puta izgovori:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَ الرُّوح 

Po završetku se ustane sa sedžde i sedamdeset puta izgovori:

رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِىُّ الاَعْظَمُ

 onda se ponovo učini sedžda i sedamdeset puta izgovori:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَ الرُّوحِ  

onda se zatraži želja koja će, ako Bog da, biti uslišana.

Izvor: Šejh Abbas Qomi, Dove Odabranih mjeseci, Fondacija “Mulla Sadra”, Sarajevo, 2011, sa arapskog preveo Lutfi Akbaš

Pitanja i odgovori