35. GODIŠNJICA PRESELJENA UTEMELJITELJA ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN IMAMA HOMEINIJA

U ponedjeljak, 3. juna 2024. godine,  s početkom u 18 sati, u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini održan je program povodom 35. godišnjice preseljenja na bolji svijet utemeljitelja Islamske Republike Iran imama Homeinija.

U prepunom amfiteatru zgrade UNITIC-a program je započeo učenjem ajeta časnog Kur'ana učača Rijada Patkovića. Odmah nakon toga prisutnima je dobrodošlicu iskazao direktor Fondacije “Mulla Sadra” gospodin Ghobad Soleimani. Značaj ove godišnjice dočarao je govorom o veličini imama Homeinija kao obnovitelja vjerske misli, pojasnivši da oživljavanje vjerskih misli znači vraćanje njezinim izvornim načelima.

Nakon njega prisutnima se obratio ambasador Islamske Republike Iran gospodin Ebrahimi Torkeman. On je u svom obraćanju rekao da  je autoritet uvijek legitiman i temelji se na pristanku ljudi, dok moć može biti legitimna ili ne i često se oslanja na materijalne stvari. Imam Homeini bio je autoritativni vođa s legitimitetom, prihvaćanjem i duhovnošću, te nikada nije koristio moć za osobnu korist, već je usmjeravao društvo prema većoj duhovnosti. Nasuprot političarima koji traže moć radi isticanja, autoritativni lideri poput Imama Homeinija mogu uspostaviti mir i suprotstaviti se agresiji, kao što se danas vidi u reakcijama na događaje u Gazi.

Ispred Islamske zajednice prisutnima se potom obratio efendija Vehid Arnaut, koji je govorio o svom osobnom viđenju Irana i ispričao dojmove svog boravka u Islamskoj Republici Iran. Na kraju je istaknuo da je imam Homeini uspio probuditi islamsku umet i predstaviti plemenitu ideju islama.

U nastavku programa pogledali smo kratki dokumentarni film o imamu Homeiniju, koji je pripremio multimedijalni centar Fondacije “Mulla Sadra” na čelu s gospodinom Muhamedom Tufekčićem.

Gošća iz Irana, profesorica Nayerreh Ghavi, u svom je obraćanju između ostalog rekla da želja za moći, prema imamu Homeiniju, proizlazi iz ljudske težnje za savršenstvom. On je smatrao da je moć sredstvo za izvršavanje božanskih dužnosti i uspostavljanje pravednog islamskog sistema, a ne za osobnu korist ili dominaciju. U političkom sistemu islama, prema njegovom mišljenju, moć mora biti u skladu s moralnim normama, šerijatskim pravima naroda i pravdom, te se vlasnici moći moraju pridržavati božanskih propisa i služiti kao čuvari društvene pravednosti.

Na samom kraju programa prisutnima se obratio i dr. Hamidreza Rezania. Govorivši o osobinama imama Homeinija, istaknuo je jedno od bitnih svojstava imama Homeinija, a to je njegovo mudro i racionalno vođenje islamskog poretka i suprotstavljanje svjetskom imperijalizmu. Imam Homeini je objasnio Božiju vjeru s dubokim uvidom, upoznavajući potlačene narode s istinama islama i suprotstavljajući se onima koji su sprečavali revoluciju i borbu protiv imperijalizma, nazivajući njihovu metodu “američkim islamom”. Istinsko svjedočanstvo ovog pomirenja duše s vjerom vidljivo je u šehadetu tisuća mladića islamskog Irana koji su prolili svoju krv za uzdizanje islama i Revolucije.

Voditelj programa bio je Mirza Mušija, a ilahije je izvodio ženski hor Prezijsko-bosanskog koledža i gospodin Izudin Muzaferija.

Pitanja i odgovori