Obraćanje lidera Islamske revolucije studentima u Sjedinjenim Američkim Državama

Dragi mladi studenti u Sjedinjenim Američkim Državama! Vi sada stojite na pravoj strani historije!

Ajatullah uzma sejjid Ali Hamenei, lider Islamske revolucije, u pismu u kojem se obraća savjesnim studentima na američkim univerzitetima koji podržavaju Palestinu, pored izraza solidarnosti sa anticionističkim protestima ovih studenata, njih smatra dijelom fronta otpora i, ukazujući na stanje i sudbinu osjetljivog regiona Zapadne Azije, ističe da se svjetska historija mijenja.

Sadržaj pisma ajatullaha Hameneija je sljedeći:

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Ovo pismo pišem mladima koje je njihova budna savjest potakla na odbranu obespravljenih žena i djece Gaze.

Dragi mladi studenti u Sjedinjenim Američkim Državama! Ovo je poruka naše solidarnosti i zajedništva s vama. Vi sada stojite na pravoj strani historije, koja se upravo piše.

Vi sada sačinjavate dio fronta otpora i pod nemilosrdnim pritiskom vaših vlasti – koje otvoreno brane nemilosrdni i okupatorski cionistički režim – započeli ste časnu i vitešku borbu.

Veliki front otpora na jednoj udaljenoj tački svijeta već dugo godina se bori imajući upravo ova shvatanja i osjećanja koja vi danas imate. Cilj ove borbe je zaustavljanje očiglednog nasilja koje jedna teroristička i nemilosrdna mreža koja se naziva cionistima već godinama provodi nad palestinskom nacijom i koja ih je nakon okupacije njihove zemlje stavila pod najteži pritisak i mučenja. Današnji genocid aparthejdskog cionističkog režima samo je nastavak njihovog nasilničkog ponašanja tokom proteklih decenija.

Palestina je nezavisna teritorija s nacijom koja se sastoji od muslimana, kršćana i jevreja i koja ima dugu historiju. Vlasnici kapitala koji su pripadnici cionističke mreže nakon Drugog svjetskog rata, uz pomoć engleskih vlasti, postepeno su na ove teritorije doveli nekoliko hiljada terorista koji su napadali palestinska sela i gradove; desetine hiljada osoba su ubili ili protjerali u susjedne države, otuđili im njihove kuće, trgovine i poljoprivredna dobra i na otetoj i okupiranoj palestinskoj zemlji stvorili su državu pod imenom Izrael.

Najveći pokrovitelj ovog okupatorskog režima, nakon početne engleske pomoći, jesu vlasti Sjedinjenih Američkih Država, koje su tom režimu nastavljale pružati izravnu političku, ekonomsku i vojnu podršku, a čak su tom okupatorskom režimu, neoprostivom nesmotrenošću, otvorili vrata proizvodnje nuklearnog oružja te mu pomogli na tom planu.

Cionistički režim je, od prvog dana, prema nebranjenom palestinskom narodu primjenjivao politiku “čelične šake” i, zanemarujući sve vrijednosti [koje se temelje na] savjesti, čovječnosti i vjere, svakim danom je intenzivirao nemilosrdnost, teror i represiju.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država i njeni partneri na ovaj državni terorizam i konstantno nasilje nisu reagirali čak ni migom koji bi bio znak njihovog nezadovoljstva. I danas neke izjave koje se čuju od predstavnika vlasti Sjedinjenih Američkih Država u vezi sa strašnim zločinima počinjenim u Gazi više su licemjerne nego što su stvarne.

Pokret otpora se pojavio u ovoj mračnoj i pesimističnoj atmosferi, a uspostava države Islamske Republike u Iranu proširila ga je i ojačala.

Čelnici međunarodnog cionističkog pokreta, koji su vlasnici većine medijskih kuća i centara  u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, ili su oni pod utjecajem njihovog novca i podmićeni od njih, ovaj ljudski i hrabri otpor predstavili su kao terorizam! Da li je nacija koja zemlju koja joj pripada brani pred zločinima cionističkog okupatora teroristička?! Da li se pružanje humanitarne pomoći ovoj naciji i jačanje nje može smatrati terorizmom?!

Lideri globalne hegemonije u svijetu nemaju milosti čak ni prema pojmovima koji su u vezi sa čovječnošću. Stvaraju iluziju kako teroristički i nemilosrdni izraelski režim brani sebe, a istovremeno palestinski otpor, koji brani svoju slobodu, sigurnost i pravo na određivanje vlastite sudbine, nazivaju terorističkim!

Želim da vas uvjerim da se stanje danas mijenja. Pred osjetljivim regionom Zapadne Azije nalaze se sasvim drugačija sudbina i budućnost. Mnogo savjesti je probuđeno na svjetskom nivou, a istina je svakodnevno sve očiglednija. A i Pokret otpora je postao snažniji i postat će i još snažniji. Također, historija se nastavlja pisati.

Osim vas, studenata na više desetina američkih univerziteta, ustali su narod i studenti i u drugim zemljama svijeta. Solidarnost i podrška univerzitetskih profesora usmjerena prema vama studentima izuzetno je važan i utjecajan čin. To donekle može biti olakšanje pred policijskom brutalnošću koju primjenjuju vlasti i pritiscima koji se vrše nad vama. I ja izražavam svoju solidarnost s vama mladima i cijenim vašu istrajnost.

Časni Kur'an nas muslimane i sve stanovnike ove planete podučava istrajnosti na putu Istine: Zato, istraj, kao što ti se naredilo (sura Hud, 113). A kur'anska lekcija o međuljudskim odnosima je: Ne činite nepravdu i ne trpite nepravdu (sura Bekare, 279). Pokret otpora, učenjem i ponašanjem prema ovim kur'anskim naredbama i savjetima, ali i stotinama drugih sličnih, ide naprijed i stići će do pobjede, uz Božiju dozvolu.

Savjetujem vam da se upoznate s Kur'anom.

Sejjid Ali Hamenei

  1. 5. 2024.

Pitanja i odgovori