Održan seminar na temu Majčinstvo i roditeljstvo pred izazovima savremenog doba

U Sarajevu je 8. juna 2024. godine održan seminar pod nazivom “Majčinstvo i roditeljstvo pred izazovima savremenog doba”. Događaj su organizirali Uprava za vjerske poslove (Odjel za brak i porodicu) Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fondacija “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini.

Seminaru su prisustvovali izaslanik reisul-uleme hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, te dr. Ghobad Soleimani, direktor Fondacije “Mulla Sadra” za Bosnu i Hercegovinu. Direktor Malkić istaknuo je važnost majčinstva i roditeljstva, naglašavajući da je riječ o temi koja je uvijek relevantna, posebno u savremenom kontekstu.

Dr. Ghobad Soleimani naglasio je značaj ovog skupa, podsjetivši na odgovornost učenih i njihovu obavezu prenošenja znanja. Posebno je istaknuo važnost uleme u Bosni i Hercegovini kroz povijest, naglašavajući da Islamska zajednica treba biti ponosna na svoje postignuće u obrazovanju i odgoju generacija muslimana, kao i u očuvanju vjerskih znamenja.

Dr. Safija Malkić, voditeljica Odjela za brak i porodicu, istaknula je da je cilj seminara bio razmjena iskustava s gostima i predavačima iz Irana, te ponovno aktualiziranje teme majčinstva i roditeljstva.

Tokom seminara održana su četiri predavanja, nakon kojih je uslijedila diskusija. Prvo predavanje, pod nazivom “Osvrt na majčinstvo i roditeljstvo – savremeni izazovi”, održala je doc. dr. Safija Malkić. Profesorica dr. Nayere Ghavi, gošća iz Islamske Republike Iran, govorila je o temi “Natalitet i pronatalitetne politike – osvrt na prilike u Iranu”. Dr. Selvira Draganović, profesorica na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS), održala je predavanje o temi “Roditeljstvo i majčinstvo (veza majke i djeteta / veza oca i djeteta) – psihološki aspekt”. Posljednje predavanje, pod nazivom “Porodica i izazovi modernog vremena”, održao je dr. Hamdi Reza Rezaian, profesor s Univerziteta u Komu.

Dr. Safija Malkić, autorica projekta “Savjetovališta za brak i porodicu”, istaknula je da svaki seminar proširuje znanja i kompetencije onih koji djeluju pri savjetovalištima za brak i obitelj Islamske zajednice, čime se osigurava kvalitetnija usluga klijentima savjetovališta.

Seminar je bio namijenjen imamima, muallimama, koordinatoricama Odjela za brak i porodicu, voditeljima i članovima stručnih timova savjetovališta za brak i porodicu iz medžlisa Sarajevo, Tuzla, Bihać, Travnik, Zenica, Mostar, Goražde, Kakanj, Brčko, Puračić, Živinice i Žepče, te sudionicima iz Fondacije “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini.

Po završetku diskusije sudionicima su dodijeljeni certifikati. Seminar je održan u Studentskom centru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Pitanja i odgovori