Okrugli sto “Pečat poslanstva – obznana zrelosti čovječanstva”

U ponedjeljak, 2. 10. 2023. godine, u Bošnjačkom institutu organiziran je okrugli sto povodom obilježavanja rođendana Allahovog poslanika Muhammeda, s. a. v. a., u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra”, s početkom u 19.00 sati.

Tema okruglog stola bila je “Pečat poslanstva – obznana zrelosti čovječanstva”, a predavači prof. dr. Ghobad Solejmani, prof. dr. Mahmud Musavi, prof. Bahrudin-ef. Čolo i hafiz Ensar Karaman.

Prvi se prisutnima obratio direktor Fondacije gospodin Ghobad Solejmani, koji je, između ostalog, govorio o važnosti prisustvovanja skupovima na kojima se prenose riječi Božijeg Poslanika, s. a. v. a., i o njegovoj odlici kao pečata poslanstva.

Nakon gosp. Solejmanija prisutni su imali priliku čuti obraćanje efendije Bahrudina Čole, koji je govorio o poslanicima Ulul-Azma i njihovim posebnim položajima u hijeropovijesti ljudskog roda, završavajući s poslanstvom Muhammeda, s. a. v. a., kao pečatom kojeg je Uzvišeni Bog poslao kao milost ljudima. Na kraju nas je počastio opisima poslanika Muhammeda, s. a. v. a., jezikom onih koji su ga najbliže poznavali.

Prof. dr. Mahmud Musavi govorio je, između ostalog, o vrijednosti razuma ukazujući na predaju po kojoj je razum ono najvrednije što je Bog Uzvišeni darovao čovjeku. Ukazao je na usklađeni razvoj čovjekovog bića, racionalnog, duhovnog, znanstvenog i moralnog, slijeđenjem najljepšeg uzora, poslanika Muhammeda, Bog blagoslovio njega i porodicu njegovu.

Na samom kraju okruglog stola prisutnima se obratio hafiz Ensar Karaman, koji je govorio o ajetima u kojima se izričito govorio o pečatnoj osobini Božijeg poslanika, s. a. v. a., te o ajetu u kojem se na njega ukazuje u svojstvu upotpunjenja blagodati prema ljudima. Na kraju je kao razlog pečaćenja Božijeg obraćanja ljudima Objavom poslanika Muhammeda, s. a. v. a., naveo duhovno, racionalno i civilizacijsko sazrijevanje i stasanje ljudskog roda.

Okruglim stolom moderirao je mr. Samed Jelešković

Pitanja i odgovori