34. godišnjice preseljena utemeljitelja Islamske Republike Iran imama Homeinija

U subotu, 3. juna 2023. godine,  s početkom u 18 sati, u organizaciji Fondacije “Mulla Sadra” u Bosni i Hercegovini održan je program povodom 34. godišnjice preseljena na bolji svijet utemeljitelja Islamske Republike Iran imama Homeinija.

U prepunom amfiteatru zgrade UNITIC-a program je započeo učenjem ajeta časnog Kur'ana učača Nermina Bahtanovića. Odmah nakon toga prisutnima je dobrodošlicu iskazao direktor Fondacije “Mulla Sadra” gospodin Ghobad Soleimani. Značaj ove godišnjice dočarao je govorom o veličini imama Homeinija kao istinskog vođe, čiji je jedini cilj bio ispunjavanje amaneta kojima nas je obavezao sam Uzvišeni Bog. Potom smo imali priliku poslušati ilahiju u izvedbi članova hora “Rejan”. Dr. Mensur ef. Malkić, kao izaslanik reisul-uleme Huseina Kavazovića, prisutnima se obratio govoreći o važnosti saradnje Bosne i Hercegovine i Islamske Republike Iran ističući značaj perzijskog jezika, kojim su pisali i istaknuti književnici ovog prostora.

Nakon još jedne ilahije hora “Rejan” prisutnima se obratio ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mashallah Shakeri, koji je, između ostalog, ukazao na ulogu imama Homeinija u Islamskoj revoluciji i na njegovo nasljedstvo koje je ostavio Iranu nakon svoje smrti. Potom je izrecitirao nekoliko Sadijevih stihova.  Nakon njegove ekselencije ambasadora Islamske Republike Iran gospodina Shakerija prisutni su imali priliku pogledati video uradak o životu imama Homeinija koji je pripremio gospodin Kenan Čorbo. Odmah nakon toga obratio se zamjenik direktora Fondacije “Mulla Sadra” gospodin Refik Razić, koji je govorio o intelektualnom nasljeđu imama Homeinija, istaknuvši da Imamova pisana djela svjedoče prostranosti duhovnih obzorja njegova bića.

Program je završen prigodnim recitalom u izvedbi Asije Mihaljević i Belkise Hadžajlić. Voditelj programa bio je gospodin Mirza Mušija.

Pitanja i odgovori